Nemuritor printre pigmei (Opinii)

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 19:02
9515 citiri
Nemuritor printre pigmei (Opinii)

Au spus-o multi, in aceste ore scurse de la moartea lui Sergiu Nicolaescu: a fost un profitor al regimului comunist! E parerea lor, e democratie. Dar de ce n-au profitat mai multi, daca era atat de usor (si suficient) sa pupi inelul rosu pentru a deveni celebru?

De ce n-au scremut capodopere mintile care preaslaveau santierele patriei pentru ca transformau copiii de tarani in barbati, in stalpi de nadejde ai oranduirii, avand grija sa nu cumva sa scape la finalul primei role vreo soparla, ca nu-i mai vedeau mamele lor niciodata?

Daca o cariera fantastica, un destin tulburator, nu depindea de talent, ci de o limba grasa, de ce n-au turnat "Ciuleandra", "Osanda", "Ultima noapte de dragoste", "Duelul" toti cei care se invredniceau sa se asterna la coada la pupat scuipati, de dimineata pana seara, unde este opera celor care, chiar daca nu aveau talent, erau apt combatanti pe frontul impotriva capitalismului, deci abonati, nemijlocit, la nemurire?

Sergiu Nicolaescu nu si-a scapat piciorul spre colaborationism, a facut-o constient. Altfel nu si-ar fi putut pune sufletul patimas in matricea titanilor filmului, iar opera sa, pe care nu toata lumea este obligata sa o placa, ar fi trecut prin epoca precum povestile de dragoste de pe santiere.

Sunt creatori care au respins regimul, nu au acceptat compromisul. Pasiunea lui Sergiu Nicolaescu a fost insa mai mare. L-a ars si l-ar fi mancat de viu daca n-ar fi ales asa cum a facut-o.

Mi-ar fi la indemana, mi-ar fi mai usor sa transez lucrurile simplu, sa le vad in alb si negru. Trasam uneori categorii cu seninatate si nu ne complicam viata cu dileme, dar lenea ratiunii, chiar daca harnicia ar ajunge intr-un punct divergent cu a majoritatii, nu este preferabila.

Mai ales ca uneori, in dialogurile din filmele care ne-au marcat copilaria si adolescenta, fie ca o recunoastem, fie ca am uitat, existau destule mostre de libertate. "Daca e asa de bine in Uniunea Sovietica, de ce nu plecati toti acolo?", intreba comisarul M. Care sfarsea, fireste, prin a adopta comunismul. Dar altfel n-am fi cunoscut niciodata acest personaj.

Nu mi-au placut toate scenele de lupta, pe unele le-am considerat prea lungi, dar cu nimic mai prejos decat cele din filmele americane de gen, insa retin combinatia de muzica, imagine si poveste din finalul "Ultimei nopti de dragoste", dialogurile din "Dacii", dansul cu lanturi la picioare din "Ciuleandra", prestanta din care era clar ca jucand un personaj istoric, ii traieste viata, lucirea din ochi.

Daca exista vreun roman care sa nu-si aduca aminte macar o scena care i-a facut inima sa tremure sau ochiul sa se desfete sau sa ramana pe ganduri (garoafele albe din "Ciuleandra", privirea amara a lui Amza Pellea? Nimic?), inseamna ca de aia am murit noi la Revolutie, cum spunea Petre Roman. Mie mi-a incalzit copilaria de pigmeu care privea spre cer. Si or mai fi si altii. Respecte celorlalti!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Alianţa Dreapta Unită (ADU) şi-a lansat duminică, 14 aprilie, candidaţii pentru alegerile locale de pe 9 iunie. La eveniment a participat și președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, care...
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
#Sergiu Nicolaescu comunist, #Sergiu Nicolaescu filme propaganda, #Sergiu Nicolaescu controversat , #murit
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Poza florinft
florinft
rank 5
Foarte bine spus domnule Chis.