Kelemen Hunor: Coalitia sa faca o alta propunere de premier, presedintele nu a incalcat Constitutia

Miercuri, 28 Decembrie 2016, ora 11:38
8010 citiri
Kelemen Hunor: Coalitia sa faca o alta propunere de premier, presedintele nu a incalcat Constitutia
Foto: site UDMR (Arhiva)

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, ca presedintele Klaus Iohannis nu a incalcat Constitutia atunci cand a respins propunerea PSD-ALDE de premier, iar coalitia majoritara trebuie sa vina cat mai repede cu o noua propunere.

Kelemen Hunor a precizat ca poate era mai bine ca presedintele Iohannis sa prezinte public si cateva argumente care au stat la baza deciziei de respingere a lui Sevil Shhaideh, prima propunere facuta de PSD pentru functia de premier.

"Cateva propozitii. Dar din punct de vedere constitutional presedintele nu a gresit, nu a incalcat niciun articol", a declarat liderul UDMR, adaugand ca explicatiile ar fi fost "de dorit", seful statului putand sa indice macar "domeniul sau directia" din care veneau motivele sale, pentru ca "s-ar putea sa fie argumente care nu pot fi facute publice".

"Dar nu e obligat sa vina cu astfel de argumente (...) Nu poti sa il obligi, nu cere nici Constitutia o argumentare foarte detaliata", a adaugat Kelemen Hunor.

Intrebat de jurnalisti, liderul UDMR a subliniat ferm ca nu exista motive pentru suspendarea presedintelui Iohannis din cauza ca a respins-o pe Sevil Shhaideh.

"Sunt convins ca coalitia de guvernare PSD-ALDE, intr-un timp foarte rezonabil, va inainta o alta propunere. Presedintele a recunoscut majoritatea, nu a cerut propunere nici de la PNL, nici de la UDMR (...) Majoritatea este recunoscuta de catre presedintele Iohannis, sunt convins ca ei vor veni cu o alta propunere azi, maine, poimaine, cand va exista o decizie in cadrul coalitiei de guvernare.

Nu exista niciun articol constitutional pe care se poate construi o suspendare. Nu vad niciun motiv. Suspendarea, din punctul nostru de vedere, nu este fezabila si nici nu am sustine acest demers (...) Presedintele nu a incalcat Constitutia, ne place sau nu ne place decizia sa, argumente constitutionale nu exista", a declarat Kalemen Hunor.

In ceea ce priveste acordul de colaborare semnat cu PSD, liderul UDMR a spus ca el "ramane valabil, pentru ca este vorba de o colaborare parlamentara".

"Cand am spus ca asteptam nominalizarea de premier am spus in sensul de a sustine votul de investitura. Nimeni nu da un cec in alb nimanui in politica. In momentul in care vom afla cine e nominalizarea vom putea spune daca o sustinem. Oricum ei au majoritate si fara noi. Nu putem sa dam un cec in alb, ar putea sa vina cu o persoana cu care greu sa fim de acord, din varii motive", a mai declarata Kelemen Hunor, referindu-se la o viitoarea propunere de premier.

Pe de alta parte, Kelemen Hunor a respins ideea ca Romania s-ar afla intr-o criza politica.

"Nu, in niciun caz, nu cred ca putem discuta de o criza. E binevenita o discutie intre liderii coalitiei si presedintele Iohannis, pentru ca vrei, nu vrei, va fi o coabitare, o coabitare lunga. Nu s-a intamplat altceva decat ceea ce Constitutia permite. Criza politica am avea daca pana in ianuarie, adica peste cateva zile, nu am avea guvern", a mai declarat el.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca a decis sa respinga prima propunere facuta de PSD pentru functia de premier, in persoana lui Sevil Shhaideh, dar nu a exlicat care au fost motivele sale.

In replica, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au sustinut ca presedintele ar putea fi acuzat ca a incalcat Constitutia, nefiind exclusa suspendarea lui. Conducerea PSD se reuneste miercuri, la ora 16, pentru a lua noi decizii care sa permita deblocarea situatiei si instalarea unui nou Executiv.

Quarterly Report - Editia 4

Sancțiune maximă în urma bătăii din Parlament. Ce va păți Dan Vîlceanu după ce l-a lovit pe Florin Roman
Sancțiune maximă în urma bătăii din Parlament. Ce va păți Dan Vîlceanu după ce l-a lovit pe Florin Roman
Comisia juridică din Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, la solicitarea Biroului Permanent, o sancţiune maximă pentru deputatul neafiliat Dan Vîlceanu, după ce l-a bătut pe liberalul...
Florin Roman, la IML după bătaia din Parlament: „Avea o privire ciudată. A încercat canibalic sa mă muște”
Florin Roman, la IML după bătaia din Parlament: „Avea o privire ciudată. A încercat canibalic sa mă muște”
Deputatul PNL Florin Roman a fost marți, 21 mai, la IML pentru a fi evaluat după ce a fost bătut de fostul său coleg, deputatul neafiliat Dan Vîlceanu. La ieșirea de la Institulul Mina...
#Kelemen Hunor Sevil Shhaideh , #premier