Ziare.com

De ce DNA solicita judecatorilor sa desfiinteze HG-ul privind insula Belina si contractele facute de CJ Teleorman cu Tel Drum

de Ionel Stoica
Luni, 02 Iulie 2018, ora 09:09

   

De ce DNA solicita judecatorilor sa desfiinteze HG-ul privind insula Belina si contractele facute de CJ Teleorman cu Tel Drum
Procurorii DNA solicita instantei desfiintarea hotararii de guvern privind Insula Belina si a contractelor de inchiriere subsecvente, potrivit rechizitoriului prin care Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), a fost trimisa in judecata alaturi de alti inculpati.

"In ceea ce priveste HG 943/2013, solicitam restabilirea situatiei anterioare prin desfiintarea totala a acestui inscris, dar si a contractelor de inchiriere subsecvente nr. 1, 2 si 3 din 16 ianuarie 2014, incheiate ca urmare a prevederii art. 5 din HG 943/2013: judetul Teleorman, prin Consiliul Judetean Teleorman, se subroga in toate drepturile si obligatiile Administratiei Nationale Apele Romane", se arata in rechizitoriu.

Procurorii isi bazeaza solicitarea pe mai multe prevederi ale Codului de Procedura Penala privind solutionarea laturii civile si restabilirea situatiei anterioare.

In administrarea Tel Drum

Prin aceasta HG, bratul Pavel si parti din insula Belina au trecut din domeniul public al statului si din administrarea Administratiei Nationale "Apele Romane" in domeniul public al judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean (CJ) Teleorman.

Hotararea a fost data pe 26 noiembrie 2013, iar in ianuarie 2014, CJ Teleorman a semnat contractele de inchiriere cu firma Tel Drum.

Acuzatiile procurorilor DNA

Potrivit DNA, Sevil Shhaideh a fost trimisa in judecata in stare de libertate, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave.

Pentru complicitate la savarsirea aceleiasi infractiuni, privind modul in care a fost emisa HG, a fost deferita justitiei si Ionela Stoian (fosta Vasile), director in cadrul MDRAP la data faptelor.

L-ar fi ignorat pe Ponta

Procurorii DNA sustin ca Shhaideh si Stoian, prima in calitate de secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si a doua in calitate de director in cadrul aceluiasi minister, nu au respectat cele dispuse de premier cu privire la HG 943/2013. Premierul care a semnat HG-ul este Victor Ponta.

Potrivit rechizitoriului, cele doua au ignorat si observatiile primite de la Ministerul Justitiei (MJ) si Ministerul Finantelor Publice (MFP), care, de altfel, au avizat negativ actul normativ.

"Astfel, cu privire la forma actului normativ, observatiile ministerelor au vizat in principal doua aspecte: schimbarea administratorului ANAR nu poate fi facuta decat printr-un act normativ de acelasi nivel cu Legea 107/1996 prin care s-a stabilit administratorul, respectiv act normativ cu putere de lege; cele doua bunuri imobile sunt bazine hidrografice, fapt ce rezulta si din codul de clasificatie, astfel incat regimul juridic al proprietatii bunurilor in cauza este reglementat in mod expres prin Constitutia Romaniei si Legea 213/1998, acestea facand astfel obiectul exclusiv al proprietatii publice a statului", se arata in rechizitoriu.

Finantele au semnalat neregulile

Procurorii considera ca in acest caz a fost vorba si de o derogare de la prevederile Codului Civil, conform carora transferul dreptului de proprietate nu se putea face prin hotarare de guvern.

"Semnalarile repetate venite din partea Ministerului Finantelor Publice sub acest aspect au fost ignorate de catre inculpate. (...) Mai mult, apreciem ca prin modul in care au inteles sa faca aplicarea normelor privind tehnica legislativa, practic inculpata Sevil Shhaideh si inculpata Ionela Stoian au scos din sfera controlului MJ, care trebuia sa isi dea ultimul avizul, formele de proiect de HG si Nota de fundamentare", se mai mentioneaza in rechizitoriul DNA.

