Revolta intelectualilor din PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 18:30
9709 citiri
Revolta intelectualilor din PD-L

La ce folosesc intelectualii in politica? Daca isi respecta conditia, ei sunt cei care vegheaza la principii, si morale, si ideologice, cei care sanctioneaza primii derapajele.

Este un lucru la care conducerea PD-L si Traian Basescu par sa nu fi meditat prea profund atunci cand si-a pus panasul unor nume importante pe listele electorale devenite astfel mult mai respectabile decat ale adversarilor.

Cat despre grosul partidului, acesta i-a privit intotdeauna pe intelectuali ca pe niste intrusi, promovati peste rand si fara merite de autentici activisti, in fata celor care si-au rupt pingelele si si-au tocit coatele prin campanii grele. Si uite ca riscul de a se incurca cu intelectualii, aceste specimene dubioase si de neinteles, se razbuna din nou.

De abia s-au stins ecourile vorbelor sale, deloc blande, in privinta Monicai Iacob Ridzi si a felului in care PD-L a gestionat cazul ministrului Tineretului, ca eurodeputatul Cristian Preda recidiveaza. De aceasta data, el ataca candidatura lui Honorius Prigoana si mai ales faptul ca acesta a preluat proiectul modernizarii statului.

"Sunt bucuros ca termenul modernizare s-a impamantenit in politica romaneasca. E folosit tot mai frecvent pentru a descrie reforma statului. Ar fi pacat ca sensul lui sa se piarda, printr-o utilizare neindemanatica. De aceea, cred ca ar trebui sa nu fie folosit in ocazii electorale. De pilda, ideea ca lupta din 17 ianuarie pentru colegiul 1 ar fi legata de o promisiune de reforma a statului e ridicola. Tanarul Prigoana ar trebui de altfel sa inteleaga sensul competitiei in care a intrat si sa nu isi conduca retorica pe un teren mai accidentat decat cel cu care e obisnuit domnia sa, sofer cu numeroase amenzi la activ", scrie Cristian Preda pe propriul blog.

Dar Cristian Preda nu se opreste la cazul Prigoana, ci isi duce mai departe misiunea de intelectual enervant, ba chiar specializat in stiinte politice, cu o provocare de proportii la adresa propriului partid: nu considera liderii PD-L ca modernizarea atat de mult invocata ar trebui sa includa si o modernizare a partidelor politice? Si de ce nu si-ar asuma PD-L primul proiect de modernizare a unui partid politic romanesc? "Bine ar fi daca modernizarea ar incepe de jos".

Cu alte cuvinte, Cristian Preda isi invita colegii sa iasa din ipocrizia cuvintelor mari si le ofera inclusiv directiile modernizarii: relatia cu cetatenii, clarificare doctrinara si structura organizatorica. Ba chiar mai mult, el acuza si ataca cenzura din PD-L: "Un partid modern nu e nici o firma, nici o inchisoare. Voturile nu se strang precum profitul unei firme, iar partidul trebuie sa asume o libertate de opinie considerabila. (...) Un partid e modern daca ofera fiecarui membru o tribuna. Un partid nu e modern daca se imbata cu iluzia comunicarii prin televiziune. Un partid e modern daca gandeste, nu daca plateste propagandisti capabili sa vanda un slogan. Un partid nu e modern daca vorbeste pe o voce".

Lui Cristian Preda i s-a alaturat, mai nuantat, e drept, Sever Voinescu. Domnia sa recunoaste ca PD-L are o grava problema de gestionare a resurselor umane care ar trebui clarificata la viitorul congres.

Vorbele lor au gasit tot atata ecou la varful PD-L ca o soapta in mijlocul campiei. Emil Boc a pus luarea lor de pozitie pe seama experientei politice reduse. Si ce anume ar trebui sa le aduca experienta politica? Ipocrizia, anihilarea simtului critic, orbul gainilor, asasinarea principiilor, incolonarea neconditionata in directia indicata de lider si sustinerea nebatuta a oricaror aberatii? Slava Domnului ca mai sunt in PD-L oameni fara experienta politica a domnilor Boc, Berceanu, Videanu sau a doamnei Udrea!

Ma tem insa ca aceasta revolta a intelectualilor din PD-L, daca nu va fi rapid sufocata, nu va avea alt rezultat decat marginalizarea totala sau chiar excluderea neexperimentatilor intelectuali.

Mai ales dupa castigarea prezidentialelor, PD-L a intrat intr-un galopant proces de pesedizare. Democrat-liberalii si Traian Basescu par sa considere ca-si pot permite orice: de la ministri scandalosi precum Elena Udrea si Gabriel Oprea, la candidaturi inacceptabile precum Honorius Prigoana, la promovarea unor oameni cu trecut dubios (in materie de sefi de comunicare prin ministere se poarta oamenii cu trecut penal), la epurari masive in toate deconcentratele, la anihlarea oricaror voci critice din propriul partid.

Aproape ca nu exista principiu pe care PD-L si Traian Basescu sa nu-l fi calcat in picioare dupa ce l-au clamat in campanie. Guvernarea PD-L se desfasoara sub semnul vorbelor stridente rostite acum 5 ani de Anca Constnatinescu "ciocu' mic, ca noi suntem la putere!". Ei bine, intelectualii din PD-L nu par dispusi sa faca ciocul mic.

Citeste si:
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Președintele USR Dacian Cioloș a transmis vineri, 3 decembrie, un mesaj în care critică numirea lui Marian Neacșu, condamnat în trecut la șase luni de închisoare, în postul de secretar...
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...