Nimănui nu-i mai pasă dacă ajungi la timp la serviciu. Ce îi deranjează, de fapt, pe colegi

Joi, 19 Septembrie 2024, ora 01:05
6949 citiri
Nimănui nu-i mai pasă dacă ajungi la timp la serviciu. Ce îi deranjează, de fapt, pe colegi
Angajați la birou FOTO pexels.com

Doar 14% dintre angajați menționează punctualitatea ca fiind cea mai importantă regulă la locul de muncă, unui sondaj realizat în luna august, citat de fortune.com.

"Am fost surprinsă că numărul a fost atât de mic", a declarat pentru Fortune Vicki Salemi, expert în carieră pentru compania de recrutare a forței de muncă Monster.

Subliniind faptul că 76% dintre respondenți au declarat că întârzierea constantă la întâlniri este unul dintre primele cinci comportamente nepoliticoase, ea remarcă faptul că cifra de 14% "pare deosebit de scăzută, deoarece intră sub umbrela punctualității".

În plus, doar 51% - sau unul din doi angajatori - pun accent pe punctualitatea la locul de muncă, conform sondajului Monster.

Poate că întârzierea trece mai ușor neobservată, cu excepția cazului în care există un proiect de grup.

"Dacă există o întâlnire, indiferent dacă angajatul este la distanță sau la fața locului, întârzierea sa este mai ușor de detectat atunci când există un start greu și toată lumea este deja prezentă, cu excepția ta", a adăugat Salemi.

În schimb, primele cinci comportamente iritante și numărul lucrătorilor care le-au considerat cele mai enervante sunt următoarele:

  • Să nu cureți după tine (88%)
  • Să bârfești (81%)
  • Să folosești un limbaj nepotrivit (78%)
  • Să nu răspunzi la mesaje (77%)
  • Să întârzii în mod constant la întâlniri (77%)

Într-adevăr, oamenilor s-ar putea să nu le pese când ajungi la serviciu decât dacă începe să le răpească din timpul lor. Angajații "pot fi de acord ca colegii lor să vină târziu, dar dacă acest lucru afectează capacitatea lor de a fi productivi, este extrem de frustrant", a declarat pentru Fortune Jennifer Moss, autoarea cărții Unlocking Happiness at Work.

Noul mod de lucru vine cu ore ușor diferite

Jen Fisher, expert global în bunăstarea la locul de muncă, a observat că există o tendință generală de relaxare a punctualității stricte în ultimii cinci ani - care, desigur, variază în funcție de sector și industrie. Ea a atribuit acest fenomen, în parte, creșterii muncii flexibile.

"Odată cu adoptarea din ce în ce mai frecventă a modelelor de muncă la distanță și hibride, accelerată în special de pandemia COVID-19, conceptul unei zile de lucru rigide de la 9 la 5 a devenit mai puțin relevant pentru mulți", a spus ea. Accentul pus pe eficiență în detrimentul simplei prezențe, schimbarea culturilor la locul de muncă, care pun accentul pe echilibrul dintre viața profesională și cea privată, și tehnologia care permite munca asincronă contribuie, de asemenea, la această tendință, a remarcat Fisher.

"Se pare că, în ultimii cinci ani, punctualitatea a fost la fel de importantă pentru oameni sau puțin mai puțin importantă", a adăugat Salemi. Fiecare își vede de treaba lui, mai mult sau mai puțin.

"S-ar putea să nu mai fii la fel de conștient de programul colegilor tăi sau să pierzi din vedere dacă sunt la birou sau lucrează de la distanță în acea zi, există mai multă flexibilitate în ceea ce privește locul și momentul în care lucrăm", a explicat ea.