Mailurile, interceptate

Procurorii DNA au analizat un schimb de maluri dintre doua functionare din cadrul MDRAP si de la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), referitor la proiectul de act normativ al HG 858/2013, din care a reiesit ca MDRAP s-a implicat in procesul de elaborare. Asta desi ministerul nu avea nici calitatea de initiator si nici de avizator.

Intr-unul din maluri se inaintau catre MDRAP proiectul de HG, nota de fundamentare si anexa, fapt care arata ca acest minister era informat indeaproape despre parcursul proiectului de act normativ.

Au ocolit traseul oficial

Potrivit anchetei procurorilor DNA, acte privind insula Belina nu au iesit in mod oficial din CJ Teleorman. Detaliile apar dupa ce mai multe acte au fost ridicate la perchezitii. Documentele au fost inregistrate la Ministerul Mediului ca provenind de la Ministerul Dezvoltarii.

"Dar modul cum a ales sa procedeze in initierea acestui proiect, asigurand o netransparenta birocratica prin faptul ca din totalitatea inscrisurilor predate sau ridicate de organul de urmarire penala, rezulta ca documentele referitoare la proiectul de HG nu au iesit oficial din institutie, apoi nu s-au inregistrat oficial la MDRAP, dar in schimb au fost inregistrate la MMSC ca provenind de la MDRAP, aspectele referitoare la extrasele Carte Funciara (necesare in procedura de avizare- n.red.) dovedesc clar o coniventa cel putin la nivelul MDRAP - CJ Teleorman in vederea consultarii institutiilor care vor fi implicate in procesul de elaborare adoptare pentru ca forma de proiect act normativ sa fie exclusiv - Hotararea de Guvern:

- in primul rand, ca MDRAP ar fi lansat proiectul si documentele aferente intr-un circuit institutional neprevazut legal si in baza unor inscrisuri, incomplete, dar si neemise oficial la nivelul CJ TR, precum Hotararea de CJ;

- in al doilea rand, in ciuda inadvertentelor prezentate, MMSC ar fi ales sa dea curs unei solicitari, formulate oral, din moment ce nu avem o adresa de inaintare din partea MDRAP, care sa explice ce urmarea, ulterior M.M.S.C prin inaintarea documentelor la directiile din minister si la ANAR. DNA remarca si termenul extrem de scurt stabilit pentru raspunsul la adresa inaintata, respectiv aceeasi zi, ora 16.00".

Citeste si: Sevil Shhaideh a fost trimisa in judecata in Dosarul Belina
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 18314 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Canaliile astea cred ca legea e pentru altii, nu pentru ei !

DEX : CANÁLIE, canalii, s. f. Persoană care săvarșește o faptă josnică; mișel, ticălos, netrebnic. – Din it. canaglia.

Indolentul asta de Dragnea chiar crede ca in incomensurabila lui inteligenta poate scapa de acuzatiile astea ?

Esti praf ba' nestematule, doar un bobirnac si intri la puscarie imberbule, la multi ani cu executare, asa sa te-ajute Dumnezeu !

 

Din 2013 Mafia din Teleorman se implica in prăduirea Statului cu o

nesimțire cruntă și fără scrupule!
Stilul de operare arată fără nici un echivoc că Dragnea era deja pornit să iasă la pradă mai mare decit cea din Teleorman.
Banditism crunt și nemilos!Oare cand vor fi trași la răspundere acesti șobolani ai societății romanești?

 

@Doi-dinti-siunsfert-decreier, irelevanta ta e penibila. DNA

e pe drumul cel bun. Shaideh merge la mititica. Poate mai ia si Daddy vreo doi ani, dupa cum merita. Sa vada fetele din PSD la ce duce loialitatea pentru conducatorul suprem al infractorilor. La Puscarie.

 

sintagma care arata ca dna este incompetemta

In accepțiunea prezentei legi, prin sintagma domeniu public, cuprinsă in art. 477 din Codul civil, se ințelege domeniul privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, după caz.
Domeniu privat care trebuie restituit proprietarilor adica judetului teleorman in baza actelor vechi (inainte de bolsevici sau tefelisti feisbucisti)

 

RAT?

