Falia din PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 07 Iulie 2009, ora 12:33
4885 citiri
Falia din PD-L
Foto: Evenimentul Zilei

Scandalul Ridzi a scos la iveala o falie in PD-L. Nu este vorba despre ruptura, deja consacrata, pe axa Cotroceni - Modrogan, intre greii partidului si oamenii presedintelui.

Pe aceasta axa, atacurile la adresa ministrului Tineretului si Sportului, venite de la Radu Berceanu si Cezar Preda, de exemplu, erau previzibile.

Este vorba despre disocierea de pozitia oficiala a partidului, in privinta Monicai Iacob Ridzi, a catorva personalitati din grupul intelectualilor.

Varful de lance este fostul consilier prezidential, europarlamentarul Cristian Preda, care pare acum in contradictie cu insusi fostul sau sef de la Palatul Cotroceni.

O pozitie transanta

Dl. Preda cere demisia dnei Ridzi, facand o distinctie clara si corecta intre responsabilitatea juridica si responsabilitatea politica, de cele mai multe ori dosita dupa prima.

"Poti sa fii absolut curat din punct de vedere juridic si sa fii, totusi, din punct de vedere politic, cu o mare problema de lipsa de credibilitate" explica Cristian Preda, printre altele si profesor de stiinte poltice.

Iar dna Ridzi, continua el, nu da niciun semn de rezolvare a acestei probleme de credibilitate, dimpotriva, nu aduce probe, nu da explicatii coerente si credibile, este tot mai lipsita de vlaga si "de trei saptamani, in loc sa clarifice, complica lucrurile si face din Ridzi si PD-L numele unor mari probleme publice".

Dar dl. Preda tinteste chiar mai sus, punand, fara menajamente, degetul pe responsabilitatea premierului in aceasta poveste: "Guvernul are in frunte o persoana onesta, care are nevoie si de luciditate. Un premier onest, dar orb pune o mare problema guvernului (...) Emil Boc va fi considerat la fel de neinteresant si vlaguit ca Monica Ridzi".

Auzind sau citind aceste vorbe te intrebi daca ele apartin unui reprezentant al societatii civile sau unui politician care sa aiba curajul, sinucigas poate, de a apara un principiu, chiar impotriva sefului partidului din care face parte.

Pozitia lui Cristian Preda a fost sustinuta, ceva mai nuantat, dar explicit, de Monica Macovei, si ea europarlamentar, care sugera inca de la inceptul scandalului ca prezumtia de nevinovatie nu are nimic de-a face mentinerea in functie.

Cam asa ar trebui sa arate inceputul reformei politice din Romania: cu suprematia principiului si voci care sa o sustina cu orice pret si risc. Iata ca intelectualii nu au intrat totusi chiar degeaba in politica.

Un inceput firav de reforma

Vestile bune se opresc insa aici, pentru dl. Preda si dna Macovei nu au reusit sa rupa nicio caramida din zidul facut de partid in jurul Monicai Iacob Ridzi. Ba chiar Elena Udrea, cu un tupeu nemasurat, a atacat-o voalat pe Monica Macovei.

Emil Boc si-o asuma in continuare pe d-na Ridzi, cu toata lipsa ei de credibilitate cu tot, iar partidul o ajuta sa scape pana si de intalnirile cu presa prin diferite stratageme pe la sediul partidului. Chiar asa, cum o arata nevinovatia cuiva care se prelinge pe usa din dos pentru a scapa de intrebari?

Nici macar grupul intelectualilor nu este solidar. Sever Voinescu ezita o pozitie transanta si se ascunde in spatele calitatii de membru al comisiei speciale de ancheta a ministrului Tineretului si Sportului, iar Traian Ungureanu, pe vremuri vocal si intransigent nevoie mare, este mut ca un peste si inoata la mare adancime pana vor trece valurile.

Nici macar presedintele Traian Basescu nu pare sa ia aminte la vorbele fostului sau consilier, in timp ce valul acuzatiilor se indreapta violent spre Cotroceni: exista informatii, neconfirmate, potrivit carora bani de la MTS ar fi ajuns in conturile de campanie ale Elenei Basescu.

Acuzatiile, poate neadevarate, sunt totusi credibile avand in vedere ca EBa a beneficiat de reportajele cumparate de d-na Ridzi in jurnalele de stiri, dar si prietenia binecunoscuta intre cele doua.

Iritarea maxima cu care Traian Basescu respinge orice referire la cazul Ridzi si mutenia lui suspecta si total atipica in privinta fondului acestei chestiuni, nu sugereaza nimic bun, dimpotriva.

Dar, cat de mica este falia, ea totusi exista si, chiar ignorata, este destul de vocala. In plus, lucru care trebuie spus, este pentru prima data cand intr-un partid romanesc sustinerea unui "puscaribil" nu este unanima si cateva voci importante dau la o parte o prost inteleasa solidaritate de partid, spunand lucrurilor pe nume, nu manati de rivalitati si tensiuni interne, ci de apararea unor principii care nu le-au fost sterse "de pe hard" in momentul intrarii in politica.

Din acest punct de vedere, putem spune ca falia din PD-L in cazdul Ridzi este, de fapt, o falie in interiorul clasei politice romanesti. Sa fie acesta inceputul de reforma atat de mult asteptata si invocata? Nu putem decat sa speram.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scandal Ridzi, #Sever Voinescu, #Cristian Preda , #stiri Sever Voinescu