Voinescu, despre revenirea spectaculoasa a PDL si inlocuirea lui Basescu - Interviu (II)

Vineri, 26 August 2011, ora 19:11
8298 citiri
Voinescu, despre revenirea spectaculoasa a PDL si inlocuirea lui Basescu - Interviu (II)
Foto: Adevarul

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, e de parere, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca PDL va reusi cea mai spectaculoasa revenire din istoria politicii postdecembriste.

Vicepresedintele PDL recunoaste ca Traian Basescu nu mai poate fi o locomotiva electorala pentru partid si ca nici nu se poate gasi alta, dar ca liderii din teritoriu si o eventuala idee in jurul caruia poate aduna sprijin il pot inlocui.

Sever Voinescu, despre coruptia la PDL si comasarea alegerilor - Interviu Ziare.com (I)

Deputatul PDL mai crede si ca revizuirea Constitutiei e aproape imposibila in acest moment, dar sustine ca regionalizarea se poate face, iar UDMR va fi convins.

Urmareste mai jos partea a doua a interviului cu vicepresedintele PDL, Sever Voinescu:

Incearca PDL sa schimbe peisajul electoral pentru alegeri - regionalizare, vot uninominal, vot prin corespondenta?

In privinta sistemului de vot, alegerile din 2012 trebuie sa se desfasoare dupa reguli modificate fata de ultimele alegeri. In 2008, noi am avut un sistem de "compensare" care a alterat vointa exprimata de cetateni in colegii. Mai precis, "compensarea" a fost atat de draga politicienilor, incat a invins vointa electorilor, ceea ce a fost si este scandalos. Asa se face ca cetatenii l-au ales pe Ionescu si, in Parlament, in numele "compensarii", a mers Georgescu. In viziunea noastra, asa ceva este inadmisibil.

Acel sistem a produs o frustrare generala, care s-a tot exprimat din 2008 incoace. Noi toti consideram asa ceva inadmisibil, oricat ne-ar placea ideea compensarii. Prin urmare, spiritul uninominalului trebuie sa se pastreze: oamenii care castiga cele mai multe voturi in colegii trebuie sa mearga in Parlament. Acesta e sensul esential al votului uninominal si la asta trebuie sa ne intoarcem. Cum reparam sistemul din 2008, gandim sau nu un alt sistem de "compensare", asta e o discutie pe care o purtam in partid si in coalitie, dar nu mai putem accepta un sistem de "compensare" care modifica rezultatele din colegii.

Rostul oricarui sistem de "compensare" e tocmai acela de a valoriza cat mai multe dintre voturi, avand in vedere ca nu toate voturile merg spre castigator, ci exista si voturi multe care merg spre cei care pierd in colegii. Si aceste voturi trebuie cumva sa-si gaseasca o utilitate politica, dar nu poti valorifica electoral voturile perdantilor pe seama voturilor castigatorului. Asa ceva e inadmisibil. In realitate, inginerii electorali ai sistemului din 2008, Bogdan Olteanu, Viorel Hrebenciuc si cine o mai fi lucrat la acea lege electorala, au dispretuit profund optiunea cetatenilor dintr-un colegiu.

Vreau sa fim clari - nu cred ca PDL e neaparat impotriva unui sistem de compensare, mai vedem, dar PDL e ferm impotriva denaturarii rezultatului votului cetatenilor: cel care a castigat un colegiu merge in Parlament. Doar de aici incolo poate pleca o discutie despre compensarea voturilor date de cetateni celor care au pierdut in confruntarea din colegii. As vrea, in context, sa fac o precizare importanta: nu vom putea face nicio modificare a sistemului electoral fara sa existe o vointa majoritara in Parlament. Noi nu vrem sa constituim aceasta vointa majoritara impreuna cu PSD, ci impreuna cu UDMR. Maghiarii au fost un partener in general loial pana acum si e firesc sa cautam intotdeauna o convergenta cu ei si cu ceilalti parteneri din coalitie.

Ati pomenit de regionalizare. Regandirea judetelor e un proiect pe care l-am lansat si ni-l dorim, un proiect in care credem. Diferenta fata de UDMR e una de abordare a problemei. In vreme ce noi gandim reorganizarea in termeni de dezvoltare, UDMR gandeste in termeni etnici. E un exemplu pe care il dau adesea si il repet si acum pentru ca mi se pare elocvent. Covasna, cum stiti, e unul din cele mai sarace judete din Romania. Atat cat exista din punct de vedere economic, atat cat palpaie viata economica in Covansa, ea se datoreaza unei relatii economice, comerciale, financiare cu Brasovul.

