Sergiu Nicolaescu a fost incinerat - aplauze, contestari, amenintari cu moartea

Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 14:20
17655 citiri
Sergiu Nicolaescu a fost incinerat - aplauze, contestari, amenintari cu moartea

Sergiu Nicolaescu a fost incinerat, sambata, la Crematoriul Vitan Barzesti. Ceremonia a avut loc intr-un cadru restrans, accesul presei fiind interzis.

Regretatului regizor i s-au adus onoruri militare, iar deplasarea de la Cercul Militar la crematoriu a fost insotita de mici incidente, declansate de oamenii nemultumiti ca sicriul a fost acoperit sau ca regizorul este incinerat si nu va avea parte de slujba religioasa din aceasta cauza.

Ziare.com v-a prezentat evenimentele de pe ultimul drum al regizorului Sergiu Nicolaescu.

15.00: Patriarhia Romana a dezmintit, intr-un comunicat remis Ziare.com, prezenta unui preot ortodox la crematoriu, precizand ca nu s-a oficiat o slujba religioasa inainte de incinerarea lui Sergiu Nicolaescu.

13.47: Adrian Sarbu, patronul trustului PRO, ii va face o inmormantare simbolica regizorului Sergiu Nicolaescu la Buftea, unde acesta si-a petrecut o mare parte din viata profesionala, conform Reporter Virtual. Anuntul a fost facut de Iolanda Nicolaescu, sora regretatului regizor.

13.17: In fata casei lui Sergiu Nicolaescu au avut loc incidente, dupa ce sotia regizorului, Dana, a ajuns la locuinta. Persoanele care au insotit-o la ceremonie i-au imbrancit pe cativa jurnalisti, potrivit Romania tv.

13.13: Iolanda Nicolaescu a declarat, la Antena 3, ca sotia regretatului regizor a primit numeroase amenintari cu moartea. "Au urlat, au injurat, au dat telefon sa o ameninte cu moartea si ea saraca nu are nicio vina", a declarat sora cineastului. In plus, ea a mai precizat ca la ceremonia de incinerare a fost prezent si un paznic din partea Patriarhiei, "ca nu cumva sa vina vreun preot si sa faca slujba".

12.18: Actorul Alexandru Arsinel a declarat, la B1 Tv, ca Sergiu Nicolaescu ar fi trebuit sa fie inhumat, chiar daca aceasta nu a fost dorinta lui. "Cenusa cu urna ar trebui expusa undeva, ar trebui sa aiba un loc al lui", a mai sustinut actorul. La randul sau, actorul Valentin Uritescu a precizat ca "munca a fost religia lui" si ca Nicolaescu a avut o "personalitate complexa".

12.05: Sora regizorului, Iolanda, a precizat ca urna cu cenusa va fi dusa la cimitirul Bellu, din Capitala, iar in primavara va fi transportata la Tg. Jiu, orasul natal al lui Sergiu Nicolaescu.

12.00: A inceput procedeul de incinerare, care dureaza aproximativ o ora.

11.52: Mai multi oameni au strigat iar "Rusine!", dupa ce vaduva lui Sergiu Nicolaescu a iesit din crematoriu purtand in mana un steag tricolor, care a acoperit sicriul, ca forma de protest fata de decizia de incinerare a trupului regretatului regizor.

11.50: Ion Iliescu a declarat, cu lacrimi in ochi, ca cea mai buna cinstire a fost modul in care oamenii au gasit sa-si ia ramas bun de la el. "A fost un mare creator, nu este multumire mai mare decat sa stie ca a fost apreciat", a spus fostul presedinte al Romaniei, care sustine ca doar familia putea sa decida cum il va inmormanta. "Ce inseamna sa ajungi in pamant, asa cum zice Biblia? Nu trebuie doar in groapa. Marinarii isi arunca mortii in apa. Nimeni nu trebuie sa se amestece", a mai spus Ion Iliescu.

11.40: Regizorul a fost inmormantat cu onoruri militare, astfel ca au fost trase mai multe focuri de arma de catre militarii din Garda Mihai Viteazul.

