Voinescu: Daca Legea lustratiei venea la vremea ei, Romania ar fi scapat de Nastase

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 12:52
2626 citiri
Voinescu: Daca Legea lustratiei venea la vremea ei, Romania ar fi scapat de Nastase
Foto: Cotidianul

Daca Legea lustratiei ar fi fost adoptata la timp, Romania ar fi fost scapata de Adrian Nastase, sustine deputatul PD-L Sever Voinescu.

"Daca legea venea la vremea ei, Romania ar fi fost scapata de dl. Nastase si dl. Nastase ar fi fost scutit de o gramada de necazuri pe care functiile in care Romania nelustrata l-a plasat i le-au adus. Ar fi fost mai bine pentru toata lumea", scrie Sever Voinescu, pe blogul sau, adaugand ca Nastase este "incapabil sa priceapa miza morala a acestui demers".

Voinescu sustine Legea lustratiei, insa spune ca o face "din motive morale, care tin mai degraba de simbolistica".

"Imi dau seama ca motivele pragmatice care sustineau un asemenea demers la inceputul anilor 90, nu se mai pot sustine. Legea lustratiei, adoptata la vremea ei, adica prin 1991 - 1992, ne-ar fi scutit de multe rele. O Romanie care ar fi fost lipsita de "aportul" liderilor comunisti si securisti imediat dupa 1990, ar fi aratat cu mult mai bine acum", sustine Voinescu.

Deputatul sustine ca "raul s-a produs deja", iar cei ce ar fi trebuit lustrati atunci "au condus si au furat cu zel Romania vreme de 20 de ani", iar acum sunt la pensie.

Esential pentru Legea lustratiei este caracterul preventiv, sustine Sever Voinescu, ci nu cel sanctionatoriu.

"Pentru o perioada de timp, oamenii atasati dictaturii trebuie sa lase loc oamenilor atasati democratiei. Este crucial ca acest interval de lustratie sa curga imediat dupa rasturnarea regimului dictatorial. Daca incepe sa curga la 20 de ani dupa prabusira dictaturii, lustratia insasi este inutila si nefireasca", sustine Sever Voinescu, adaugand ca Legea lustratiei nu mai poate produce efectele benefice pe care le-ar fi putut produce daca era adoptata la vremea ei.

Deputatul aminteste ca, atunci cand presedintele Basescu a condamnat comunismul, Parlamentul s-a comportat jalnic, PSD lipsind de la sedinta, iar PRM facand "cel mai rusinos spectacol din istoria Parlamentului".

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#Sever Voinescu, #Voinescu Legea lustratiei, #Voinescu lustratie Nastase, #Romania scapata Nastase , #deputat