Savantul considerat speranța României la Premiul Nobel. Studiază la o universitate celebră din Statele Unite

Autor: N.G.
Vineri, 03 Februarie 2023, ora 18:18
4646 citiri
Savantul considerat speranța României la Premiul Nobel. Studiază la o universitate celebră din Statele Unite
Cercetătorul Sergiu Pașca a fost premiat de statul român FOTO pascalab.org

Cercetătorul român Sergiu Pașca (41 ani) este considerat speranța României pentru Premiul Nobel.

Cercetătorul care activează la Universitatea Stanford din SUA a fost premiat de Statul român cu Premiul Special pentru Excelență în cercetare la nivel mondial.

Distincția a fost oferită în cadrul primei ediții a Galei Cercetării Românești, eveniment care a avut loc la Ateneul Român, marți, 31 ianuarie 2023. Activitatea din 2022 a românului, respectiv injectarea de celule umane în creierul șobolanilor pentru a studia tulburările psihice la oameni, a fost inclusă de revista The Week, printre cele mai relevante 10 performanțe științifice ale anului 2022, la nivel mondial.

Cercetătorul originar din Aiud, județul Alba, a transmis un mesaj video cu ocazia primirii distincției.

Mulțumesc membrilor juriului pentru recunoașterea meritelor descoperirilor făcute de grupul meu de cercetare și desigur Guvernului României pentru inițiativă acestei gale. Sunt profesor de psihiatrie și științele comportamentului la Stanford și directorul fondator al programului de organogeneză a creierului al Universității. Însă sunt medic de profesie și preocuparea mea principală de aproape 20 de ani a fost și continuă să fie înțelegerea cauzelor biologice ale bolilor neuropsihiatrice”, a precizat cercetătorul român.

Sergiu Pașca a complet că unul din cinci oameni suferă de o boală psihiatrică și „cu toate acestea încă diagnosticăm aceste boli așa cum făceam în secolul XIX și le tratăm ca în secolul XX”.

„Terapii curative pentru aceste boli devastatoare vor deveni posibile doar atunci când vom înțelege mecanismele moleculare, celulare și de circuit ale creierului uman. De aceea de mai bine de un deceniu, împreună cu colegii mei am dezvoltat modele celulare umane ale creierului. Astăzi putem să luam doar câteva celule din piele de la orice pacient, să le transformăm în laborator în celule stem și apoi, folosind metode dezvoltate de noi în laborator să le ghidăm să se transforme în neuroni funcționali umani. Crescând aceste culturi celulare umane, numite organoizi și asembloizi, putem în mod neinvaziv să construim circuite complexe ale creierului în plăcuțe de laborator”, a completat Sergiu Pașca.

Cercetătorul activează la Universitatea Stanford din SUA unde a înființat un laborator pentru cercetările sale în domeniul neuroștiinței. Sergiu Paşca este originar din oraşul Aiud (Alba) şi a plecat din România în 2009. La doar 31 de ani a reuşit să deţină propriul laborator (Pasca Lab) la una dintre cele mai mari şi mai importante universităţi din SUA.

Începând din ianuarie 2014, conduce propriul grup de cercetare în domeniul bolilor neuropsihiatrice în calitate de membru al corpului profesoral al Universităţii Stanford în California. A primit în total aproape 20 de premii şi distincţii din partea unor organizaţii şi societăţi din domeniul medical.

#sergiu pasca, #roman SUA, #diaspora, #universitatea stanford, #Premiul Nobel , #romani SUA