11.32: Sicriul a fost introdus in crematoriu printr-o intrare laterala, la care presa nu a avut acces. Familia a interzis difuzarea imaginilor din timpul incinerarii si accesul presei in cladire.

11.27: Viceprimarul orasului Timisoara Dan Diaconu, a declarat ca imobilul in care a locuit Sergiu Nicolaescu timp de 12 ani va fi marcat cu o placa comemorativa, iar o strada din oras ii va purta numele, scrie Agerpres.

11.20: Cortegiul funerar a ajuns la Crematoriul Vitan Barzesti, care este pazit de Garda Nationala. Fostul presedinte Ion Iliescu este printre primii care au sosit la fata locului.

11.10: Familia lui Sergiu Nicolaescu a ajuns la crematoriu. Sotia era insotita de inca 3-4 persoane.

10.55: Multimea se deplaseaza catre crematoriu.

10.50: Oamenii au aplaudat minute in sir dupa ce sicriul a fost scos din cladirea Cercului Militar National.

10.47: Un barbat din multime este revoltat ca Sergiu Nicolaescu nu este inmormantat crestineste si a spus: "Rusine sa va fie!", iar o femeie a strigat: "Nu-l arde! Nu-l arde". O alta persoana si-a exprimat nemultumirea: "Am venit sa-mi exprim durerea si respectul pe care-l am pentru Sergiu Nicolaescu. E pacat, e mare pacat ca-l ard".

10.45: Trupul neinsufletit al regizorului a fost scos din incinta Cercului Militar National, sicriul fiind transportat de cativa militari.

10.36: Intrarea in Cercul National Militar este pazita de forte de ordine, iar zeci de jandarmi sunt pregatiti pentru a interveni, in caz de nevoie. Sute de oameni s-au strans langa cladirea in care este depus trupul neinsufletit al actorului, pentru a-l insoti pe ultimul drum. Ei se afla pe margine, pentru a nu disturba transportul catre crematoriu.

10.14: Cantaretul de muzica populara Gheorghe Turda a declarat la Cercul Militar National: "Sergiu Nicolaescu a fost un mare om, un mare patriot, el a luptat pentru fiinta nationala, pentru dreptate si pentru adevar. Este de neinlocuit". La randul sau, actorul Mircea Albulescu a spus ca decesul lui Sergiu Nicolaescu reprezinta "o pierdere grea".

10.10: La Cercul Militar a sosit fostul presedinte Ion Iliescu, dar si cea de-a doua sotie a regizorului, Gabriela Nicolaescu.

10.00: Portile Cercului Militar s-au inchis. Sicriul este pregatit pentru transportul la crematoriu.

9.50: Printre cei care au venit sa-i aduca un ultim omagiu se numara Petre Roman impreuna cu sotia, actorii Mihai Malaimare, Sebastian Papaiani, Ileana Stana-Ionescu si Jojo.

8.00: Sotia lui Sergiu Nicolaescu, Dana, a ajuns la Cercul Militar National, alaturi de mai multi apropiati ai familiei. Ea a declarat, pentru Evenimentul Zilei, ca inchiderea capacului sicriului a fost dorinta sotului sau.

Incinerarea, controversata

Procedura de incinerare dureaza intre 30 si 40 de minute. Dupa cum se stie, decizia familiei regizorului de a nu il inhuma a starnit numeroase reactii negative.

Sergiu Nicolaescu, incinerat sambata, la Crematoriul Vitan-Barzesti. Presa nu are acces

Un presupus fiu nelegitim al regizorului a cerut chiar anularea incinerarii, sustinand ca daca trupul regizorului va fi ars, atunci se va distruge si ultima sansa a sa pentru a face un test de paternitate. Barbatul a depus in acest sens o cerere la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.

Fiul nelegitim al lui Sergiu Nicolaescu a cerut oprirea incinerarii

In plus, conducerea Bisericii Ortodoxe Romane a facut un apel la familia sa, reamintitnd ca oricare alta practica in afara de cea a inhumarii este necrestina.

