Se cutremura monolitul PD-L

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 23:40
12438 citiri
Se cutremura monolitul PD-L
Foto: montaj Ziare.com

Au fost lansate primele torpile impotriva conducerii Partidului Democrat Liberal. Atacurile au venit, spre surprinderea tuturor, chiar din interiorul partidului care, pana acum, parea a fi cea mai monolitica formatiune politica de pe scena noastra.

PD-L a lasat impresia pana acum ca este singurul partid in care toti membrii gandesc, vorbesc si faptuiesc acelasi lucru, la unison, intr-o intelegere spirituala nepamanteana. In ciuda tuturor promovarilor dubioase, sa le spunem elegant curioase si nepotrivite, impotriva tuturor deciziilor luate de PD-L, dar despre care se banuia ca sunt dictate de altcineva din afara partidului, pana in prezent nimeni din interior nu a indraznit sa comenteze sau sa critice actiunile si deciziile partidului.

Doi dintre membrii mai tineri ai partidului nu au mai rabdat si au vorbit. Recunoscut drept un partid unde pana si intelectualii gandesc la fel ca toti ceilalti membri, fara deosebire, PD-L s-a aratat in sfarsit ca o formatiune politica vie, normala, cu oameni care nu inghit cu placere chiar tot ce se hotaraste la varful formatiunii. Cei doi rebeli: Cristian Preda si Sever Voinescu. Ei au indraznit sa critice, ba chiar cu subiect si predicat, structura, apucaturile, conducerea si spiritul "prafuit" al partidului din care fac parte.

Raspunsul partidului a venit promt. "Domnii Voinescu si Preda au mai putina experinta politica in partid, fiind si mai noi, astfel ca, participand mai mult la dezbaterile interne care au loc, se vor lamuri si cu aspectele pe care le-au sesizat", le-a raspuns chiar seful PD-L, Emil Boc.

Si Sever Voinescu si Cristian Preda au plecat de la candidatura tinerei sperante a partidului - Honorius Prigoana Jr. Europarlamentarul PD-L Cristian Preda a spus ca "un partid nu e nici o firma, nici o inchisoare, iar voturile nu se strang precum profitul unei firme". Sever Voinescu s-a exprimat chiar mai limpede si a scris ca "PD-L are o serioasa problema de gestiune a resurselor umane. Mare problema!"

Dupa cele doua iesiri "in decor" ale membrilor partidului portocaliu si dupa admonestarea rapida a tinerilor nelinistiti de catre seful cel mare, Emil Boc, ai fi crezut ca spiritele se vor potoli, iar ereticii se vor cai, isi vor face mea culpa si vor presta autoflagelarile de rigoare. Surpriza insa. Cristian Preda nu se preda, ba dimpotriva il ironizeaza pe seful sau direct si isi afirma independenta intelectuala fata de orice forma de constrangere si cenzura.

Celula si cenzura

Cristian Preda a pomenit printre altele ca exista "un soi de celula in interiorul partidului in care se sopteste", si a mai spus ca "exista cenzura" in partid si ca trebuie facute schimbari la nivelul de conducere al PD-L. Acesta este primul semn ca tensiunile din partid s-au acumulat atat de mult, incat acum ele nu mai pot fi tinute in tacere.

Mini revolta celor doi intelectuali din PD-L tradeaza nu doar problemele care se ascund in spatele unei imagini construita cu grija, o imagine a concordiei, a unei singure forte care coordoneaza si traseaza linia partidului, ci si riscurile la care se expune partidul monilit, in cazul in care s-ar petrece cu adevarat o revolta in cadrul PD-L.

Cele doua rabufniri ale lui Cristian Preda si Sever Voinescu sunt si suma tuturor aberatiilor pe care noi le vedem produse la nivelul central al partidului democrat, dar a caror acceptare in unanimitate in randurile membrilor portocalii nu o puteam intelege pana acum. Frustrarile celor doi reprezinta si frustrarile noastre acumulate de insistenta cu care PD-L a promovat nume precum Monica Iacob Ridzi, Elena Basescu, Elena Udrea si, mai nou, Honorius Prigoana. Cele doua voci portocalii disperate se solidarizeaza tuturor celorlalti care nu isi puteau crede ochilor ca aceeasi Elena Udrea a fost avansata in noul guvern Boc IV, dupa ce nu a facut nimic din turismul romanesc.

Cele doua rabufniri din interiorul PD-L pot fi si un semnal de alarma ca nemultumirile din cadrul partidului, care probabil ca sunt destul de multe, chiar si in contextul castigarii alegerilor de catre Traian Basescu, nu vor putea fi tinute la infinit sub pres.

Rigiditatea liderilor "batrani" din PD-L este amenintata de dorinta tinerilor intelectuali de a "umaniza" partidul, de a-l normaliza si de a-i subrezi dictatura unei decizii unice, dictata de undeva din afara. Critica pornita de cei doi poate reprezenta si eventuala prabusire a unui partid a carui forta a constat pana acum tocmai in faptul ca a vorbit pe o singura voce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
#monolit PDL, #intelectuali PDL, #Cristian Preda atac, #Sever Voinescu critica, #conducere PDL , #PDL