Puterea faraonica a lui Liviu Dragnea

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 22 Decembrie 2016, ora 11:37
8344 citiri
Puterea faraonica a lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a reusit sa concentreze in doar cateva zile mai multa putere decat a avut pe vremuri defunctul USL. In plus, daca pe vremuri forta USL se impartea aproape in mod egal la doi, intre PSD si PNL, intre Victor Ponta si Crin Antonescu, azi Dragnea e coplesit de cata forta a reusit sa concentreze in jurul sau.

Sevil Shhaideh, propunerea PSD-ALDE pentru functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, e ultima mutare inteligenta dintr-un lung sir de pasi executati fara greseala de presedintele social-democratilor.

Din prea multe puncte de vedere, fostul ministru de la Dezvoltare e intr-adevar o propunere pe care Klaus Iohannis nu o poate refuza.

Presedintele nu o poate respinge decat cu riscul de a arunca tara intr-o criza politica pentru care, indiferent de consecinte si modul in care se va sfarsi, va fi considerat principalul vinovat.

Drept urmare, exista foarte mici sanse ca Iohannis sa nu o desemneze pe Sevil Shhaideh premier al Romaniei si inca si mai putine ca prima femeie propusa pentru functia de prim-ministru al Romaniei sa nu formeze Guvernul.

Internetul si canalele de socializare s-au blocat sub valul urias de glume facute pe seama etnicitatii, genului sau religiei viitorului premier al Romaniei.

In cazul lui Dragnea, propunerea lui Shhaideh nu a fost gandita ca o miscare pentru promovarea diversitatii si tolerantei, ci exact pe dos, ca atuuri care sa-i potenteze propunerea pana in punctul imposibilitatii refuzului.

Dar Liviu Dragnea n-a rezistat tentatiei de a-si lua singur caimacul reusitei si a insotit propunerea cu un "deocamdata nu eu", care-i tradeaza fragilitatea victoriei si punctul cel mai slab al puterii proaspat castigate.

Seful PSD a lasat sa se inteleaga prin acel "deocamdata" ca, din momentul rezolvarii problemei legale, nimic nu-l va mai impiedica sa treaca in fotoliul din Palatul Victoria.

Un plan copilaresc si o ambitie care exhiba o frustrare pe masura unei condamnari definitive care, oricum ar fi in fond, nu va putea fi stearsa nici cu zeci de milioane de voturi de catre liderul PSD.

Dar pana la sfarsitul iluziorului "deocamdata", cand Liviu Dragnea viseaza sa devina premierul Romaniei, majoritatea PSD-ALDE din Parlament ar trebui sa puna in practica un program si niste promisiuni si mai faraonice decat puterea cu care au fost investiti pe 11 decembrie.

Un program care, daca n-ar fi atat de ambitios si revolutionar pe toate cele trei planuri - social, economic si justitie -, poate ca ar avea o sansa. Insa norocul aliantei PSD-ALDE ar putea fi descarcarea tuturor nereusitelor in spatele celui ramas tot mai izolat la Cotroceni.

Un presedinte care nu stiu prin ce miracol si-ar mai putea salva mandatul in fata asaltului anuntat de liderul PSD.

#Sevil Shhaideh propusa Dragnea premier, #Dragnea condamnare premier lege , #Liviu Dragnea