Sergiu Nicolaescu: Nici Spielberg nu ajungea mai sus ca mine in Romania

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 16:33
5744 citiri
Sergiu Nicolaescu: Nici Spielberg nu ajungea mai sus ca mine in Romania

Regizorul Sergiu Nicolaescu afirma ca si-a cladit singur titulatura de "dinozaur" al cinematografiei si ca renumitul Steven Spielberg, daca ar fi regizat in Romania comunista, ar fi ajuns cel mult la nivelul sau.

Intr-un interviu acordat agentiei Newsin, reputatul regizor afirma ca este posibil sa ajungem sa vedem un film romanesc la Oscar, cu conditia insa ca peliculele romanesti sa fie stimulate sa participe la festivaluri de gen.

"Festivalurile sunt o societate prin care te afirmi cu o anumita tenacitate si devii cunoscut. Asta conteaza foarte mult. Daca esti unul din cunoscutii societatii, drumul este mult mai usor. Devenind "festivalist", pana la urma ai sansa sa iei un premiu. Cu toate acestea, consider ca, in general, filmele premiate au meritat acest lucru. Premiile la aceste festivaluri creeaza filmul romanesc.

Nu-i suficient sa ai peste 14 milioane de spectatori in Romania, daca peste granita esti zero", a declarat Nicolaescu, reamintind cateva dintre filmele romanesti care s-au bucurat de succes pe plan international, printre care cele ale regizorilor Liviu Ciulei, Mircea Muresan sau Dan Pita.

Sergiu Nicolaescu se arata convins ca nici Steven Spielberg, daca ar fi trait in Romania in perioada comunista, nu ar fi putut ajunge mai sus decat el.

"Maximum ca Nicolaescu. Asta in acelasi context al Romaniei si mai ales al comunismului din Romania. Primul meu film ajuns la Cannes a mers cu o delegatie de 12 oameni, printre care eu nu ma aflam. Eu eram realizatorul si nu m-am dus, pentru ca aveam o origine 'burgheza, proasta' si nu aveam voie sa trec peste granita", a subliniat Nicolaescu.

Totodata, acesta a precizat ca desi a avut numeroase propuneri de a ramane peste hotare nu a facut aceasta alegere. "Am avut apoi numeroase propuneri din strainatate, dar niciodata nu m-am mai gandit la aceasta varianta. Am preferat sa raman in Romania sa muncesc. Talent? Nu stiu ce-i aia. Dar profesionalismul stiu ce e", a mai spus apreciatul regizor, completand ca nu este suparat pentru faptul ca a fost numit "dinozaur al cinematografiei romanesti".

"Sunt un dinozaur. Dar eu m-am facut", a conchis Nicolaescu.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Președintele PNL Florin Cîțu a declarat joi, 21 octombrie, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că ministrul Apărării Nicolae Ciucă este propunerea partidului de...
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Sursa: Ziare.com