Sevil Shhaideh a fost trimisa in judecata in Dosarul Belina

Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 16:17
14170 citiri
Sevil Shhaideh a fost trimisa in judecata in Dosarul Belina
Foto: Arhiva Hepta.ro

DNA a decis trimiterea in judecata a persoanelor cercetate in Dosarul Belina, inclusiv a lui Sevil Shhaideh, fost secretar de stat in cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale, aceasta fiind acuzata de abuz in serviciu.

Intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, DNA arata ca toti inculpatii din Dosarul Belina au fost trimisi in judecata, in stare de libertate.

Astfel, s-a dispus trimiterea in judecata pentru: Sevil Shhaideh, Ionela Stoian (fosta Vasile), Ionut Adrian Gadea, Sanda Mariana Gheorghiu si Rodica Gusa.

Shhaideh era la data faptelor secretar de stat in cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) . Aceasta a fost trimisa in judecata sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave.

Ceilalti inculpati

Ionela Stoian (fosta Vasile), la data faptei director in acelasi minister, este acuzata de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave.

Adrian Ionut Gadea, la data faptei presedinte al CJ Teleorman, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si participatie improprie la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave;

Mariana Gheorghiu Sandu, asistent registrator principal in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria, este trimisa in judecata pentru fals intelectual.

Gusa Rodica, asistent registrator in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria, este de asemenea acuzata de fals intelectual in forma continuata (trei acte materiale).

Acuzatiile procurorilor

Procurorii arata in rechizitoriu ca, "in anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.

Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptata H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost incalcate o serie de dispozitii legale".

Procurorii argumenteaza ca, fiind situate in albia minora a Dunarii, Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii si al Constitutiei, deci prin urmare nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege.

"Concret, in perioada 23 septembrie 2013 - decembrie 2013, in calitate de secretar de stat, inculpata Shhaideh Sevil a initiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare si a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotarare de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum si nota de fundamentare pe care a semnat-o, in calitate de initiator.

Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor parti din Insula Belina si Bratul Pavel catre domeniul public al judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman. Aceasta, in conditiile in care inculpata cunostea ca in acest mod intocmeste acte care incalca o serie de dispozitii legale, respectiv:

- art. 136 alin. 3 din Constitutia Romaniei,

- art. 3 din Legea apelor 107/1996,

- art. 3 alin. 2 din Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica,

- anexa 2 din O.U.G. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale "Apele Romane",

- art. 38 alin. 2, alin. 3, art. 30 alin. 2 si art. 77 din Legea 24/2000

- art. 860 alin. 3) teza intai din Codul civil", potrivit DNA.

Prejudiciul

Potrivit procurorilor DNA, prin infractiunile savarsite de catre inculpatii Sevil Shhaideh, Adrian Ionut Gadea si Ionela Stoian s-au cauzat urmatoarele prejudicii:

1. un prejudiciu statului roman de:

- 3.237.800 lei, reprezentand valoarea totala a celor doua bunuri (Insula Belina si Bratul Pavel) iesite din patrimoniul statului roman;

- 248.126,334 lei (echivalent a 50 % din suma provenita din cele trei contracte de inchiriere care trebuia incasata de bugetul de stat in perioada 16 ianuarie 2014 - 23.04.2018;

2. un prejudiciu Administratiei Nationale "Apele Romane" de 248.126,334 lei, echivalent a 50% din suma provenita din cele trei contracte de inchiriere care trebuia incasata de aceasta institutie in calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor.

"Patrimoniul statului - care difera de cel al unei unitati administrativ teritoriale - a fost vaduvit de doua bunuri imobile ce ii apartinusera si care i-au iesit din proprietate in favoarea judetului Teleorman respectiv: Insula Belina cu valoare de inventar 2.787.800 lei si Bratul Pavel cu valoare de inventar de 450.000 lei (valoarea totala a celor doua bunuri imobile iesite din patrimoniul statului fiind de 3.237.800 lei) ", au explicat procurorii.

In plus, se adauga un alt prejudiciu rezultat din incheierea ilegala a 3 contracte de inchiriere intre CJ Teleorman pe de o parte si o societate comerciala si o alta persoana pe de alta parte.

Astfel, statul roman si Apele Romane nu au incasat chiria ce li se cuvenea, insa judetul Teleorman a obtinut un folos patrimonial de 3.237.800 lei, cat reprezinta valoarea totala a celor doua bunuri imobile intrate in patrimoniul lui si un folos patrimonial in cuantum de 496.252,668 lei, echivalentul sumei provenind din contractele de inchiriere, sarcini ale imobilelor, arata DNA.

"In vederea repararii pagubei produse prin infractiuni si pentru garantarea executarii cheltuielilor judiciare, in cauza s-a dispus instituirea masurilor asiguratorii asupra bunurilor inculpatilor SEVIL SHHAIDEH, STOIAN (fosta Vasile) IONELA si GADEA ADRIAN-IONUT", precizeaza procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti.

A.D.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a dezvăluit joi, 23 mai, motivul pentru care va lansa o carte, explicând că a considerat că este bine să vină cu o descriere a tot ceea ce a însemnat...
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Pentru ca nu a acceptat să participe încă la o dezbatere televizată împreună cu candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, Nicușor Dan, actualul edil, este aspru criticat de...
#Sevil Shhaideh trimisa judecata DNA, #Sevil Shhaideh dosarul Belina , #DNA