A murit Sergiu Nicolaescu

Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 09:48
22324 citiri
A murit Sergiu Nicolaescu
Foto: nichitus.blogspot.ro

Actorul si regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, joi dimineata, la ora 08.20, la varsta de 82 de ani.

Informatia a fost confirmata printr-un comunicat de presa al Spitalului Elias, in care se afirma ca a fost vorba de "complicatii cardiace si pulmonare severe".

Sergiu Nicolaescu fusese internat la Spitalul de Urgenta Elias din data de 27 decembrie pentru o afectiune digestiva cronica. Ulterior medicii i-au diagnosticat cu totul o alta boala.

El a fost operat laparoscopic in data de 28 decembrie.

Cu o saptamana inainte de internare, Nicolaescu a cazut in timp ce se indrepta spre garajul sau, el suferind un traumatism toracic, cateva coaste fiindu-i fisurate.

Sergiu Nicolaescu ramane la terapie intensiva

Miercuri, reprezentantii Spitalului Elias au anuntat ca regizorul Sergiu Nicolaescu ramane internat la terapie intensiva, evolutia postoperatorie fiind usor favorabila, in concordanta cu suferintele preexistente si cu varsta pacientului.

Adio in Parlament

In decembrie, Nicolaescu a tinut un discurs impresionant in Parlament, luandu-si la revedere de la colegii parlamentari. Acesta a afirmat ca se retrage din politica pentru a se dedica profesiei de regizor, precizand ca mai are putin de trait.

"Vreau sa va multumesc pentru acesti patru ani minunati pe care i-am petrecut impreuna, in care dumneavoastra mi-ati daruit stima si consideratie, simtaminte pe care si eu vi le datorez.

Mai am putini ani de trait si mi-am dorit sa-i termin in profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau sa va spun un sincer 'La revedere!' si vreau sa va spun in acelasi timp 'La multi ani!' si Sarbatori fericite", a spus Sergiu Nicolaescu.

Reactii

Mircea Diaconu a declarat, la Digi 24, ca "leg cele doua intamplari, internarea si apoi discursul din Parlament, si ma ingrozesc. Sergiu Nicolaescu a ramas in istorie si vom vorbi multi ani de acum inainte despre filmele sale".

Alexandru Arsinel si-a exprimat durerea si a subliniat ca "Sergiu Nicolaescu si-a dedicat intreaga viata filmului si apoi politicii. Un neastamparat, un om care n-a putut sa stea locului niciodata. Este o veste extrem de trista".

Sergiu Nicolaescu a murit: Tristete si regrete din partea fostilor colegi

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a declarat, la randul sau, la Romania TV, ca "a fost un moment trist pentru el, cand si-a luat la revedere in Senat, pentru ca a avut si un accident atunci, dar era inca un om plin de viata, activ, el a realizat cateva filme apreciate de public. Lumea mergea la filmele lui Sergiu Nicolaescu, datorita abordarilor sociale. El a fost cel mai prolific realizator de filme. Este o mare tristete si o mare pierdere pentru cinematografie si pentru populatie. La Revolutie a participat activ si atunci ne-am apropiat cel mai mult".

Actorul Sebastian Papaiani si-a exprimat tristetea, tot la Romania TV: "El ne lasa toata bogatia de filme pe care le-a facut. A fost o vana puternica a cinematografiei romanesti. Era un om civilizat si stia sa faca o distributie buna in filmele sale".

Ion Besoiu isi aminteste de "Nemuritorii", unul dintre filmele de referinta facut de Nicolaescu: "A fost un regizor remarcabil, cu care am facut cateva filme de exceptie si ma gandesc doar la un exemplu, 'Nemuritorii', iar el este unul din cei care merita un fotoliu de onoare in Panteonul realizatorilor de film. Era un exemplu pentru cinematografie. Regret profund ca nu mai este printre noi".

Cine a fost Sergiu Nicolaescu

Sergiu Nicolaescu s-a nascut la Targu Jiu, pe 13 aprilie 1930.

La 5 ani a parasit Tg-Jiu, familia stabilindu-si resedinta la Timisoara. Acesta este de fapt orasul copilariei lui. De mic copil i-au placut filmele si isi dorea sa joace in ele.

A absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti ca inginer mecanic.

La doi ani de la absolvirea Politehnicii, i s-a propus un post de director tehnic la un I.A.S de langa Bucuresti, devenit mai tarziu Gospodaria partidului. Intamplarea a facut sa se intalneasca cu un coleg din Politehnica, repartizat in Cinematografie si astfel ajunge sa aiba legatura cu acest domeniu.

In 1962 joaca in "Memoria Trandafirului" multumita lui George Macovescu si Mihnea Gheorghiu. Succesul acestui film a fost neasteptat si s-a difuzat la Paris, de Craciun.

A jucat in zeci de filme si a regizat tot atatea, fiind unul dintre cei mai importanti regizori si actori ai Romaniei.

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde peste 60 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Dacii" (1966), "Mihai Viteazul" (1970), "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Cu mainile curate" (1972), "Osanda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Marin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul mortii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravietuitorul" (2008), film pentru care a obtinut cel mai mare credit, de 1,8 milioane de lei, la concursul Centrului National al Cinematografiei, in 2006.

In ianuarie 2010, Mihai Viteazul, filmul lui Sergiu Nicolaescu aparut in 1970, ocupa a treia pozitie intr-un clasament realizat de Internet Movie Data Base la categoria "Filme istorice".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sergiu Nicolaescu murit, #Sergiu Nicolaescu operat , #murit
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
A simtit ca se duce cand si-a luat "la revedere" de la colegii parla
Poza Arthas
Arthas
rank 4
Sa-i fie tarana usoara...