Premierul si PDL se contrazic pe retrocedari: Nu e razboi, ne punem de acord

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 18:29
2753 citiri
Premierul si PDL se contrazic pe retrocedari: Nu e razboi, ne punem de acord

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca formatiunea sa nu e de acord cu plafonarea retrocedarilor proprietatilor confiscate de comunisti la 15%, asa cum isi propune Guvernul, insa spune ca decizia finala va fi luata de Parlament si ca varianta premierului si principiile PDL vor fi puse de acord.

"Eu nu stiu la cine se refera acuzele, o spun neobosit, povestesc care e pozitia PDL in privinta asta, e cat se poate de dreapta, pleaca de la respectarea principiilor proprietatii si abia dupa aia cere sa facem calculele. O politica consistenta de dreapta e o politica ce aseaza bugetele pe principii si nu principiile pe bugete.

Principul e ca proprietatea privata e imprescriptibila, adica ea poate fi oricand solicitata de cel care a pierdut-o intr-un mod abuziv, fraudulos si e inalienabila, ceea ce inseamna ca, atunci cand ai un bun in proprietate, asta nu inseamna ca acel bun poate fi divizat, dar ai dreptul doar la 15% din el. Chestiunile astea sunt inadmisibile", a spus Voinescu, pentru Ziare.com.

Intrebat daca asta nu inseamna ca viziunea PDL se contrazice cu cea a Guvernului Ungureanu, Voinescu a raspuns doar "probabil".

El a precizat ca, desi deocamdata nu sunt puse de acord, cele doua vor fi puse de acord si ca nu e "razboi".

"Un proiect de lege va iesi din Parlament. Domnul Ungureanu are o varianta, noi avem niste principii, vom vedea cum le agrementam. Nu e un caz de razboi aici. Nu titrati incendiar 'razboi in coalitie', ca nu e cazul", explica Voinescu.

CEDO a impus Romaniei ca, pana in 12 iulie, sa revizuiasca legislatia in privinta despagubirilor. Premierul Ungureanu a explicat faptul ca asta inseamna ca va trebui adoptat un plafon al despagubirilor, in caz contrar Romania trebuind sa plateasca sume uriase in 2012.

"Am reusit sa blocam Curtea Europeana a Drepturilor Omului, avem un numar record de dosare - 2.500 de dosare au blocat CEDO. Curtea a luat in calcul acest lucru si a trimis catre Romania punctele la care Romania trebuie sa gaseasca solutia. Aceasta hotarare pilot trebuie sa genereze o lege care sa limiteze despagubirile in plafon, pana la o anumita suma, despagubuirile urmand sa fie oferite gradual beneficiarului, pe o anumita durata de timp" a spus Ungureanu.

PDL, pentru retrocedari in natura

Sever Voinescu, a declarat, marti, ca formatiunea din care face parte a discutat problema retrocedarilor proprietatilor confiscate de comunisti, mergand pe ideea ca, acolo unde se poate, sa se faca retrocedari in natura, dar si sa se tina seama de constrangerile bugetare.

PDL, pentru retrocedari in natura, dar tinand cont de buget

"S-a discutat tema foarte sensibila a restituirii proprietatilor - trebui sa decidem, ca urmare a unor recomandari venite de la CEDO, modificari ale legislatiei - PDL a avut o dezbatere pentru a-si contura propria pozitie. Exista pareri ale colegilor din Coalitie, ministrul Justitiei a atasat propunerile de la CEDO, iar PDL pleaca de la o chestiune de principiu - dreptul de proprietate privata e imprescriptibil - restituirea proprietatilor abuziv confiscate de regimul comunist trebuie sa continue - unde se poate restitui integral in natura, trebuie restituit integral in natura", a spus purtatorul de cuvant al PDL, dupa sedinta.

"E foarte important ca acest proces sa fie echitabil - calitatea procesului de restituire a proprietatii inseamna ca cei care-si dobandesc proprietatile azi nu trebuie sa fie dezvavantajati in raport cu cei care si-au dobandit proprietatile ieri. Exista insa si o constrangere bugetara, Romania nu sta pe roze in privina cheltuirii de la bugetul de stat, indiferent pe ce o face", a completat Voinescu.

Vicepresedintele PDL a recunoscut ca va trebui ca in Parlament sa se decida solutia.

"Acesta e punctul de vedere cu care vom merge in Coalitie, raspunsul final e al Parlamentului (...) Parlamentul va decide solutia in aceasta privinta", a precizat Voinescu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ungureanu PDL contrazicere retrocedari, #Ungureanu PDL plafonare retrocedari , #PDL
Comentarii