Sergiu Nicolaescu implineste 80 de ani

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 12:20
2107 citiri
Sergiu Nicolaescu implineste 80 de ani

Sergiu Florin Nicolaescu s-a nascut pe 13 aprilie 1930, la Tg-Jiu, in Duminica Floriilor, in zodia berbecului. Este ambitios, perfectionist si nu renunta la un lucru pana nu reuseste sa il faca foarte bine.

La 5 ani a parasit Targu-Jiu, familia stabilindu-si resedinta la Timisoara. Acesta este de fapt orasul copilariei lui. De mic copil i-au placut filmele si isi dorea sa joace in ele. Era seful unei bande de circa 30 de copii, iar zona lor se intindea de la Spitalul Militar pana la podul dintre Cetate si Mehala. A facut ultimele 4 clase de liceu in 2 ani.

In 1948, la terminarea liceului, a intrat la trei facultati: Belle Arte, Politehnica si Scolala de Ofiteri de Marina. Lucra pentru rege, la Savarsin si astfel i s-a propus sa plece cu acesta, cand a parasit Romania, dar regele s-a razgandit si astfel a ramas in tara.

Pe 5 ianuarie 1948 regele a fost arestat. Tatal lui Sergiu Nicolaescu a fost arestat si el si a stat nejudecat cam un an; adus la Bucuresti a fost anchetat chiar de Nicolschi, in cladirea Senatului de astazi, pe atunci Minsterul de Interne. A fost condamnat la 7 ani, in urma unui proces tipic comunist, ajungand la Canal. Tatal sau a murit in '94, cand avea 92 de ani.

Debutant la Paris

In 1954, la doi ani de la absolvirea Politehnicii, i s-a propus un post de director tehnic la un I.A.S de langa Bucuresti, devenit mai tarziu Gospodaria partidului. Intamplarea a facut sa se intalneasca cu un coleg din Politehnica, repartizat in Cinematografie si astfel ajunge sa aiba legatura cu acest domeniu.

In 1962 joaca in Memoria Trandafirului multumita lui George Macovescu si Mihnea Gheorghiu. Succesul acestui film a fost neasteptat, si s-a difuzat la Paris, de Craciun, timp de 10 ani. Filmul e o metafora: dureaza 7 minute si este o poveste cu flori ce intruchipeaza destinele unor oameni. A luat pentru el Premiul de Excelenta al Uniunii Tehnicienilor din cinematografia mondiala.

Premiera pariziana a filmului "Dacii" are loc in 1967. Pe Champs-Elysees, in seara premierei, in dreptul restaurantului "Fouquets" trona un afis al filmului, urias si avand textul: "un film du Serge Nicolaesco". Era o foarte mare satisfactie pentru un tanar debutant de 37 de ani.

In 1968 a lucrat in calitate de regizor cu Orson Welles, Laurence Harvey si alti mari actori americani si europeni, chiar la Bucuresti la filmul Batalia pentru Roma - productie americano-germana.

Cel mai mare regret al carierei sale este, potrivit unui interviu acordat revistei Tango, legat de filmul "Mihai Viteazul". "Negocierile cu Columbia Pictures erau facute, batusem palma pe o distributie fabuloasa, cu Orson Welles, Charlton Heston, Richard Burton, Elisabeth Taylor si eram in avion sa semnez contractul, cand Ceausescu s-a sucit, a hotarat ca vrea productie 100% romaneasca si mi-a oprit avionul pe pista. Ulterior, Titus Popovici (bunul meu prieten, scenaristul care m-a adus pe mine in cinematografie) mi-a spus ca Mircea Albulescu i-ar fi trimis o scrisoare lui Ceausescu", povesteste Sergiu Nicolaescu.

"As fi putut prelua puterea"

Dupa Revolutia romana din 1989, in care a fost implicat, Sergiu Nicolaescu a sustinut Frontul Salvarii Nationale, fiind ales senator pe listele acestei formatiuni politice, iar apoi al PDSR si PSD.

La initiativa sa, s-a infiintat Comisia Senatoriala de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, initial condusa de dansul iar ulterior de Valentin Corneliu Gabrielescu. A scris mai multe carti referitoare la Revolutia din 1989. In 2004 a fost numit de Ion Iliescu membru in Colegiul National al Institutului Revolutiei Romane. Sergiu Nicolaescu a fost ales senator la fiecare scrutin incepand din 1990 incoace.

"Pe 22 decembrie as fi putut prelua puterea, cand la Comitetul Central, la balcon, a luat cuvantul Verdet si toata lumea l-a huiduit. A luat microfonul Iliescu si li s-a adresat cu "dragi tovarasi". Au inceput sa strige "jos comunistii". Le-am vorbit eu. Am spus "sunt Sergiu Nicolaescu". In clipa aceea, 400.000 de oameni au strigat in cor numele meu "Sergiu, Sergiu". A fost un sentiment fantastic, cu siguranta cel mai emotionant moment din viata mea", isi aduce aminte Sergiu Nicolaescu.

"Nu stiu sa am copii"

Este casatorit acum pentru a treia oara. Prima data a durat cateva luni, a doua oara 10 ani, iar acum este casatorit cu Dana, o fata cu 46 de ani mai tanara decat el. Regreta enorm ca nu are copii si nepoti. "Sau, cel putin, nu ii stiu. A fost la un moment dat o fata foarte frumoasa, Roxana o chema, proaspat casatorita. Mi-a facut curte.

Am trait impreuna o perioada, evident, doar ca amanti, si apoi a disparut. Am cautat-o peste tot. Nimic. Am aflat ulterior ca a plecat din tara si ca a nascut. Planul ei a fost sa faca un copil cu mine, (fara falsa modestie, atunci eram frumos) si sa il creasca cu sotul ei. I-am respectat alegerea, intr-un fel m-a flatat, dar m-a si durut. Nu l-am cautat, insa, niciodata, n-am vrut sa distrug viata nimanui", a marturisit el pentru revista citata.

Regizorul a declarat pentru Ziare.com ca se simte foarte bine la varsta de 80 de ani. Ii uram inca o data La multi Ani marelui maestru si asteptam proiectele viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Sergiu Nicolaescu zi nastere, #Sergiu Nicolaescu biografie , #stiri Sergiu Nicolaescu