UDMR spune ca nu ar trebui sa lasam aceasta relatie, natural stabilita de oamenii de afaceri din cele doua judete, sa determine optiunea pentru regandirea unui judet mare, care sa includa, printre altele, si actualele judete Covasna si Brasov. Ar fi normal sa tin cont de relatiile economice cand desenez administrativ o anumita zona pentru ca aceste relatii sunt baza dezvoltarii. Cei de la UDMR au alta abordare - de pastrare a unei majoritati etnice pe un anumit teritoriu. Nu spun ca viziunea lor e mai putin potrivita decat a noastra, marchez doar faptul ca avem perspective diferite, dar ca pana la urma trebuie sa accepte si ei ca organizarea administrativ-teritoriala in Europa de azi e data de imperativele dezvoltarii, in primul rand.

Totusi, n-o puteti face fara ei

Nu, n-o putem face fara ei.

Deci n-o s-o faceti, pentru ca nu vor

N-o putem face fara ei, dar nu inseamna ca nu se poate face. Inseamna ca vom continua sa discutam. Constat tot mai adesea, in ultima vreme, o graba a jurnalistilor de a trage imediat concluzia ca un anumit proiect a murit cand se constata primul blocaj aparent. In politica, blocajul e intotdeauna aparent. Intotdeauna! Lucrurile vor evolua intr-o directie oarecare intotdeauna, important e sa le asezi pe fagasul dorit. Intr-o coalitie cum este a noastra, nu exista blocaj care nu poate fi depasit prin dialog. Slava Domnului, atitudinea USL ne solidarizeaza si mai mult si ne face sa fim mai empatici unii cu altii.

Dar votul prin corespondenta?

Este un proiect politic important al partidului nostru. In viziunea noastra vorbim despre un drept al cetatenilor pe care il promovam. PDL, cu toate bunele si relele lui, a dovedit ca stie sa se bata pentru salvgardarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor. Chestiunea votului prin corespondenta este tratata in aceasta cheie foarte serioasa in partidul nostru. Sunt forte politice care se tem de votul romanilor din strainatate si cauta sa-l impiedice brutal, prin nerecunoasterea dreptului cetatenilor de a vota prin corespondenta. E inadmisibil sa sufoci dreptul unui cetatean pentru ca nu te avantajeaza politic exercitarea acelui drept.

UDMR ar pierde masiv...

UDMR socoteste ca ar pierde masiv, PSD socoteste ca ar pierde masiv si nici PNL nu se simte prea bine. Pana la urma, motivatiile lor tin de specificul electorului roman din strainatate. Romanul din strainatate e ceva mai informat decat romanul de acasa. Nu este vorba de imprejurarea ca poate are mai multe canale in televizor, ci de faptul ca traieste intr-o realitate care-l plaseaza intr-o perspectiva globala, internationala. Romanul din strainatate are o perspectiva in plus asupra Romaniei fata de romanii ca noi doi, romanii de acasa. Ei inteleg bine criza economica pentru ca o vad peste tot si inteleg bine ce face guvernul Boc pentru ca simt pe pielea lor ce fac guvernele tarilor in care traiesc.

Anul acesta a adus o schimbare de mentalitate publica tot mai sesizabila: oamenii devin mai constienti ca masurile de austeritate luate de Cabinetul Boc anul trecut tineau de o necesitate cu intensitatea urgentei si incep sa nu mai priveasca aceste masuri cu patima cu care le priveau in urma cu un an. Aceasta modificare de intelegere a venit si datorita faptului ca multi dintre romanii care au suferit de pe urma ajustarilor noastre bugetare, a taierii de salarii, a impozitarii pensiilor, aud ca aceleasi lucruri se intampla si in strainatate. Si cand fratele sau fiul din Italia sau din Spania sau din Grecia sau din America le-au vorbit despre o aceeasi realitate a crizei economice, romanul de acasa incepe sa inteleaga. Romanii din strainatate nu sunt importanti pentru Romania doar pentru ca aduc miliarde de euro la PIB, ei sunt extrem de importanti pentru ca aduc informatie traita pentru familiile lor.

