Cat mai face PDL erori de comunicare? Vezi ce spun Sever Voinescu si Dan Andronic

Luni, 13 Iunie 2011, ora 08:01
4581 citiri
Cat mai face PDL erori de comunicare? Vezi ce spun Sever Voinescu si Dan Andronic
Foto: Arhiva

A trecut aproape o luna de cand PDL si-a ales o noua conducere. Tot de atunci asteptam sa vedem schimbari in bine in privinta uneia dintre cele mai serioase vulnerabilitati ale acestui partid: comunicarea.

Nu pare sa se intample ceva demn de remarcat. Si asta in ciuda faptului ca, dupa ce au recunoscut ca au mari lacune la capitolul comunicare politica iar Traian Basescu i-a dojenit parinteste la Congres ca se duc nepregatiti la dezbaterile publice, democrat-liberalii si-au desemnat un strateg responsabil cu comunicarea, in persoana primvicepresedintelui Roberta Anastase.

Asta se intampla la sedinta BPN din 16 mai. O luna din cele 12 care au mai ramas pana la alegerile locale s-a scurs deja si democrat-liberalii par sa continue sa calce in strachini la capitolul comunicare politica.

Sa luam cateva exemple simple si din zone diferite. Ministrul de Interne, Traian Igas, ar fi putut evita tot scandalul generat de reducerea normei de hrana a politistilor, daca ar fi tinut o conferinta de presa in care sa explice ratiunile si consecintele deciziei luate INAINTE, nu DUPA tot tambalaul declansat de sindicalisti si de presa ostila.

Igas: Liderii sindicali dezinformeaza si creeaza panica

La randul sau, presedintele PDL Buzau, Cezar Preda, ar fi putut profita la maximum, pentru a-si toca marunt adversarii politici in conferinta de presa saptamanala, de "nunta secolului" organizata in aceasta sambata de presedintele CJ Buzau, social-democratul Victor Mocanu. Acesta a inchis o saptamana patinoarul din oras si l-a pavat cu parchet pentru a putea intinde mesele pentru cei peste 1.000 de invitati, in frunte cu Mircea Geoana, Norica Nicolai, Claudiu Saftoiu si Marian Vanghelie (sosit cu elicopterul!). Evenimentul monden care a dat peste cap tot orasul a avut loc in plin scandal cu fonduri europene in care numele lui Victor Mocanu apare, de asemenea, la loc de cinste. Cum a comentat Cezar Preda? Ca evenimentul "rivalizeaza cu concertul Scorpions". Atat? La cat de virulent cu propriii colegi de partid il cunoastem, Cezar Preda putea mai mult.

Ponta, Vanghelie si Nastase, asteptati la "nunta secolului" in Buzau

Ca nu mai vorbim de gafa gramaticala facuta de USL la ultima motiune depusa la Camera Deputatilor. Titlul ales de PSD, PNL si PC, "Un flagel national-plantele etnobotanice", contine un pleonasm grotesc, usor de remarcat. Totusi Cristian Preda sau Teodor Paleologu, excelenti oratori, nu si-au facut timp sa ii ironizeze si sa ii ridiculizeze pe parlamentarii USL, cu inteligenta si umorul dovedit in atatea alte randuri.

Niciunul dintre cei de mai sus nu a facut ce ne asteptam sa faca pentru a ne da senzatia ca PDL se invioreaza, cat de cat. In schimb, pe ecranele televizoarelor vedem destul de des aceiasi comunicatori democrat-liberali, dintre care multi functioneaza ca adevarate tonomate care repeta, iar si iar, aceleasi idei obosite, incapabili sa isi doboare verbal adversarii.

Acestia insa ii fac praf, dupa cum arata un alt exemplu, la fel de simplu ca cele de mai sus. De mai bine de doi ani de zile liberalii in frunte cu Crin Antonescu se refera la PDL numindu-l constant "Partidul Democrat" in incercarea de a desprinde astfel, in ochii electoratului, ideea de liberalism de PDL. Nu am auzit vreodata vreo replica a democrat-liberalilor.

In schimb, dupa ce Emil Boc si ai sai au preluat din zbor smecheria si s-au referit la USL ca la "Alianta Socialista", incercand sa inghesuie PNL in ograda social-democratilor, Crin Antonescu a comentat despre Boc: "Omul este slab de minte, imi pare rau sa spun asta, ca nu degeaba ii da si taica-su cu oul in cap. E slab de minte. N-are tinere de minte. Nu reuseste de patru luni de zile sa memoreze corect numele unei formatiuni politice din Romania, care se numeste Uniunea Social-Liberala".

Chiar daca, in opinia mea, remarca este mai umilitoare pentru autor decat pentru cel caruia ii era destinata, macar a existat o reactie, PNL nu a lasat polita neplatita.

