Oglinda lui Sergiu Nicolaescu (Opinii)

Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 17:48
6627 citiri
Oglinda lui Sergiu Nicolaescu (Opinii)
Foto: rtv.net

Nu stiu cum se face ca, de fiecare data cand se stinge o personalitate cu priza la public, mai ales din domeniile artei si ale culturii, televiziunile si presa ne pun in fata o oglinda stramba, in care ni se exhiba hidosenia sufleteasca, frustrarile si proasta crestere. O spune si CNA.

Ni s-a confirmat inca o data ceea ce intuiam demult: in asemenea "ocazii", marile noastre caractere moralizator-critice ies brusc din vizuina de partid, incercand sa se catere pe soclul disparutului pentru a mai aduce ceva puncte stapanilor efemeri, fie blasfemiind, fie ridicand osanale.

De la Chilon la noi

Este si motivul pentru care anticii au incercat sa apere destinul postum al marilor disparuti: "De mortuis nil nisi bonum dicendum est" (despre morti nu se zice decat de bine! Chilon din Sparta) sugerand ca moartea ne impune nobletea de a trece cu vederea marile pacate. Vom fi avand noi pofta nebuneasca de a lua locul Judecatorului Suprem, dar "minime iudica!" (Judeca cu blandete! Cato cel Tanar)

Ca am uitat vechile ziceri intelepte s-a vazut din prezentarea carnavalesc-grotesca a evenimentelor consecvente disparitiei lui Sergiu Nicolaescu: in loc sa se vorbeasca decent despre moartea trupeasca a omului, s-a pedalat cu nedisimulata satisfactie pe moartea artistului.

Desarta iluzie! Sergiu Nicolaescu, regizor, actor, scenarist, bun-rau, cum a fost, nu poate fi ucis decat de timp. Iar timpul sau va disparea in neant odata cu timpul idolilor sai si ai generatiilor de admiratori: dacii si romanii, Decebal, Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Carol I...

Cinematografie si didactica

Continuator al unei traditii istorico-artistice inaugurate de celebra pelicula "Razboiul de independenta", o evocare pe care nimeni nu indrazneste sa o besteleasca asa cum au facut-o esteticienii autodeclarati cu filmele istorice ale lui Nicolaescu: pactul cu diavolul rosu, propaganda nationalist-comunista, delir proletcultist...

Poate. Dar peliculele sale nu sunt doar propagandistice. Insa, cand n-ai creat un vers, o imagine artistica sau o pagina de critica pe masura pretentiilor asupra altora, nu calci in picioare munca de o viata de om. In loc de ramas bun.

Fireste ca doar in mica masura estetica filmele noastre istorice pot sta alaturi de marile capodopere ale genului, dar, principial, problemele nationale sunt puse identic. Haideti sa privim esenta filmelor franceze despre Vercingetorix, a celor americane despre Abraham Lincoln, sau a celor engleze despre Maria Stuart si sa vedem ca mesajul personajelor si semnificatia evenimentiala coincid.

Si acolo, si la noi, istoria este chemata sa educe urmasii. Iar rolul educativ al paginilor de istorie filmate de Nicolaescu este in afara de orice dubiu. Intrebati-i pe profesorii de istorie care le folosesc ca material didactic complex: imagine, cuvant si sunet...

Cioran si dreptul la istorie

Cum s-a nascut nevoia de astfel de creatii national-patriotice ale lui Nicolaescu, Paunescu...? Era absolut necesar sa se creeze o contrapondere spiritului nostru autoflagelant/autodemolant, preluat de o multime de discipoli cioranieni, care vad in poporul roman doar lipsa de perspectiva a fatalismului valah, scursura Fanar-Levantului si bascalia mahalalei dambovitene, interzicand unei natiuni cu nimic inferioare celorlalte natiuni europene dreptul la un viitor decent.

Pentru ca politizarea excesiva a istoriei nationale si a artelor ne-a readus astazi, vorba aceluiasi Cioran, "pe culmile disperarii". Iar din disperare popoarele ajung periodic la revolte pline de salbaticie. Caci oricare cetatean constient de propria soarta si-a dat seama ca disperarea i-a scos pe romani din casa si la Revolutie, si la manifestarile impotriva abuzurilor Puterii din iarna aspra a lui 2012.

Disperare, numele tau e Romania

Pe langa noi, disperati sunt nu doar idolii, ci si diriguitorii, unii poftind toata puterea pentru ei insisi, iar altii incercand sa li se opuna. De 23 ani. Cu profitori si de o parte si de alta.

Din pacate, disperarea artistilor nu a fost nici ea propice creatiei, iar disperarea politica ne-a impiedicat mereu sa ne indreptam eforturile spre ridicarea gradului de civilizatie si bunastare.

Ca simpli muritori, nu putem decat sa ne intrebam ce e de facut, dar raspunsul nu-l pot da decat politicienii, Parlamentul si Executivul. Nu am pomenit elitele intelectuale, deoarece ele s-au inregimentat de ani buni de partea Puterii, motiv pentru care au ramas fara credibilitate.

Calcandu-si in picioare propriile principii si propria opera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Sergiu Nicolaescu propaganda, #Sergiu Nicolaescu comunism , #inmormantare
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Tomegea, vulpea care poate să cotcodăcească, tot vulpe este. Numai
Poza copilul
copilul
rank 1