CCR dă dreptate PSD în cazul numirii conducerilor interimare ale televiziunii și radioului public

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 17:25
2632 citiri
CCR dă dreptate PSD în cazul numirii conducerilor interimare ale televiziunii și radioului public
CCR a admis sesizarea PSD privind numirile de la SRTV şi SRR FOTO Pixabay

Curtea Constituţională a României a admis joi, 9 decembrie, sesizarea PSD în legătură cu proiectul privind asigurarea continuităţii conducerii interimare a Societăţii Române de Televiziune și Societăţii Române de Radiodifuziune. Potrivit social-democraților, Parlamentul este cel care trebuia să iniţieze procedurile privind alegerea conducerii SRTV şi SRR.

”Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 47 de senatori şi 109 deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 89/2021 pentru completarea art. 46 al Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune este neconstituţională, în ansamblul său”, se arată în minuta deciziei.

PSD a atacat la CCR legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 89/2021, care reglementează asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

PSD invocă în sesizarea trimisă decizii ale CCR conform cărora alegerea conducerii interimare a celor două instituţii de presă ar fi fost neconstituţională. PSD arată că Parlamentul este cel care trebuia să iniţieze procedurile privind alegerea conducerii SRTV şi SRR.

Potrivit sesizării, prin proiectul adoptat s-a încălcat, totodată, principiul bicameralismului, în condiţiile în care Camera decizională a adoptat o reglementare total diferită de cea adoptată de prima Cameră, modificându-se "substanţial" voinţa iniţiatorului.

Proiectul a fost adoptat cu un amendament care prevede că, ”în cazul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar (...) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept până la numirea Consiliului de administraţie în condiţiile legii”.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege pentru aprobarea OUG 89/2021, deoarece la momentul adoptării acesteia nu exista un cadru legal primar pentru asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi televiziune în cazul încetării mandatelor stabilite prin hotărâre a Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, se impunea completarea în consecinţă a Legii 41/1994.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#sesizare CCR, #numiri televiziunea publica, #numiri radioul public, #CCR, #sesizare PSD , #stiri politice