Le Monde: Sergiu Nicolaescu, James Bond-ul roman

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 15:28
7930 citiri
Le Monde: Sergiu Nicolaescu, James Bond-ul roman

Fostul regizor Sergiu Nicolaescu, care a murit, pe 3 ianuarie, este comparat de presa franceza cu celebrul spion britanic "James Bond".

"James Bond-ul romanesc a murit", incepe Le Monde articolul despre cineastul roman.

La varsta de 82 de ani, Sergiu Nicolaescu - realizator, actor si scenarist de mare succes - a murit pe 3 ianuarie din cauza unui stop cardiac, la Bucuresti.

Publicatia franceza ii face o scurta prezentare "chipesului" artist, nascut "intr-un mic oras din Carpati". In plus, noteaza Le Monde, in perioada in care Sergiu Nicolaescu si-a inceput cariera in arta filmului, cinematografele erau dotate cu aparatura de ultima generatie si afisau mari ambitii.

Sergiu Nicolaescu a fost incinerat - aplauze, contestari, amenintari cu moartea

Tanar inginer devenit cineast, Sergiu Nicolaescu si-a facut debutul in anul 1959, la 29 de ani, iar scurt-metrajul sau "Memoria trandafirului" ii aduce o selectie la Cannes si o calatorie in Franta, unde isi stabileste contacte in lumea productiei cinematografice.

In anul 1966, realizeaza primul sau lung-metraj, "Dacii", coproductie romano-franceza care inaugureaza o serie de filme istorice. Premiera filmului a avut loc in anul 1967, pe Champs-Elysees, lansand astfel cariera lui Nicolaescu.

"Aveam 37 de ani si simteam o imensa satisfactie. Era debutul carierei mele internationale", a declarat regizorului, intr-un interviu publicat cu putin inaintea mortii sale.

In anul 1972, a inceput "povestea sa de dragoste cu marele public roman", cand a inceput sa realizeze o serie in care detinea rolul comisarului Moldovan, personaj devenit celebru in randul compatriotilor romanului. Aceasta a coincis cu epoca in care presedintele roman Nicolae Ceausecu a instaurat cultul personalitatii, care va conduce la una dintre cele mai dure dictaturi comuniste.

Propaganda comunista era in plina desfasurare, iar Sergiu Nicolaescu l-a intruchipat pe comisarul comunist aflat in lupta impotriva relelor capitalismului. In ciuda ideologiei Partidului Comunist, care a impregnat filmele, comisarul Moldovan a devenit rapid James Bond-ul romanesc.

A murit Sergiu Nicolaescu

Totodata, Le Monde remarca si cariera de senator a lui Sergiu Nicolaescu, care si-a legat numele de mai mult de 60 de filme, in 50 de ani de cariera cinematografica.

Insa, cu toate ca a fost adulat de public, criticii s-au aratat reticenti in ceea ce-l priveste pe acest cineast "obsedat de marile fresce istorice" pe care le-a ecranizat. Sergiu Nicolaescu a ramas totusi foarte popular in tara sa, chiar si dupa caderea regimului comunist, in anul 1989, "cand si-a intors jacheta si s-a pretins revolutionar".

Senator intre 1990 si 2012, regizorul si-a folosit influenta politica care i-a permis sa aiba acces privilegiat la fondurile Centrului National de Cinematografie, noua generatie de cineasti romani fiind in mod sistematic privata de subventii.

Publicatia franceza incheie amintind de incinerarea din 5 ianuarie, contestata de Biserica Ortodoxa Romana, care a refuzat sa-i faca o slujba de inmormantare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Alianţa Dreapta Unită (ADU) şi-a lansat duminică, 14 aprilie, candidaţii pentru alegerile locale de pe 9 iunie. La eveniment a participat și președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, care...
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
#Sergiu Nicolaescu James Bond, #Sergiu Nicolaescu Le Monde, #Sergiu Nicolaescu murit, #Sergiu Nicolaescu comisar Moldovan , #murit