Sergiu Nicolaescu, incinerat fara slujba. Biserica, dispusa sa plateasca pentru inmormantare

Mai multe cinematografe din tara vor rula gratuit, sambata, filmele cineastului, care pot fi vazute intre orele 22.00 si 05.00, la cinema Patria din Bucuresti, la cinematograful "Sergiu Nicolaescu" din Targu-Jiu, dar si la salile de cinema "Florin Piersic" din Cluj-Napoca, Patria din Craiova si Premiera din Ploiesti.

Trupul neinsufletit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus, vineri, la Cercul Militar National, sute de oameni, atat apropiat cat si fani ai filmelor sale, au venit sa isi aduca ultimele omagii. Admiratorii au putut sa-si ia ramas bun pana sambata, la ora 10,00, la Cercul Militar National.

Omagiu Sergiu Nicolaescu: Sute de oameni stau la coada la Cercul Militar

Sergiu Nicolaescu a murit joi dimineata, la spitalul Elias din Capitala, in jurul orei 8:20.

A murit Sergiu Nicolaescu

Acesta a suferit o interventie chirurgicala de peritonita, iar pe fondul varstei inaintate si a unor complicatii cardiace si respiratorii, regizorul a facut stop cardiac si nu a mai raspuns la manevrele de resuscitare.

Colegii si prietenii, indurerati

Actorii alaturi de care a lucrat Sergiu Nicolaescu, regizorii si alti oameni din industria filmului si-au exprimat regretul, amintind rolul important pe care l-a avut acesta in cinematografia din Romania.

Alexandru Arsinel a tinut sa precizeze ca Sergiu Nicolaescu si-a dedicat intreaga viata filmului. "Un neastamparat, un om care n-a putut sa stea locului niciodata. Este o veste extrem de trista", a mai spus actorul.

Sergiu Nicolaescu a murit: Tristete si regrete din partea fostilor colegi

De asemenea, si Sebastian Papaiani si-a exprimat tristetea fata de moartea regizorului: "El ne lasa toata bogatia de filme pe care le-a facut. A fost o vana puternica a cinematografiei romanesti. Era un om civilizat si stia sa faca o distributie buna in filmele sale".

La randul sau, actorul Mircea Albulescu isi aminteste atat de de profesionistul, cat si de omul Sergiu Nicolaescu, despre care spune ca a fost "un castigator si, mai mult decat atat, un om minunat".

"Imi este greu sa rascolesc prin amintiri in aceste momente, dar tot ce pot sa spun acum este ca Sergiu Nicolaescu a fost un om minunat, un meserias minunat, un coleg minunat si, din pacate, in aceasta dimineata a pierdut una dintre putinele lui lupte, pentru ca, toata viata lui a fost un castigator. Dumnezeu sa-l odihneasca!", a spus actorul.

Ion Besoiu a rememorat momentele petrecute impreuna cu Sergiu Nicolaescu, in timpul filmarilor pentru "Nemuritorii", unul dintre filmele sale de referinta.

"A fost un regizor remarcabil, cu care am facut cateva filme de exceptie si ma gandesc doar la un exemplu, 'Nemuritorii', iar el este unul din cei care merita un fotoliu de onoare in Panteonul realizatorilor de film. Era un exemplu pentru cinematografie. Regret profund ca nu mai este printre noi", a spus actorul.

Criticul si istoricul de film Tudor Caranfil considera ca regretatul Sergiu Nicolaescu a fost profesionistul de necontestat al cinematografiei romanesti.

Tamara Buciuceanu-Botez a mentionat, la randul sau, ca "este o mare pierdere, Dumnezeu sa-l odihneasca".

Regizorul Geo Saizescu este de parere ca nu va mai exista nimeni ca Sergiu Nicolaescu, actorul si regizorul care a promovat filmul istoric.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Sergiu Nicolaescu incinerat, #incinerare Sergiu Nicolaescu, #inmormantare Sergiu Nicolaescu , #murit