Iar fratele sau fiul este, pentru orice roman, cu mult mai credibil decat Ponta sau Antonescu, decat Striblea, Gadea sau Dana Grecu, cand vorbeste despre necazurile lui si despre dificultatile pe care le vede in jur. Sper ca intelegeti acum de ce PSD si PNL se tem de romanul din strainatate si de votul lui.

Problema e ca se teme UDMR si ca nu veti putea trece peste asta

E aceeasi situatie ca in chestiunea reorganizarii administrativ-teritoriale. Cred ca prin dialog putem rezolva chestiunea, cu atat mai mult cu cat legea votului prin corespondenta ar trebui sa fie o lege care se refera la toti cetatenii romani. Nu poti sa dai unui cetatean roman (cel aflat in strainatate) dreptul de a opta intre votul direct la urne si votul prin corespondenta si sa nu dai acelasi drept cetateanului roman din Romania. Nu inteleg de ce partidele nu vad in aceasta lege oportunitatea de a mobiliza un electorat care, de regula, in duminica alegerilor nu vine la urne, dar care poate fi mobilizat in varianta votului prin corespondenta. Altfel noi, toate partidele, ne plangem ca nu vin oamenii la vot. Cred ca partidele ar trebui sa priveasca cu mai putina incrancenare acest tip de vot.

Ramanand la tema alegerilor, credeti ca PDL mai poate gasi o locomotiva electorala pentru alegerile din 2012, atat timp cat domnul Boc nu poate fi, iar Traian Basescu nu mai poate fi, data fiind situatia din alegeri?

Nu trebuie sa fim tristi din cauza asta, pentru ca locomotive electorale nu mai exista in Romania, in general. Probabil ca Traian Basescu a fost ultima locomotiva electorala din viata noastra politica, pentru o perioada de timp. Din ce e acum pe scena, pare clar ca niciun partid nu poseda o asemenea forta de tractiune. Prin urmare, Partidului Democrat Liberal ii raman doua lucruri pe care sa se bazeze. Ii ramane forta politica a unor lideri din teritoriu, a unor lideri locali si va amintesc ca PDL e un partid care cu mandrie isi spune "partidul primarilor".

Chiar daca nu mai am avem o forta nationala tractoare, avem in continuare oameni care sunt apreciati in comunitatile lor si care au incredrea comunitatilor lor, iar suma voturilor generate de acestia este considerabila. In al doilea rand, este forta ideilor si mesajelor. In privinta asta avem inca foarte mult de lucrat. Partidul Democrat Liberal nu e, inca, din pacate, generatorul unor idei de forta care sa se articuleze intr-un proiect national si sa stranga in juru-i energii si biografii. Asta e cel mai important lucru pe care il avem de facut. Oameni de valoare avem, trebuie doar sa stam impreuna si sa fructificam potentialul fiecaruia in parte. Nu e usor deloc.

Deci credeti ca PDL va avea cea mai spectaculoasa revenire politica din istoria postdecembrista, tinand cont de sondaje?

Da. Cred asta!

Ramanand la subiectul proiectelor blocate, credeti ca are vreo sansa adoptarea modificarii Constitutiei pana la alegerile din 2012?

Cu certitudine, Romania are nevoie urgent de o noua Constitutie. Avea nevoie de ieri de o noua Constitutie. In privinta realizarii ei in timp pentru 2012, sunt sceptic. Reforma constituionala este cea mai buna dovada a divortului dintre nevoile Romaniei si agenda clasei politice. Atata vreme cat nu se va putea coagula o vointa politica care sa se exprime in doua treimi din Camera plus doua treimi din Senat, un proiect de modificare a Constitutiei nu se poate adopta.

Desi toata lumea spune ca e nevoie de modificarea Constitutiei, politicienii nu vad si nu inteleg. Bat campii cu fel de fel de motivatii, de exercitii retorice farfuridice, astfel incat sa intarzie procesul. Intr-o mare majoritate, politicienii sunt decisi sa blocheze modificarea Constitutiei si cred ca le va reusi. Nu cred ca e prima oara cand o adevarata cabala a dezinteresului politic blocheaza interesul Romaniei. Romania esta acum la coada Europei in primul rand din cauza clasei politice, a tuturor celor care au facut politica in Romania ultimilor 20 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Voinescu locomotiva PDL, #Voinescu revenire spectaculoasa PDL , #PDL