Teleorman nu face parte din statul Roman? Este republica autonoma, statul roman nu poate avea proprietati pe teritoriul Republicii Autonome Teleorman?
Daca e asa, de ce au acaparat videncile (de la Videle, nu de la vid) guvernul si a plouat cu secretati de stat din Teleorman?

Go DNA, GO !!!

La dreakku cu daddy si banda lui de impopotzonati !
Toti la mititica :)))

 

Bine zis @MosGerila. Impopotzonatzii PSD merg la parnaie unde

se transforma in Popotzonatzi.

Tara lui FIINDCA POT

Nu e o noutate. Practica trecerii din domeniul statului in cel privat al unui judet sau localitati a fost folosita in Romania la scara larga. De cate ori un hotoman poftea la o proprietate a statului, acesta era primul pas.
E bine procurorii nu se multumesc cu condamnarea inculpatilor si ca cer desfiintarea acelei hg. Adaptarea legilor la interesele hotilor trebuie oprita si aspru pedepsita.
Va trebui depus mult efort pana la desfiintarea obiceiului functionarilor publici si a demnitarilor mafioti de a abuza in favoarea unor invartiti. Dar, in loc ca plaga a abuzului in serviciu si coruptia in general sa fie desfiintate prin legi severe, in tara lui FIINDCA POT se procedeaza pe dos!

incompetenta dna in forma continuata

Aparțin domeniului public apele de suprafață cu albiile lor minore cu lungimi mai mari de 5 km și cu bazine hidrografice ce depășesc suprafața de 10 km2,
Insula Belina (Suprafată teren -2.103.885 mp, Suprafată construită C1- dig si parapet - 9.910 mp, Suprafată construită C2- parapet -403 mp, Suprafată construită C3 - dig si parapet -18.411 mp) si Bratul Pavel (Lungime – 4.587 m, Suprafată teren-1.368.773 mp, Suprafată construită C1-dig -3.928 mp, Suprafată construită C2 - dig - 655 mp, Suprafată construită C3 - dig 3.629 mp).
artimetica zice ca 5 km egal 5000 de metri nu 4587 iar 10 km patrati este 1 milon de metri patrati mai mult decat bazinul higrografic in cauza. deco legile mentionate de procurori repetenti la scoala generala nu se alica.

 

Aveai nota 1,9

Iți dau un 1 și nota ta devine 2. Escroc psdist!

 

he he he he

#hehehe

Bai, nene, dar minti de ingheata Dunarea

Dumneata vorbesti de balti de la tara.

Fiind situate in albia minoră a Dunării, Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii si al Constitutiei, prin urmare nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotărare de guvern, ci doar prin lege.

Au inteles? Doar prin lege. Stii ce a facut guvernul Ponta si ministrii ca sa iasa din situatia asta, FARA SA DEA LEGE?

Asta au facut:

"In sedinta de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificatie ale Insulei Belina si Bratului Pavel, in sensul că, pe hartie, se elimina apartenenta acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creand aparenta că trecerea lor in proprietatea si administrarea Consiliului Judetean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărare de guvern"

Au dat un HG intermediar prin care au spus ca insula asta nu e pe Dunare, asta au facut.

Nene, pentru mizeria asta unii merita sa faca puscarie si DNA chiar are dreptate in tot ce face.

incompetenta sau rea credinta a dna - demisia

Art. 9. - (1) Trecerea unui bun din domeniul public al statului in domeniul public al unei unităti administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, după caz, prin hotărare a Guvernului.

 

Securistule

Ai avut acces la documentele apărării lui Dragnea, care au fost decartate de instanța de judecata. Deci caduce!

Uite iti fac copy/paste de mai sus, ca sa nu mai aberezi

Fiind situate in albia minoră a Dunării, Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii si al Constitutiei, prin urmare nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotărare de guvern, ci doar prin lege.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor