Voinescu respinge ipotezele lui Lazaroiu: Ca Lady Gaga, e excentric, tinde sa devina superstar

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 20:07
2487 citiri
Voinescu respinge ipotezele lui Lazaroiu: Ca Lady Gaga, e excentric, tinde sa devina superstar
Foto:Arhiva

Sever Voinescu pune in discutie rolul analistului politic, care tinde mai mult spre statutul de superstar, referindu-se la cele mai recente afirmatii ale lui Sebastian Lazaroiu, despre cum Traian Basescu este gata sa demisioneze contra modificarii Constitutiei si amanarea alegerilor in 2013.

"Nu e nimic nou nici in uimirea cu care ii citesc acest interviu. Dl Lazaroiu nu inceteaza sa ma uimeasca de cand l-am remarcat in peisajul, adesea delirant, al opiniilor politice de la noi acum multi ani. Dorinta sa de a uimi are ceva mai degraba specific show-businessului decat analizei politice dar, de cand s-a inventat talk-showul politic, nu a devenit si politica un show?

Probabil ca dl Lazaroiu, vizionar cum il stim, face astazi ceea ce analistii vor face in viitor in mod obisnuit. Asa cum Lady Gaga socheaza cu cate ceva la fiecare aparitie si a devenit superstar in domeniul ei, analistul politic va trebui sa propuna cele mai nastrusnice si colorate ipoteze ca sa devina superstar in domeniul lui. In prezent, insa, dl Lazaroiu pare un pic excentric", este de parere Voinescu, intr-un articol pe http://hydepark.ro.

El face referire la interviul lui Sebastian Lazaroiu acordat Ziare.com, in care fostul consilier prezidential reia o teza pe care a mai prezentat-o public, anume disponibilitatea pe care ar avea-o Traian Basescu pentru a-si scurta mandatul, demisionand, in schimbul unei intelegeri cu Opozitia pentru proiectul de revizuire al Constitutiei si ducerea alegerilor parlamentare odata cu cele prezidentiale, in 2013.

"Eu cred ca presedintele nu trebuie sa demisioneze si ca alegerile nu trebuie duse sub nici un motiv in 2013. De altfel, ma grabesc sa spun clar si raspicat ca informatia potrivit careia PDL ar incerca ducerea alegerilor in 2013 este o manipulare otravitoare iesita din aparatul mediatico-securistic al lui Dan Voiculescu in vremea protestelor de strada din ianuarie, cu scopul evident de a infuria si mai mult lumea. Niciodata in PDL nu s-a discutat despre asa ceva si partidul se pregateste de alegeri pentru acest an, dupa calendarul firesc, stiut de toata lumea: iunie, locale si noiembrie, parlamentare. De ce dl Lazaroiu, azi analist independent, se joaca cu ipoteza asta, nu stiu", sustine purtatorul de cuvant al PDL.

Trei motive pentru ca presedintele nu ar trebui sa demisioneze

In opinia sa, presedintele nu ar trebui sa demisioneze din cel putin trei motive.

"1. Avem un guvern nou si oamenii par a fi dispusi sa investeasca cu increderea lor acest cabinet - dupa prerea mea asta e marea veste politica a momentului. Sincer, m-am temut ca romanii au intrat intr-o asemenea stare de refuz, incat resping orice li s-ar oferi. Dar, a mia oara, se dovedeste ca poporul e imun la propaganda voiculesciana. Iata-i pe oameni dispusi, admirabil, sa sustina cabinetul Ungureanu. Orice discutie despre demisia presedintelui in acest moment e defavorabila acestui guvern care are atat de multe de facut in atat de scurt timp. Mai precis, orice discutie despre demisia presedintelui acum va zgudui serios sustinerea politica a dlui Ungureanu", argumenteaza Voinescu.

"2. Din demisia presedintelui nu ar avea nimeni de castigat. Constitutia nu se va modifica dupa proiectul Basescu - PDL, pentru ca opozitia nu are alta cale politica pana la alegeri decat aceea a radicalizarii. In plus, neincrederea intre cele doua blocuri politice din Parlament e atat de mare, incat un acord politic extrem de complex nu are nici o sansa de realizare. Ar fi o mare implinire a spiritului dialogului daca ne-am intelege pe lucruri simple, cum ar fi ca opozitia sa revina in Parlament, sa nu mai tipe la noi din balcoane sau sa admita ca un parlamentar nu poate fi decat prezent sau absent de la lucrari - tertium non datur. Noi nu ne intelegem pe aceste chestiuni, cum ne-am putea intelege pe un acord politic de genul celui sugerat de dl Lazaroiu?", remarca democrat-liberalul.

"3. Opozitia a impins lucrurile atat de departe, incat demisia presedintelui Basescu acum, indiferent de motivatia ei reala, ar insemna o acceptare publica a celor ce i se reproseaza, de la dictatura la mafiotizare. Or, dl Lazaroiu stie la fel de bine ca si mine ca aceste acuze sunt integral mincinoase. Adaug la aceste trei argument de ordin politic si unul de ordin economic - demisia presedintelui Basescu, aparatorul cel mai fervent al reformelor economice, ar induce o stare de neincredere serioasa pe pietele din care Romania isi atrage resurse financiare. Si atat eu cat si dl Lazaroiu stim bine ce inseamna asta. Dl Basescu trebuie sa paraseasca functia de presedinte al Romaniei firesc, la terminarea mandatului sau constitutional. Acesta este semnalul de normalitate si stabilitate pe care trebuie sa-l dam", este de parere Voinescu.

Vicepresedintele PDL mai mentioneaza, in privinta amanarii alegerilor parlamentare in 2013, ca "asta ar fi cea mai mare greseala politica pe care PDL ar putea sa o faca, in conditiile in care a facut, deja, destule".

"Daca citim atent Constitutia, vedem ca art 63 alin 2 spune asa " Alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului." iar alin 4 spune asa "Mandatul Camerelor se prelungeste pana la intrunirea legala a noului Parlament. In aceasta perioada nu poate fi revizuita Constitutia si nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice." Prin urmare, reviziuirea Constitutiei - scopul aranjamentului sugerat de dl Lazaroiu - nu se poate face cu un Parlament al carui mandat a fost prelungit. Precizez ca textul Constitutiei e clar: nici un moment specific procedurii de revizuire, adica nici macar referendumul, nu se poate organiza in aceasta perioada.

Ca sa nu mai vorbim despre efectul politic al acestei amanari asupra PDL inainte de orice. Dintre toate partidele, PDL este cel care are cea mai mare nevoie de o revalidare electorala. PDL a respins ideea anticipatelor nu pentru ca fuge de alegeri - asta e o copilarie, intr-o democratie nu poti fugi de alegeri - , ci pentru ca erau constitutional imposibil de organziat si politiceste inutile, din moment ce in Parlament functioneaza o majoritate in stare sa acorde increderea unui guvern. Dar, din perspectiva PDL, dupa toti acesti ani grei, noi sintem primii care avem nevoie de alegeri", mai sustine Sever Voinescu.

El respinge si modul in care Sebastian Lazaroiu sugereaza ca afirmatiile pe care le face el in spatiul public sunt de fapt optiunile presedintelui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Sever Voinescu demisie Basescu, #Lazaroiu Basescu demisie presedinte , #PDL