Sever Voinescu: Procesul de revizuire a Constitutiei merge mai departe

Sambata, 18 Iunie 2011, ora 20:59
949 citiri
Sever Voinescu: Procesul de revizuire a Constitutiei merge mai departe

Vicepresedintele PDL Sever Voinescu a declarata, sambata, la Constanta, ca procesul de revizuire a Constitutiei va continua, in deplin acord cu regulile constitutionale.

"Procesul de revizuire a Constitutiei merge mai departe si, evident, ne supunem deciziei Curtii Constitutionale. Cu alte cuvinte, este foarte probabil ca ceea ce s-a decis ca este neconstitutional sa fie ori reformulat, in scopul indeplinirii exigentelor pe care Curtea Constitutionala le-a constatat ca fiind neindeplinite, fie sa se renunte la ele, acolo unde Curtea Constitutionala a decis pe fondul chestiunii ca optiunea constitutionala nu este buna.

Asteptam cu totii redactarea deciziei CCR pentru a vedea motivarea, pentru a putea sa sustinem un proiect de modificare, de revizuire a Constitutiei care sa fie in deplin acord cu regulile constitutionale", a afirmat Voinescu.

Acesta a spus, referitor la constatarile CCR, ca "in anumite puncte se restrang drepturi sau se suprima garantii", ca se teme ca "s-ar putea sa se ajunga pe o panta destul de nefericita pentru un stat de drept si pentru o democratie".

"Va dau un exemplu. Curtea Constitutionala a gasit ca este neconstitutionala suprimarea tipului de imunitate care exista acum pentru parlamentari. In acest moment, parlamentarii nu pot face sub nicio forma obiectul perchezitiei, retinerii, arestarii, decat dupa incuviintarea camerei din care provin. (...) Constitutia noastra duce chestiuni care tin numai de puterea judecatoreasca la decizia politica a Parlamentului.

Asta este un lucru pe care presedintele a incercat sa-l elimine din Constitutie si inteleg ca este neconstitutional. Mi-e teama, nu stiu inca motivarea Curtii pe acest subiect, dar mi-e teama ca se instituie ceva ce s-ar putea chema un drept al demnitarului. Cu alte cuvinte sa recunoastem o data pentru totdeauna ca demnitarii au niste privilegii, imunitati care ii detaseaza fata de cetatenii obisnuiti. Si nu stiu cum anume asta poate fi in acord cu principiul fundamental din Constitutia noastra care spune ca nimeni nu este mai presus de lege", a afirmat deputatul.

Nu este Constitutia lui Basescu

Vicepresedintele PDL Sever Voinescu a mentionat ca trebuie sa se inteleaga ca nu este vorba despre Constitutia lui Traian Basescu, ci de Constitutia Romaniei, fiind nevoie de dezbateri pe aceasta tema pentru a se lua cele mai bune decizii.

"Trebuie sa vorbim despre asta pentru ca suntem in egala masura si noi si cei din opozitie cetateni ai Romaniei, suntem oameni politici si trebuie sa vorbim despre asta. Refuzul dialogului, pe care il vedem venind dinspre opozitie in aceste zile, este pentru mine unul tulburator si ingrijorator", a spus parlamentarul.

Printre alte prevederi ale Constitutiei supuse revizuirii si care au fost puse in discutie de Sever Voinescu au fost si cele cu privire la atributiile sefului statului.

"Este un text care vrea sa stabileasca atributii extrem de importante pentru presedinte, dar pe de alta parte nicaieri nu i se da macar vreo parghie, vreun instrument ca sa le poata indeplini. Si atunci cand incearca sa le indeplineasca, asa cum a incercat cu responsabilitate Traian Basescu de foarte multe ori, se loveste de acuze extrem de grave din parte opozitiei (...), pe motiv ca incalca Constitutia, pe motiv ca este prea jucator", a sustinut Voinescu.

El s-a declarat un admirator al sistemului constitutional american, declarand ca, "daca nu sunt nici foarte multi romani, nici foarte multi politicieni care sustin acest tip de organizare a republicii", va incerca sa fie un "vector" care aduce aspectele civilizatiei constitutionale americane in Constitutia tarii noastre.

Plenul Curtii Constitutionale, reunit in sedinta joi si vineri, a dezbatut proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei, initiat de presedintele Traian Basescu, judecatorii constatand ca exista elemente de neconstitutionalitate in proiectul respectiv.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Sever Voinescu Constitutie, #constitutie Basescu, #modificare Constitutie , #PDL