Despre principalele deficiente de comunicare politica ale PDL, despre posibila lor rezolvare si surprizele care le pregatesc noii strategi de comunicare ai principalului partid de guvernamant am discutat cu consultantul politic Dan Andronic si cu vicepresedintele Sever Voinescu, fost purtator de cuvant al lui Traian Basescu in campania prezidentiala si totodata un foarte bun comunicator.

SEVER VOINESCU: Cand esti in studio cu 80 de oameni care te huiduie, e greu sa iti etalezi argumentele

La ce schimbari trebuie sa ne asteptam, ce veti face pentru o imbunatatire a stilului de comunicare al PDL?

Au inceput sa fie schimbari. Sesizati, de pilda, ca PDL este mult mai prezent in ultima vreme in dezbateri cu lideri de prima linie, ceea ce nu se intampla pana de curand.

Puteti sa ne dati cateva nume, pentru ca nu am sesizat aceasta schimbare?

Luati lista noii conduceri a partidului. O sa il vedeti foarte des pe ecrane pe Ioan Oltean, o sa vedeti mult mai des ministrii. Deja, dupa parerea noastra, dinamica comunicarii a crescut.

Probabil ca va referiti la altceva, probabil nu vedeti o schimbare in forta de convingere sau ceva de genul asta. Eu nu stiu la ce va refereati dumneavoastra cand spuneti ca ati asteptat o schimbare si ea nu a venit.

De exemplu, la argumente si la contraargumente. Am urmarit de curand prestatia unui coleg al dumneavoastra intr-o dezbatere de televiziune. Chiar si eu, desi nu sunt politician, as fi avut argumente mult mai bune, mai consistente.

Eu nu imi judec colegii. Dumneavoastra vi se pare ca cei care merg la televiziune nu sunt convingatori, dar pana la urma e si o chestiune subiectiva. Stiti cum e, te uiti la televizor sau la un meci de fotbal si spui 'dar de ce nu zice asa, dar de ce nu da pasa celui din dreapta si i-a dat-o celui din stanga?' Sigur, e usor sa comentezi de pe margine.

Si mai e ceva. In contextul mediatic extrem de ostil pe care il avem, probabil ca nu e un mediu foarte propice pentru etalarea argumentelor intr-un mod relaxat si bine gandit.

Cand intri intr-un studio de televiziune, faci adesea obiectul unei agresiuni reale din partea tuturor de acolo, agresiune care este de cele mai multe ori si bine dirijata. Si atunci sigur ca e dificil pentru oricine.

E usor cand stai fata in fata cu un moderator si vorbesti. Chiar daca moderatorul nu e de acord cu tine si te intrerupe si contraargumenteaza e totusi usor. Dar cand ai in studio patru adversari politici, trei asa-zisi analisti politici si mai ai si in spate in gradene 80 de oameni si toata lumea te huiduie si toti iti cer fel de fel de explicatii pentru fel de fel de lucruri, si pe deasupra nici macar nu esti lasat sa vorbesti, e foarte greu.

A fost sau nu o gafa de comunicare modul in care a anuntat ministrul Igas reducerea normei de hrana?

Sigur ca da. Eu nu spun ca ne facem foarte bine treaba in aceasta privinta, apropo si de timingul cu care iesim si de altele. Stiti la fel de bine ca, pana la urma, comunicarea este reflectarea unui proces de decizie. Daca deciziile se iau greu, sau defectuos, sau prost, comunicarea nu poate face mare lucru si nu poate fi altfel.

Dar uitati-va la cei de la USL, care prin comunicarea spectaculoasa si prin agresivitate reusesc sa convinga mai bine populatia. Sau ma insel?

Eu nu cred ca e vorba de asta, eu cred ca e vorba de antipatia masiva pe care, din pacate, o au oamenii in legatura cu Guvernul, si atunci, in mod evident, ei sunt mult mai deschisi in a imbratisa opinii contrare, si, dimpotriva, mult mai refractari fata de ce spun cei care sprijina guvernul. Dar asta este, opinia publica a ajuns aici dupa doi ani de criza economica.

Dar si dupa doi ani de erori de comunicare.

Sigur, sigur, sigur. Nu spun nicio secunda ca nu au fost, au fost erori de multe feluri. Ceea ce noi incercam sa facem acum, este sa dinamizam comunicarea noastra, care intrase totusi, mai ales din cauza agresivitatii cu care ni se raspundea, intr-o oarecare lancezeala, oamenii erau tematori. A avut presedintele Traian Basescu la Congres o formulare de genul "va duceti acolo ca sa fiti luati la bataie". E foarte exacta descrierea. Ce incercam noi acum sa facem este sa ridicam un pic acest spirit.

