Romanii si miturile comunismului romanesc (Opinii)

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 22:30
7563 citiri
Romanii si miturile comunismului romanesc (Opinii)
Foto: ipedia.ro

Moartea lui Sergiu Nicolaescu ne ofera spectacolul trist al ratacirii romanilor in negura de sentimente incurcate pe care o provoaca in sufletele lor amintirea vietii in comunism, o viata pervertita atat de miturile nationalist-comuniste, cat si de perioada de relativa bunastare a anilor '70, platita scump cu renuntarea la drepturi si libertati si esuata in foametea si mizeria de dupa 1980.

Sergiu Nicolaescu face parte din armata creatorilor de mituri nationalist-comuniste. O vina pe care Dumnezeu i-o va judeca si care, deocamdata, nu pare a fi uitata de unii dintre noi, in ciuda unor capodopere cinematografice pe care Nicolaescu ni le lasa, totusi, mostenire.

Nu la viata si moartea lui Sergiu Nicolaescu vreau sa va indemn sa meditati. Despre fratele nostru, doar atat: Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca! Marturisim totusi ca Sergiu Nicolaescu joaca, de asta data, fara voie, pentru ultima oara in aceasta lume, un rol foarte important pentru noi. Ne provoaca sa ne confruntam cu miturile comunismului, aceste fantome inca prezente in mintea si in viata noastra.

Nationalism-comunismul ne-a crescut in spiritul mandriei de a fi roman. Eram elev-pionier si mergeam "cu clasa" la filmele despre eroii neamului. Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Vlad Tepes, Mihai Viteazul ne erau prezentati ca niste fiinte aproape perfecte, lideri respectati fara al caror curaj Europa Medievala ar fi fost definitiv inghitita de tavalugul turcesc.

Cand am ajuns la liceu si am fost obligat sa devin membru al UTC, filmele cu ilegalistii care luptau curajos impotriva agentilor Sigurantei, filmele cu legionarii cei criminali care asasinau tragand cu mitraliera in oameni nevinovati, invinsi, in final, de curajosii luptatori comunisti, toate aceste imagini au incercat sa ma convinga de adevarurile Partidului.

Generatia mea era fermecata cu serialele si piesele de teatru, cartile si cantecele patriotice in care era preaslavit "Omul nou", muncitorul curajos, harnic, cinstit, activistul de partid intelept si sfatos, "om de omenie", ofiterul de Securitate temerar, care demasca si aresta spionii si tradatorii din slujba Occidentului cel putrezit.

Am fost hraniti cu aceste mituri inca din anii '70, cand Ceausescu a imprumutat bani de la mult hulitul Fond Monetar International si i-a investit in fabrici, uzine, mastodonti industriali neprofitabili, adevarate dezastre economice si ecologice.

Cu aceiasi bani a ridicat mii de cartiere de blocuri, celebrele "cutii de chibrituri" in care a ingramadit sute de mii de tarani adusi la oras pentru a contribui la industrializare.

Toate acestea s-au facut sub lozincile care ridicasera la rang de religie cultul personalitatii sotilor Ceausescu si al "construirii socialismului".

Miturile comunismului ne-au insotit si dupa Decembrie 1989. Unii dintre noi am descoperit adevarul despre crimele comunismului, despre martirii inchisorilor comuniste, despre adevaratii eroi care au luptat impotriva acestui criminal experiment de inginerie sociala.

Altii insa au ramas prizonieri magiei negre a miturilor comunismului. Zeci de mii de oameni scandau pe strazi, la inceputul anilor '90, purtand sigla FSN, imbecilele lozinci: "Nu ne vindem tara!", "Noi muncim, noi nu gandim!", "Cand Iliescu apare, soarele rasare!".

Mii de mineri au infestat istoria cu a lor strigare proletara plina de ura: "Moarte intelectualilor!", acei mineri dependenti de morfina comunista care au incercat si aproape au reusit sa asasineze democratia cu batele lor.

Miturile comunismului ne-au determinat sa ne dorim mereu, dupa Decembrie 1989, sa avem in fruntea statului nu un presedinte echilibrat si cu respect pentru democratie si legile nationale si europene, ci un despot luminat, acel "factotum" care are solutii la orice, replica pentru oricine si mai ales, dosare penale pentru toti inamicii politici.

Miturile comunismului ne-au luat mintile si am votat de atatea ori in peste douazeci de ani de falsa democratie, in functiile importante pentru sanatatea morala si economica a comunitatilor noastre, ca primari, consilieri locali, parlamentari pe fostii activisti PCR, pe fostii ofiteri de Securitate, pe fostii turnatori si pe rubedeniile acestora, adica pe indivizii care au complotat impotriva acestei tari slujind comunismul.

Miturile nu dispar usor, iar moartea unor proletcultisti ca Adrian Paunescu sau Sergiu Nicolaescu si nici macar a unor comunisti notorii, ca Ion Iliescu, nu va reusi sa alunge din noi fantomele comunismului. Romania trebuie inca exorcizata!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
De la anunțarea candidaturii comune pentru Primăria Capitalei și la sectoare, precum și pe listele de europarlamentare, varianta unor candidaturi comune la prezidențiale și parlamentare din...
UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat de la întâlnirea cu liderii PNL și PSD spunând că mandatul este pe masa lor SURSE
UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat de la întâlnirea cu liderii PNL și PSD spunând că mandatul este pe masa lor SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a avut o discuție care a durat mai multe ore cu liderii coaliției PSD și PNL luni seară, 22 aprilie. UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat din Palatul Victoria...
#Sergiu Nicolaescu PCR, #Nicolaescu filme comunism, #Nicolaescu propaganda comunista , #murit