Achitări în Dosarul Belina: Sevil Shhaideh și ceilalți inculpați au fost găsiți nevinovați de Tribunalul București

Joi, 21 Aprilie 2022, ora 17:14
7160 citiri
Achitări în Dosarul Belina: Sevil Shhaideh și ceilalți inculpați au fost găsiți nevinovați de Tribunalul București
Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată în Dosarul Belina pe data de 27 iunie 2018

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh a fost achitat, joi, 21 aprilie, de un judecător de la Tribunalul București pentru acuzațiile de abuz în serviciu aduse de procurorii DNA, după ce a trecut „din pix” Insula Belina și Brațul Pavel din domeniul public statului în exploatarea Tel Drum, firma „de casă” a lui Liviu Dragnea.

Alături de Sevil Shhaideh au fost achitați țoți ceilalți inculpați din dosar, anume: Adrian Ionuț Gâdea, Ionela Stoian, Mariana Sanda Gheorghiu și Rodica Gușă.

Temeiul achitării tuturor inculpaților este art. 16 alin. 1 lit. b) - „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel București.

Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie în Dosarul Belina, pe data de 27 iunie 2018, fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată:

 • Ionela Stoian, director în cadrul MDRAP la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu.
 • Adrian Ionuţ Gâdea, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, acuzat de complicitate şi participaţie improprie la abuz în serviciu;
 • Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, acuzată de fals intelectual,
 • Rodica Guşă, asistent registrator la Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, pentru fals intelectual în formă continuată (trei acte materiale).

Procurorii susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman.

Tel Drum a închiriat Insula Belina și Brațul Pavel

După doar câteva zile, cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal unei firme private, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale. Firma privată de care vorbesc procurorii este Tel Drum, controlată de Liviu Dragnea.

Potrivit anchetatorilor, Insula Belina şi Braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de Guvern, ci doar prin lege.

„Concret, în perioada 23 septembrie - decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Sevil Shhaideh a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat Guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi HG 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta - în condiţiile în care inculpata cunoştea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale”, se precizează în comunicatul DNA.

Conform procurorilor, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei, pe parcursul circuitului de avizare, formulaseră deja observaţii prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce priveşte transferul, aspecte ce au fost ignorate.

„De menţionat că, anterior acestor demersuri, suprafeţe din Insula Belina şi Braţul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private şi unei persoane. Pentru a nu atrage atenţia administraţiei publice centrale cu privire la existenţa unor interese ale acelei firme private referitor la Insula Belina şi Braţul Pavel, s-a dorit obţinerea unor extrase de carte funciară 'curate', în care să nu apară contractele de închiriere având ca părţi Administraţia Apele Române şi această societate comercială”, se mai arată în comunicat.

Statul român, prejudiciat cu 3,2 milioane de lei

Din anchetă a reieşit că, în urma faptelor săvârşite de Sevil Shhaideh, Adrian Gâdea şi Ionela Stoian, a fost cauzat statului român un prejudiciu de 3.237.800 de lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri imobile ieşite din patrimoniul său, la care se adaugă 248.126,334 lei reprezentând echivalentul a 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere, care trebuia încasată de bugetul de stat în perioada 16 ianuarie 2014 - 23 aprilie 2018.

Procurorii au mai identificat un prejudiciu produs Administraţiei Naţionale „Apele Române” în valoare de 248.126 de lei, echivalent cu 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de această instituţie în calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor.

„Corelativ, judeţul Teleorman a obţinut un folos patrimonial de 3.237.800 lei, cât reprezintă valoarea totală a celor două bunuri imobile intrate în patrimoniul lui şi un folos patrimonial în cuantum de 496.252,668 lei, echivalentul sumei provenind din contractele de închiriere, sarcini ale imobilelor”, menţionează DNA.

Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
În contextul alegerilor din iunie 2024, Rareș Bogdan, unul dintre cei mai vocali reprezentanți ai alianței de guvernare PSD+PNL, a lansat acuzații în rafală la adresa partidelor de...
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
În 2024 s-a stabilit un nou record al voturilor nule, exprimate la alegerile europarlamentare. USR și AUR au acuzat PSD+PNL de fraudă masivă, în timp ce puterea susține că opoziția caută...
#Sevil Shhaideh Belina, #abuz in serviciu, #Insula Belina Brat Pavel proprietate stat, #tel drum liviu dragnea, #achitare , #justitie
 1. Avatarul, noua specie de politician. Britanicii vor putea vota un candidat AI la alegerile parlamentare VIDEO
 2. Întorsătură în războiul lui Putin: Noile ”arme minune” ale Ucrainei schimbă soarta luptei contra Rusiei
 3. Cum poți menține tensiunea arterială normală: Metodă la îndemână descoperită de medici
 4. SUA zguduie sistemul financiar al Rusiei: Lovitura dată Moscovei, un pas decisiv pentru căderea lui Putin
 5. Descoperire memorabilă de acum 1.600 de ani: Cea mai veche dovadă despre existența lui Iisus Hristos
 6. Ultima mutare a lui Putin: Dictatorul rus a devenit disperat, mai are puține opțiuni
 7. Coca-Cola revine pe piața rusă? Compania și-a înregistrat din nou mărcile comerciale în Rusia
 8. Trei indivizi din Babadag anchetați de Poliție după ce au bătut un bărbat în plină stradă. De la ce a pornit scandalul
 9. SUA, Canada și Marea Britanie avertizează Chișinăul că Rusia pregătește revolte, în perspectiva alegerilor. Bani de la UE pentru întărirea sistemului de apărare antiaeriană
 10. Donald Trump a împlinit 78 de ani. Rivalul său Joe Biden i-a transmis un mesaj cu subînțeles: ”Vârsta este doar un număr"