In general, intr-o armata spiritul se ridica daca liderii se comporta curajos. De aceea am spus ca este datoria liderilor din prima linie, adica ministrii si oamenii din BPN, sa iasa la comunicare mai mult decat oricare altii si abia apoi sa putem sa cerem si trupei din spate sa fie mai inimoasa.

O a doua directie pe care incercam sa mergem o sa o vedeti in perioada urmatoare. Nu spun nume, chiar daca in partid le spun, dar sunt oameni care erau foarte obisnuiti ai televizoarelor pana acum cateva luni care, incet, incet au disparut si au venit altii.

Pe de alta parte, stiti cum e, lucrezi cu materialul clientului. Si mie mi-ar fi placut sa descoperim in partid un Ronald Reagan si sa il punem comunicator, dar nu avem.

Dar una este sa trimiteti la dezbateri un foarte bun comunicator cum este Andreea Vass si alta e sa trimiteti un ministru sau altul, nu dau nume. Faptul ca acestia vor aparea pe sticla nu e in toate cazurile un plus. Credeam ca au fost identificati in partid cativa buni comunicatori care sa fie pusi de acum incolo serios la treaba.

Noi avem un studiu foarte serios care s-a facut exact pe subiectul asta si nu lucram pe impresii. Marea capcana in care poti pica este aceea de a lua decizii, in ceea ce priveste comunicatorii, forta lor, tipul de emisiune pentru care sunt pregatiti, de a lua decizii dupa pareri. Eu am invatat ceva de la unii dintre cei mai mari consultanti politici: "Niciodata nu presupune ce este in capul oamenilor, masoara intotdeauna!". Si noi masuram.

Dar suntem abia la inceputul acestui proces si lucrurile dureaza, pentru ca e o intreaga infrastructura pe care o asezam la partid. Comunicarea nu este numai la televizor, chiar daca acolo, din pacate, e cea mai importanta.

Ce se intampla in interiorul partidului e una, dar vin alegerile locale si pana se reorganizeaza PDL ele trec.

Dar nu va ganditi ca stam in sedinte, lucrurile merg inainte. Avem foarte mult de recuperat. E un efort care va pot spune ca se face. Dar daca va asteptati sa schimbam complet, sa nu mai vedeti chipurile acelea care va enerveaza si sa vedeti numai chipuri fermecatoare, pe care nu le-ati mai vazut pana acum, totusi e o utopie. Setul de lideri ai partidului, de parlamentari, este acesta. Puteau fi mai frumosi si puteau fi mai inteligenti, fara indoiala.

Macar mai bine pregatiti sa fi fost, nu neaparat mai frumosi.

Sa stiti ca s-a imbunatatit mult comunicarea in interiorul partidului pe chestiunea asta cu pregatirea, pe cifre si argumente guvernamentale, pentru a sustine politicile guvernului. S-a imbunatatit mult in ultimele doua-trei saptamani.

Asteptam sa vedem rezultatele.

DAN ANDRONIC: S-a instaurat un sindrom de cetate asediata-raman pe ziduri si arunca cu pietre si cu apa clocotita

Care sunt principalele greseli pe care le face PDL in ceea ce priveste comunicarea?

Principala greseala pe care o face PDL este o greseala tipica partidelor aflate la guvernare. Au impresia ca nu au nevoie sa comunice. Ministrii au impresia ca sunt mult mai ocupati decat sunt in realitate si evita comunicarea. Va dau un exemplu: cand a avut ultima conferinta de presa ministrul Economiei?

Nici nu mai stim cum arata sau cum il cheama...

Cum il cheama gasiti rapid pe Internet, dar cum arata o sa va fie mai greu. Iar Ministerul Economiei este un minister foarte greu. La fel si in cazul ministrului de Finante. E mai prezent Sorin Blejnar decat Gheorghe Ialomitianu.

Dar astea sunt greseli tipice partidelor aflate la guvernare, care au o presa ostila (si toate partidele aflate la guvernare au o presa ostila). Se instaureaza un sindrom de cetate asediata. Intr-un fel sau altul ei "raman pe ziduri" si arunca cu pietre si cu apa clocotita.

Dar de ce nu invata PDL din experienta partidelor care au guvernat anterior? Nu li se pare importanta comunicarea permanenta cu alegatorii? Nu se pricep?

Nu ca nu li se pare important, iar daca e sa vorbim despre pricepere, putem sa discutam mult si bine. Dar exista oameni special antrenati pentru asa ceva si care ar putea fi angajati.

Si de ce nu ii foloseste PDL? Sa nu spuneti ca din lipsa de bani.

