Avertismentul serviciilor de informații: "Toate statele europene sunt vulnerabile" în fața ”terorismului islamist”

Marti, 17 Octombrie 2023, ora 22:07
2300 citiri
Avertismentul serviciilor de informații: "Toate statele europene sunt vulnerabile" în fața ”terorismului islamist”
Au fost mai multe alerte cu bombă în Paris FOTO Pixabay

Riscul era perceptibil, iar acum a fost demonstrat de două atacuri succesive în Franţa şi Belgia: serviciile europene de informaţii se află în faţa unui risc major de atentate, pe fondul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, scrie marţi AFP.

Vineri, un rus de 20 de ani monitorizat pentru radicalizare a ucis un profesor la Arras, în nordul Franţei, în numele grupării Stat Islamic (IS), iar luni un tunisian radicalizat care trăia ilegal în Belgia a ucis doi suedezi, pretinzând, de asemenea, că s-a "inspirat" de la gruparea jihadistă.

"Toate statele europene sunt vulnerabile" în faţa revenirii "terorismului islamist", a avertizat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron. "Niciodată în istoria recentă Suedia şi interesele Suediei nu au fost atât de ameninţate ca astăzi", a estimat la rândul său prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, al cărui guvern a ridicat nivelul de alertă în august - la patru pe o scară de cinci, după o serie de incendieri ale Coranului.

Pe continentul european, creşterea ameninţării nu surprinde pe nimeni, dar faptele s-au accelerat brusc, notează France Presse.

Atacurile sângeroase ale Hamas în Israel din 7 octombrie au declanşat o dezbatere adesea dezgustătoare pe reţelele de socializare şi o explozie de comentarii mai mult sau mai puţin pline de ură, care au condus la o puternică polarizare a poziţiilor.

Efectul de "bulgăre de zăpadă"

Săptămâna trecută, un comunicat al Ministerului israelian de Externe a avertizat că Hamas face apel la "toţi susţinătorii săi din întreaga lume să organizeze o ' zi a furiei ' " pentru a "ataca israelieni şi evrei".

La Arras, la fel şi la Bruxelles, nu au fost vizaţi evrei. Ucigaşul profesorului a făcut însă o aluzie la conflictul din Israel în înregistrarea video de revendicare, potrivit unei surse apropiate de dosar. "Indivizii deja radicalizaţi care sunt înclinaţi spre violenţă vor fi motivaţi de violenţă, indiferent dacă sunt sau nu apropiaţi de Hamas", a analizat pentru AFP Hans-Jakob Schindler, director al ONG-ului Counter-Extremism Project (CEP).

Serviciile de securitate trebuie de asemenea să urmărească un "efect de undă" pe cât de pervers, pe atât de puternic: fiecare atac are un impact cu atât mai mare cu cât este postat în format video pe reţele, apoi salutat de simpatizanţi.

"Este probabil ca aceste atacuri să fie urmate de alte câteva, într-un efect de bulgăre de zăpadă", se teme Tore Hamming, analist la Centrul Internaţional pentru Studiul Radicalizării din Londra. "Până acum, toate par să fi fost comise de un actor singur şi nesofisticate. Dar acest lucru s-ar putea schimba", notează acesta.

În aprilie, doi fraţi sirieni de 29 şi 24 de ani au fost arestaţi, unul în nord, celălalt în sudul Germaniei, cel mai mare plănuind să "comită un atac asupra unei biserici din Suedia".

Dacă ameninţarea venită de la indivizi care acţionează singuri - aşa-zişi "lupi singuratici" - este considerată cea mai acută şi cea mai complexă de controlat, nu este singura care le dă de lucru serviciilor.

Un motiv important de preocupare îl reprezintă în special europenii care au plecat pentru a se alătura califatului Stat Islamic în Siria şi Irak începând din 2014, au fost condamnaţi la întoarcere, iar mulţi dintre ei şi-au ispăşit deja pedeapsa.

"Serviciile se tem de reconstituirea reţelelor", notează o magistrată europeană sub acoperirea anonimatului. "Există impresia că ne aflăm oarecum într-un moment de recompunere".

În anumite dosare "are loc un schimb de informaţii fluid şi în timp real" între ţările membre UE, a explicat ea. Dar serviciile, prin natura lor, sunt reticente în a-şi împărtăşi informaţiile în cadru multilateral. "Adesea, acest lucru se întâmplă bilateral", a menţionat aceasta.

Marţi, fiecare ţară europeană aplica propriile criterii. Italia a indicat că a "întărit măsurile preventive" în urma evenimentelor din Israel, fără a preciza care dintre ele. În Danemarca şi Spania, nivelul de alertă a rămas la acelaşi nivel, potrivit unor surse oficiale. Poliţia spaniolă a indicat că şi-a întărit prezenţa "în apropierea locurilor de interes precum sinagogi".

Europa nu este singura care se confruntă cu această ameninţare. Săptămâna trecută, un angajat al ambasadei Israelului în China a fost atacat la Beijing. Suspectul, un străin, a fost arestat. Autorităţile nu au mai comunicat de atunci alte detalii. Duminică, un bărbat de 71 de ani a înjunghiat o femeie musulmană şi un băiat de şase ani în apropiere de Chicago, în SUA, un atac despre care poliţia spune că este legat de războiul dintre Israel şi Hamas, aminteşte AFP.

Crizele politice din Franța și Germania aduc și mai multe probleme pentru economia în dificultate a Europei ANALIZĂ
Crizele politice din Franța și Germania aduc și mai multe probleme pentru economia în dificultate a Europei ANALIZĂ
Colapsurile guvernamentale de la Berlin și Paris vor împiedica eforturile de soluționare a deficitelor tot mai mari și a competitivității scăzute a Europei. Un vid politic în Franța și...
Manfred Weber, preşedintele PPE, despre miza alegerilor: „Nu este vorba doar despre viitorul României, ci despre viitorul Europei”
Manfred Weber, preşedintele PPE, despre miza alegerilor: „Nu este vorba doar despre viitorul României, ci despre viitorul Europei”
Manfred Weber, preşedintele PPE, a transmis vineri, 6 decembrie, un mesaj video în care îndeamnă românii să meargă la vot şi în care vorbeşte despre miza alegerilor, arătând că nu e...
#servicii, #informatii, #terorism, #islamist, #atacuri, #Europa, #state , #Uniunea Europeana
  1. Yoon Suk-yeol rămâne preşedintele Coreei de Sud. Cum a supraviețuit moţiunii de destituire iniţiată de opoziţie
  2. Biden se gândește să grațieze "preventiv" mai mulți oficiali amenințați de Donald Trump cu răzbunarea
  3. Dictatorul Siriei este îndemnat de aliați să fugă din țară. Familia lui ar fi deja la Moscova. Ofensiva fulger a rebelilor e apropie de un oraș major
  4. Zelenski a ajuns la Paris. Trump este și el în capitala Franței
  5. TikTok pe cale să fie interzisă în Statele Unite după ce a pierdut apelul în instanța federală
  6. Donald Trump a venit în Europa, prima dată după victoria în alegeri. S-ar putea întâlni cu Zelenski la Paris VIDEO
  7. Explozie puternică la Haga. Un bloc s-a prăbușit parțial. Poliția caută o mașină suspectă, care a fugit imediat după deflagrație FOTO VIDEO
  8. Doctorii au aflat unde se poate ascunde cancerul la sân și după un tratament reușit
  9. Cod galben de ninsori și ploi în cinci județe. Este deja în vigoare!
  10. Lideri ai opoziției, arestați în Georgia. Partidul de guvernământ îi acuză de planificare unei revoluții