Biserica s-a razgandit: Sergiu Nicolaescu ar putea fi inmormantat crestineste

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 15:09
5849 citiri
Biserica s-a razgandit: Sergiu Nicolaescu ar putea fi inmormantat crestineste

Patriarhia Romana a anuntat, miercuri, ca, daca informatiile referitoare la testamentul lui Sergiu Nicolaescu aparute in presa sunt adevarate, marele regizor ar putea fi inmormantat crestineste.

Din presupusul testament al lui Nicolaescu reiese ca artistul si-a dorit sa fie inmormantat dupa datinile crestinesti. Astfel, Patriarhia Romana a informat ca i va respecta dorinta daca documentul nu este unul fals.

Testamentul spiritual al lui Sergiu Nicolaescu - cui a lasat filmele sale

"Daca se constata ca intr-adevar dorinta testamentara reala a domnului Sergiu Nicolaescu a fost inmormantarea dupa datinile crestinesti, se poate acorda o dispensa pentru o slujba de pomenire a regretatului regizor Sergiu Nicolaescu, dupa ce urna cu cenusa lui va fi pusa intr-un mormant, strajuit de o cruce. Astfel va exista si un loc de omagiere a memoriei lui", se arata intr-un comunicat al patriarhiei remis Ziare.com.

Dana Nicolaescu, sotia regretatului regizor, a facut public, vineri, testamentul spiritual al maestrului. In document erau enumerate dorintele cineastului, acesta fiind descoperit de sotia acestuia pe biroul sau, imediat dupa trecerea lui in nefiinta, pe 3 ianuarie 2013.

Lupta pe averea lui Sergiu Nicolaescu - Sora sa cere anularea testamentului, contestand incinerarea (Video)

Acesta a fost incinerat si nu a avut parte de slujba de inmormantare, intrucat Biserica Ortodoxa Romana considera ca practica incinerarii mortilor este una necrestina.

De asemenea, Arhiepiscopia Bucurestilor a facut la acea data un apel catre familia lui Sergiu Nicolaescu, pe care a indemnat-o sa-l inmormanteze crestineste "pentru a pastra numele acestuia intact in memoria poporului roman".

Apoi, sora lui Sergiu Nicolaescu a sustinut ca regizorul nu a vrut niciodata sa fie incinerat, ci inmormantat "crestineste", solicitand Bisericii Ortodoxe sprijin pentru anularea testamentului oficial, invocand faptul ca documentul nu era inregistrat la notar.

Sora regizorului a acuzat-o pe vaduva acestuia ca l-a incinerat pe Sergiu Nicolaescu impotriva vointei lui. Femeia a depus si un document la judecatorie in acest sens, mai exact o copie a testamentului semnat de regretatul actor si regizor, in care acesta isi exprima ultima dorinta.

Sergiu Nicolaescu, incinerat fara slujba. Biserica, dispusa sa plateasca pentru inmormantare

"O rog pe legatara mea sa ma ingrijeasca asa cum a facut-o si pana acum si sa ma inmormanteze dupa datinile crestinesti. Aceasta este vointa mea si doresc sa fie respectata intocmai", se arata in fragmentul din testamentul spiritual.

Sergiu Nicolaescu a decedat pe 3 ianuarie 2013, la varsta de 82 de ani, in urma complicatiilor cardiace si pulmonare severe care nu au raspuns la tratamentul intensiv aplicat, au anuntat reprezentantii Spitalului Elias din Capitala, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012.

D.T.

Citeste si:
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
Reprezentanţii AUR au făcut scandal, marţi, 17 mai, în şedinţa comisiilor reunite de buget şi energie din Camera Deputaţilor, unde se dezbătea legea offshore, aceştia cerându-le...
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Ciucă privind propunerea PSD de impozitare progresivă SURSE
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Ciucă privind propunerea PSD de impozitare progresivă SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu se întâlnește marți, 17 mai, de la ora 15.00, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă. Însoţit de ministrul de Finanţe, preşedintele PSD vrea să îi...