Doi ministri sunt suspecti de coruptie. Sevil Shhaideh e urmarita penal, iar DNA cere aviz si pentru Rovana Plumb

Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 15:05
25602 citiri
Doi ministri sunt suspecti de coruptie. Sevil Shhaideh e urmarita penal, iar DNA cere aviz si pentru Rovana Plumb
Foto: site Guvern (Arhiva)

Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii, este urmarita penal de DNA pentru abuz in serviciu, in dosarul "Insula Belina".

Totodata, in acelasi dosar, procurorii anticoruptie cer avizul Parlamentului pentru urmarirea penala a Rovanei Plumb, acuzata de complicitate la abuz in serviciu.

Shhaideh a fost citata vineri la DNA, unde s-a prezentat impreuna cu avocatul pentru a lua la cunostinta acuzatiile care i se aduc.

Citeste si Sevil Shhaideh a fost audiata la DNA in calitate de suspect.

Intr-un comunicat remis de DNA se precizeaza ca este vorba despre un dosar deschis in iulie 2017 in care astazi s-a decis extinderea urmaririi penale fata de mai multe persoane de la Ministerul Dezvoltarii si de la Biroul de Cadastru Teleorman.

Sevil Shhaideh, care nu este parlamentar, este acuzata de fapte comise in 2013, cand era secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, in cazul sau nefiind nevoie, conform legii, de avizul Parlamentului sau al presedintelui Romaniei.

In schimb, DNA a decis sa demareze demersurile in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de ministrul delegat pentru Fonduri Europene in functie, Rovana Plumb, deputat PSD si fost ministru al Mediului la data comiterii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu de care este acuzata.

Procurorii DNA spun ca, in 2013, "prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private".

Astfel, ar fi fost incalcate mai multe legi, hotarari de guvern si chiar Constitutia Romaniei, spun procurorii, care sustin ca prin aceste fapte "a fost prejudiciat patrimoniul statului si au fost vatamate interesele Administratiei Nationale 'Apele Romane'".

"Totodata, au fost efectuate notari in cartile funciare ale celor doua imobile (insula Belina si bratul Pavel) cu incalcarea dispozitiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de inchiriere si pentru a facilita adoptarea hotararilor de guvern mentionate.

In sustinerea acestor demersuri, persoane cu functii de decizie din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, precum si din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administratia Nationala 'Apele Romane' si Consiliul Judetean Teleorman au servit intereselor unei societati particulare, incalcand dispozitii prevazute in mai multe legi", se mai arata in comunicatul DNA.

Rovana Plumb este acuzata de procurori ca "in calitate de ministru al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, cu intentie a ajutat la savarsirea faptei penale retinute in sarcina suspectei Sevil Shhaideh".

Liderii coalitiei de guvernare PSD-ALDE se vor reuni luni pentru a lua o decizie cu privire la cei doi ministri, Shhaideh si Plumb, informeaza Digi24.

Cum au creat Shhaideh si Plumb o "aparenta de legalitate" pentru a scoate terenurile din domeniul statului

Procurorii spun ca, "fiind situate in albia minora a Dunarii, Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii si al Constitutiei, prin urmare nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege".

Insa, la data de 26 iulie 2013, "sub pretextul realizarii Complexului turistic, sportiv si de agrement 'Dunare-Belina-Seaca'", Consiliul Judetean Teleorman a cerut MDRAP trecerea bunurilor "in proprietatea publica a judetului Teleorman si administrarea Consiliului judetean Teleorman".

"La primul proiect de hotarare de guvern, doua ministere implicate in avizare, Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor Publice au atras atentia ca scoaterea din domeniul public al statului si din administrarea 'Apelor Romane' a celor doua obiective nu poate fi facuta decat prin lege, nu prin hotarare de guvern".

In aceste conditii, a aparut necesitatea unui demers menit sa creeze aparenta de legalitate.

