Audieri maraton in procesul Belina: Cum a fost "omorat" bratul Pavel si "domesticita" insula unde pescuia Dragnea

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 09:21
35333 citiri
Audieri maraton in procesul Belina: Cum a fost "omorat" bratul Pavel si "domesticita" insula unde pescuia Dragnea
Foto: Facebook/ Liviu Dragnea

Tribunalul Bucuresti a audiat marti, intr-o sedinta care a durat sase ore, primii patru martori din dosarul Belina, caz in care este judecat fostul vicepremier Sevil Shhaideh, actual consilier al premierului Viorica Dancila.

Judecatorul Bogdan Alexandru Dari a reiterat ca termenele in acest caz vor fi de doua saptamani si a stabilit un calendar pentru audierea martorilor la urmatoarele doua termene, pe 8 si 22 octombrie.

Toti inculpatii au fost prezenti marti in sala de judecata, printre acestia: fostul vicepremier al Romaniei, Sevil Shhaideh (actual consilier al premierului Viorica Dancila), fostul presedinte al CJ Teleorman si fost deputat PSD, Adrian Gadea (in prezent secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii), si Ionela Stoian, fost director in cadrul Ministerului Dezvoltarii.

Dupa ce initial Gadea declarase ca vrea sa fie audiat la finalul procesului, avocatul acestuia a explicat ca a fost o neintelegere. Asa ca secretarul de stat urmeaza sa dea o declaratie de inculpat peste doua saptamani.

Detalii de la primele audieri de inculpati: Au inceput audierile in Dosarul Belina: Shhaideh vrea ca judecatorul sa vada personal locul preferat de pescuit al lui Dragnea

La termenul de marti au fost audiati patru martori, angajati in diverse institutii publice, implicati in procedura de adoptare a hotararii de guvern prin care insula Belina si bratul Pavel, situate in albia minora a Dunarii, proprietate a statului, au trecut din administrarea Ministerului Mediului - prin Apele Romane, in administrarea CJ Teleorman.

La cateva zile de la acest transfer, insula si bratul au fost inchiriate firmei Tel Drum si transformate in locul favorit de pescuit al fostului lider PSD, Liviu Dragnea.

"Vegetatia era salbatica"

Una dintre cele mai interesante declaratii le-a dat Emilian Cirjan, care din 2006 lucreaza in functia de sef birou la Sistemul de Gospodarire a Apelor din Teleorman, subordonata Administratiei Nationale "Apele Romane".

Declaratia acestuia este importanta, pentru ca el a demontat o parte din apararile celor implicati in acest dosar, respectiv ca bratul Pavel este colmatat, iar insula Belina nu mai face parte din albia minora a Dunarii: "Consider ca si in prezent bratul Pavel comunica cu Dunarea, la un nivel ridicat al fluviului".

El a povestit ca in perioada 2011-2012 a facut mai multe controale in aceste perimetre, iar in zona exista o exploatare de balast. Balastul era rezultat ca urmare a lucrarilor de dragare a bratului Pavel, care s-au facut inainte de 1989. El a explicat ca in mijlocul insulei era o balta, iar vegetatia era salbatica.

"Balta din mijlocul insulei era alimentata cu apa prin panza freatica. Bratul era alimentat in mod natural, prin depasirea pragurilor de aluviuni din amonte si aval.

Insula cu cele 277 ha era o adevarata jungla. Plina de vegetatie spontana. Balta era in mijlocul ei. In 2012, erau doua drumuri de acces pentru a ajunge la depozitele de balast. Am avut dificultati pentru a ajunge acolo", povesteste Cirjan.

Cladirile construite pe insula

Anul acesta, specialistul de la Apele Romane a revenit din nou la Belina. El a observat ca pe insula fusesera ridicate mai multe imobile, in perioada in care ea a fost in administrarea societatii Tel Drum.

Potrivit DNA, Liviu Dragnea ar fi fost principalul beneficiar al acestor amenajari, iar insula Belina era locul unde ex-liderul PSD venea alaturi de prieteni sau colegii de partid.

Detalii despre cladirile ilegale de pe insula Belina: Ilegalitatile din Dosarul Belina se vad din satelit (Dovada foto)

"Am fost in acest an acolo, am observat ca insula era ingrijita, iar vegetatia era taiata. Am vazut si constructii. Am observat ca s-a facut un drum de acces in jurul lacului, realizat cu balast local, pe malul stang al bratului Pavel erau constructii din pal, niste vagoane de lemn.

Mai erau niste debarcadere din lemn, constructii provizorii si o constructie definitiva cu fundatie. Era o cladire cu parter si un fel de pod mai ridicat," povesteste Cirjan.

Martorul a dat detali si despre heliportul improvizat pe insula.