Au acest sindrom de care va spuneam, de asediati. Au impresia ca cel mai bine e sa rezisti cu merindele pe care le ai si cu apa stransa din ploaie. Asta este. Dar sa stiti ca este tipic pentru cei aflati la guvernare.

Exista si comunicatori buni in PDL?

In mod cert exista si comunicatori de valoare. Elena Udrea este un om care, datorita mass-mediei care a tinut-o tot timpul vigilenta, a invatat extrem de rapid ce inseamna comunicare. Sever Voinescu este un foarte bun comunicator, este un om care, dupa cum am vazut in cateva talk-show-uri, face fata foarte bine atacurilor si stie sa dea replici inteligente. Traian Ungureanu, la fel, Roberta Anastase. Trecand peste campania negativa care s-a dus impotriva ei, este un om care s-a descurcat foarte bine. Si este un om tanar. Si Sulfina Barbu e un bun comunicator.

Dar daca ne uitam in Guvern, la nivelul ministrilor, nu gasim foarte multi oameni capabili sa comunice.

Si Emil Boc s-a schimbat in ultima vreme. Campania interna din PDL l-a obligat la iesiri in tara si acolo s-a calit putin.

Cam toti prim-ministrii au o mare problema: au un program extrem de incarcat si, in general, iesirile publice sunt extrem de bine cantarite si supravegheate in cel mai mic detaliu, fie ca e interviu in presa scrisa, fie ca e interviu la televiziune, unde transmit in general mesajele pe care le vor, si au mai putin ocazia sa infrunte ocazia spontana a presei, cum s-a intamplat cu Emil Boc timp de o luna si jumatate, doua luni, cat a avut campania interna in PDL.

Daca nu va continua, va ramane la acelasi stadiu. Dar, dupa cum am mai spus, in materie de prim-ministru si de presedinte calificarea se face la locul de munca.

De altfel, Traian Basescu este cel mai bun comunicator care provine din PDL. E suma a ceea ce ar trebui sa insemne comunicare in PDL.

Ce parere aveti despre Biroul de Presa al Guvernului? Nu ar fi trebuit sa fie capabil sa suplineasca multe din deficientele de comunicare ale echipei guvernamentale?

Sa stiti ca purtatorul de cuvant e in functie de conducatorul respectiv. Biroul de presa se cupleaza intotdeauna pe detinatorul portofoliului principal, de la nivelul agentiilor guvernamentale, pana la nivelul premierului, trecand prin ministere.

Daca e un ministru care vrea sa comunice si biroul de presa este mult mai activ, pentru ca acolo sunt, in general, angajati profesionisti, nu oameni politici veniti pe baza carnetului de partid.

Numai ca un consultant, cum este seful biroului de presa, indiferent ca e intern sau extern, propune. El nu poate face altceva. Depinde insa ce face titularul, ministrul sau prim-ministrul.

Cum vi se pare stilul de comunicare al Opozitiei? Aceasta agresivitate verbala manifestata tot mai acut de liderii USL e normala, e acceptabila? Cineva spunea ca "oamenii destepti nu sunt agresivi, agresivitatea USL acopera incompetenta".

E normala, e cea mai buna arma pe care o are Opozitia. Referitor la agresivitate insa, intr-adevar se exagereaza. Dar liderii USL se comporta ca si cum in continuare ii traumatizeaza rezultatul alegerilor din 2009. Victoria lui Traian Basescu continua sa ii afecteze. Daca o sa vedeti, toate comunicatele lor sunt negative la adresa lui Basescu. Bineinteles ca este contraproductiv, dar, ca si in cazul ministrilor, banuiesc ca langa ei au oameni care le propun si altceva, dar daca ei nu tin cont...

Ce sfat le-ati da celor de la PDL? Ce ar trebui sa schimbe rapid in strategia de comunicare? Ce tactica sa adopte?

Sa comunice cat mai mult.

Dar daca comunica mult si prost?

Nu exista mult si prost, daca comunici ceea ce trebuie sa comunici. Trebuie sa comunici ceea ce faci.

Avem si un exemplu celebru, al lui Bill Clinton, care a castigat al doilea mandat de presedinte facand o precampanie extrem de costisitoare, de aproape un an de zile, in care a comunicat lucrurile pe care le facuse in primul mandat.

Daca comunici intr-adevar lucrurile pe care le-ai facut si faptul ca, indubitabil, Guvernul a luat niste masuri de dreapta extrem de dure care ne-au ferit de un dezastru, lumea va intelege pana la urma lucrul asta.

Eu cred ca, in primul rand, discursul ar trebui ideologizat mai mult. Trebuie sa isi asume valentele de dreapta, sa si le asume extrem de agresiv si sa spuna ca asta este calea pe care ei au ales-o.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#comunicare PDL, #Sever Voinescu comunicare PDL, #comunicare partide , #PDL