"Astfel, in sedinta de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificatie ale Insulei Belina si Bratului Pavel, in sensul ca, pe hartie, se elimina apartenenta acestora la bazinul hidrografic al Dunarii, creand aparenta ca trecerea lor in proprietatea si administrarea Consiliului Judetean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibila doar printr-o hotarare de guvern", arata procurorii.

Adoptarea HG 858/2013 s-a facut fara avizele Ministerului Justitiei si al Ministerului Finantelor. La acea data, ministerele erau conduse de Robert Cazanciuc si respectiv Daniel Chitoiu.

"Din probele administrate, a rezultat banuiala rezonabila ca numita Rovana Plumb, in calitate de ministru al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, cu intentie, a initiat si promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu incalcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de acte normative", arata procurorii.

La data de 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fusesera inlaturate, s-a adoptat H.G. 943/2013 prin care Insula Belina si Bratul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului in domeniul public al judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman.

"Adoptarea hotararii de guvern a fost posibila in conditiile in care, in calitate de secretar de stat in cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh si-a insusit in totalitate continutul notei de fundamentare si a proiectului de hotarare de guvern, a initiat si a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfintea transmiterea unor parti din imobilele Insula Belina si Bratul Pavel, cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legale", arata procurorii.

In comunicatul DNA se mentioneaza si ca, "anterior acestor demersuri, suprafete din Insula Belina si Bratul Pavel fusesera inchiriate prin contracte unei firme private".

Conform informatiilor din mass-media este vorba despre firma Tel Drum, apropiata lui Liviu Dragnea.

"Pentru a nu atrage atentia administratiei publice centrale cu privire la existenta unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina si bratul Pavel, s-a dorit obtinerea unor extrase de carte funciara curate, in care sa nu apara contractele de inchiriere avand ca parti Administratia Apele Romane si aceasta societate comerciala", arata DNA.

Astfel, sub pretextul indreptarii unei erori materiale, alte trei suspecte din dosar "cu incalcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul Civil, au actionat astfel incat sa fie radiate notarile privind incheierea contractelor de inchiriere cu acea firma privata", mai arata procurorii.

Tot astazi a fost pusa sub invinuire si Ionela Stoian (fosta Vasile), actualul secretar general al Ministerului Dezvoltarii.

Aceasta este acuzata ca, "in calitate de director la M.D.R.A.P. -Directia Juridica, Relatia cu Parlamentul si Relatii Internationale, a sprijinit demersurile nelegale prin aceea ca nu a intocmit note referitoare la observatiile pe care le-au facut cele doua ministere avizatoare (ministerul Justitiei si cel al Finantelor Publice), nu a respectat reglementarile privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentari false M.F.P. si M.J. referitor la contactele de inchiriere deja existente".

Presedintele CJ Teleorman in 2013 era Adrian Gadea, urmarit penal in acest dosar inca din luna iulie, in prezent secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, conform site-ului oficial.

Adrian Gadea a fost demis de fostul premier Sorin Grindeanu, dar a fost readus in guvern de premierul Mihai Tudose.

Quarterly Report - Editia 4

Burduja vrea să reformeze Poliția Locală dacă e ales primar al Capitalei: "Ordinea și siguranța publică Nu există aşa cum ar trebui"
Burduja vrea să reformeze Poliția Locală dacă e ales primar al Capitalei: "Ordinea și siguranța publică Nu există aşa cum ar trebui"
Prima acţiune pe care ar face-o Sebastian Burduja, dacă va câștiga alegerile pentru București, va fi despre ordinea şi siguranţa publică. El a precizat că trebuie reformată Poliţia...
Burduja, ironic la adresa lui Nicușor Dan: "Bilanţul dânsului este, în termeni matematici, zero"
Burduja, ironic la adresa lui Nicușor Dan: "Bilanţul dânsului este, în termeni matematici, zero"
Bilanţul real al mandatului actualului edil, Nicuşor Dan, este egal cu zero, a declarat luni, 20 mai, într-o conferinţă de presă, candidatul PNL pentru funcţia de primar general al...
#Sevil Shhaideh urmarita penal, #Rovana Plumb DNA Shhaideh , #DNA