"Era si o platforma de ciment, pentru ca acolo nu creste vegetatia, dar este exagerat sa ii spui heliport, care implica multe dotari - de lumina, de dirijare - care nu sunt la fara locului.

Aceste constructii nu erau pe insula inainte de inchirierea din anul 2012", precizeaza Cirjan.

S-a incercat colmatarea bratului Pavel?

Martorul a precizat ca bratul Pavel in acest moment este un brat mort, pentru ca pe el nu mai curge Dunarea, din cauza unui baraj construit pe mijlocul acestuia, pe unde s-a construit un drum care duce pe insula, si a faptului ca nu a mai fost dragat.

Totusi, daca Dunarea creste, acesta ar putea fi inundat si ar putea comunica cu fluviul.

Potrivit unor suspiciuni DNA, unele dintre lucrarile realizate de Tel Drum pe acest brat au avut ca scop inclusiv colmatarea acestui brat.

Ancheta a dezvaluit ca toate constructiile sunt ilegale, nu au autorizatii, avize si prin construirea lor nu se respecta dispozitiile contractelor incheiate cu Administratia Nationala Apele Romane si preluate apoi de catre CJ Teleorman.

Cum s-a schimbat geografia prin HG

Una din intrebarile cheie: Bratul Pavel si insula Belina reprezinta albia minora a Dunarii?

Potrivit acuzatiilor, fostul ministru al Mediului, Rovana Plumb, a promovat HG 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificatie ale insulei Belina si bratului Pavel, in sensul ca, pe hartie, se elimina apartenenta acestora la bazinul hidrografic al Dunarii.

Astfel s-ar fi creat aparenta ca trecerea lor in administrarea CJ Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibila doar printr-o hotarare de guvern.

Acuzatiile in cazul Rovanei Plumb au fost clasate, deoarece Parlamentul a votat impotriva ridicarii imunitatii.

"Apartin albiei Dunarii"

Audiat la tribunal, Cirjan este ferm: "Insula Belina si bratul Pavel sunt si inregistate din punct de vedere juridic ca obiective cadastrale apartinand albiei minore a Dunarii".

Potrivit acestuia, pentru a se face schimbarea acestui statut, este nevoie de o comisie.

"Stabilirea limitei albiei minore a unui fluviu nu este simpla, presupune o operatiune complexa, se stabileste de o comisie mixta, din care fac parte hidrologi, autoritatile publice locale, specialisti de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, si alte persoane din vecinatati - in cazul de aici era administratia locala.

Niciodata nu ne-am pus problema ca aceste bunuri nu ar apartine albiei minore a Dunarii. Ele sunt bunuri din albia minora. Nu este de competenta mea sa ma pronunt asupra HG-ului ( 858/2013- n.red.)", a mai declarat Emilian Cirjan.

Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
Tentativa de asasinare a lui Donald Trump l-a propulsat și mai puternic pe fostul președinte în sondaje. Acuzat de-a lungul timpului de adversarii politici că incită la "ură, la dezbinare,...
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Politico a scris despre Diana Șoșoacă, aleasa României în Parlamentul European, căreia i-a făcut o descriere succintă. Conform cunoscutului site, Șoșoacă este liderul excentric al...
#Belina Dragnea, #belina Shhaideh, #martori Belina, #proces Tribunal Belina , #Liviu Dragnea
  1. Eurodeputații români, dezbinați în Parlamentul European. Victor Negrescu: ”Din nefericire, sunt voturi irosite”
  2. Al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, în mâinile Giorgiei Meloni. Alegerea grea cu care se confruntă premierul Italiei
  3. Cum sunt fraudate concursurile de angajare la stat. Un fost ministru rupe tăcerea. Români furați de „stăpânii" instituțiilor publice
  4. Descoperire neobișnuită făcută în craterul creat de un asteroid: Orașul plin cu 72.000 de tone de diamante VIDEO
  5. Descoperire neașteptată despre un lucru făcut zilnic: Nu faci cancer, boli de inimă și ai mintea limpede
  6. Ucraina dă cu capul de 6 provocări majore. Putin schimbă și mizează pe o tactică ciudată
  7. Cum sunt recrutați și pregătiți agenții Secret Service în SUA. Alte scandaluri care au vizat agenția
  8. Coldea a depus plângere penală împotriva denunțătorului său. Hideg spune că fostul general SRI încearcă să-l intimideze
  9. Dacă va câștiga un nou mandat la Casa Albă, Trump intenționează să ridice din sancțiunile impuse Rusiei
  10. Imagini cu săpăturile de la Spitalul Regional de Urgență din Iași. Se lucrează și pe timp de noapte. Când va începe efectiv construcția unității medicale VIDEO