"Văd acest lucru ca pe o oportunitate de a regândi ce înseamnă punctualitatea", a spus Moss, arătând cum unii lucrători, în special femeile, ar putea întârzia din cauza sarcinilor de îngrijire a copiilor. "Dacă există motive întemeiate pentru a întârzia și acest lucru nu îi afectează pe ceilalți, putem relaxa așteptările. Atunci când împovărăm pe altcineva, acest lucru provoacă cea mai mare îngrijorare."

Desigur, unii șefi au răspuns la acest flux de lucru dezorganizat cu un nivel crescut de paranoia, punând accent pe prezență, recurgând la mandate sau monitorizarea productivității.

"Chiar dacă acul s-a mișcat ușor, este în continuare important să fii punctual", a spus Salemi, adăugând că acest lucru înseamnă că "nu îți pasă".

Experții sunt de acord că regulile se schimbă în funcție de sector: De exemplu, cadrele didactice sau lucrătorii din domeniul sănătății ar putea să nu beneficieze de aceeași libertate de a se prezenta oricând doresc. Același lucru este valabil și pentru cei care lucrează cu plata cu ora în sectorul serviciilor. Cu toate acestea, cei care au o vechime mai mare în muncă ar putea avea un pic mai multă libertate de a veni mai târziu.

Poate că este vorba despre a fi strategic cu întârzierea ta, așa cum a răspuns o persoană la sondaj, care a precizat că a întârzia înseamnă a ajunge "după șeful tău".

Cum a ajuns Serviciul Vamal din Republica Moldova să fie scos la vânzare pe nici 2000 de dolari. „Colaborăm cu experți în securitate cibernetică”
Cum a ajuns Serviciul Vamal din Republica Moldova să fie scos la vânzare pe nici 2000 de dolari. „Colaborăm cu experți în securitate cibernetică”
Serviciul Vamal din Republica Moldova a recunoscut că o parte din baza sa de date a fost compromisă, după ce sâmbătă dimineaţă, 12 octombrie, pe reţelele sociale au apărut informaţii...
Circ în centrul Capitalei. Nicușor Dan nu este lăsat de polițiști să înlăture gardurile „ilegale” amplasate de Primăria Sectorului 4 pentru reabilitarea Planșeului Unirii VIDEO
Circ în centrul Capitalei. Nicușor Dan nu este lăsat de polițiști să înlăture gardurile „ilegale” amplasate de Primăria Sectorului 4 pentru reabilitarea Planșeului Unirii VIDEO
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a mers luni, 14 octombrie, alături de angajații Primăriei și de directorul general al Poliției Locale București, pentru a îndepărta gardurile...
#serviciu, #punctualitate, #colegi, #deranjati , #angajati
  1. Atacul Hezbollah împotriva bazei Golani a provocat rezultate dureroase, afirmă șeful Statului Major al armatei israeliene
  2. Nelu Tătaru înainte de ședința în care se poate decide ridicarea imunității: "Nici nu am luat banii"
  3. Descinderi DNA la Consiliul Județean Caraș-Severin și la Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Suspiciuni cu privire la vânzarea unui aparat RMN
  4. Femeie de 39 de ani din Satu Mare, dată dispărută. Poliția cere ajutorul cetățenilor pentru a o găsi
  5. Tânăr bătut cu ciocanul în cap de un grup de 8 bărbați. Poliția spune că le-a declarat medicilor că s-a rănit singur VIDEO
  6. Alertă în Timișoara după ce o servietă suspectă a fost plasată în centrul orașului. Traficul a fost blocat VIDEO
  7. Scandal uriaș în Capitală pe tema reabilitării Planșeului Unirii. Nicușor Dan a mers cu poliția să demonteze gardurile „ilegale” instalate de primarul Băluță VIDEO
  8. Românii vor avea alte două zile libere în 2025. Bugetarii încep anul cu o minivacanță
  9. UE, criticată pentru monitorizarea slabă a democrației. România, pe lista țărilor care ignoră recomandările de la Bruxelles
  10. Benny Steinmetz, magnatul condamnat în cazul „Ferma Băneasa”, reținut la Atena