Voinescu: PD-L are probleme de coruptie pentru ca face parte din sistemul politic

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 17:42
933 citiri
Voinescu: PD-L are probleme de coruptie pentru ca face parte din sistemul politic
Foto: Arhiva

Deputatul PD-L Sever Voinescu a declarat, sambata, ca in mod "evident" PD-L are probleme de coruptie, motivand ca aceasta este o trasatura a sistemului politic, dar si a partidelor care se afla la guvernare.

"PD-L evident are aceste probleme, pentru ca este parte a sistemului politic si pentru ca toate aceste probleme legate de coruptie si integritate sunt probleme specifice partidelor care exercita puterea, dar nu numai. Aud adesea din partea opozitiei aceasta critica, coruptia e numai la putere, (...) numai ca in Romania s-a instituit un sistem de coruptie transpartinica", a spus Voinescu, comentand declaratiile europarlamentarului PD-L Cristian Preda privind coruptia din partid.

Europarlamentarul PD-L Cristian Preda a declarat, vineri, ca unul dintre principiile "de baza" ale PD-L este acela potrivit caruia orice coruptie a unui politician este iertata daca respectivul are performanta electorala, un altul fiind si "dispretul profund pentru idei".

"Cred ca o prima atitudine a noastra ca partid in aceasta criza este definita de principiul potrivit caruia orice coruptie este iertata daca ai performanta electorala. Acesta este unul dintre principiile de baza ale PDL - nu discuta nimic despre un politician corupt, daca el a castigat alegeri. Cu alte cuvinte (...) asta inseamna: daca ai fost in stare sa corupi institutiile statului si, mai mult decat atat, poti sa corupi si alegatorii, esti un tip OK. Esti vedeta si trebuie sa fii sustinut. Aceasta este una din valorile principale cu care eu am avut contact, pe care am descoperit-o intrand in PD-L. Va marturisesc ca nu am stiut-o pana sa intru in PDL", a marturisit Preda.

Unde sunt incoruptibilii?

Pe de alta parte, deputatul PD-L Sever Voinescu a afirmat ca e o idee "discutabila, daca nu falsa" cea ca oamenii bogati, care merg duminica la biserica sau au multe diplome sunt mai putini coruptibili, aceasta problema putand fi rezolvata doar prin dezbateri interne in partide si functionarea institutiilor abilitate.

"Se spune ca, daca esti deja bogat, esti mai putin coruptibil, iar daca esti sarac, esti deschis catre coruptie. Cel putin discutabila, daca nu falsa, s-a dovedit a fi aceasta idee. O alta idee a fost ca daca esti o persoana credincioasa, mergi la biserica in fiecare duminica, esti mai putin coruptibila.

Un criteriu asupra caruia merita sa reflectam. In fine, s-a mai spus ca daca esti o persoana bine educata, cu multe diplome, doctorate, cu activitate academica, intelectuala, de prestigiu, esti mai putin coruptibil. Iarasi e o chestiune de discutat", a spus Voinescu, in cadrul unei dezbateri pe tema integritatii partidelor politice organizata de ISP.

Deputatul PD-L a acuzat faptul ca, in Romania, una din problemele cele mai grave este aceea a unui "divort evident" intre valorile pe care oamenii politici le clameaza si ceea ce fac in actiunea lor politica concreta, in acest sens coruptia aflandu-se la "intersectia politicii cu banii".

"Fara o presiune publica, civica, nu cred ca partidele pot fi ele un asemenea focar de etica incat sa construiasca integritatea. (...) As vrea sa deschid un pic si usa sperantei, exista o singura cale: dezbaterile interne in partid pe aceste subiecte. Cu cat vorbim mai mult despre coruptie, cu atat coruptia este mai mult pusa in pericol", a atentiat Voinescu.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Sever Voinescu PDL, #coruptie sistem politic , #PDL
Comentarii
Poza Gonzaguez
Gonzaguez
rank 5
Poza conti
conti
rank 5
Cine este fara de pacat,sa arunce primul cu piatra.