Ponta: Inainte sa o numesc pe Shhaideh ministru, am cerut o nota SRI. Nu exista probleme de securitate nationala

Joi, 22 Decembrie 2016, ora 19:06
14746 citiri
Ponta: Inainte sa o numesc pe Shhaideh ministru, am cerut o nota SRI. Nu exista probleme de securitate nationala
Foto: Hepta.ro

Fostul premier Victor Ponta a spus ca pe vremea cand conducea Executivul si a vrut sa o numeasca pe Sevil Shhaideh secretar de stat, apoi ministru, a solicitat informatii de la SRI cu privire la ea, nota primita confirmand ca nu exista probleme de securitate nationala sau de legalitate.

"Pana sa raspunda oficial Serviciile (daca vor raspunde) vreau sa fac eu publice urmatoarele informatii: INAINTE sa o numesc pe doamna Sevil Shhaideh secretar de stat la MDRAP am solicitat si primit de la SRI o nota prin care se confirma faptul ca nu exista informatii privind probleme de siguranta nationala sau de incalcare a legii-deci POZITIV!", scrie Ponta, pe Facebook.

El spune ca a facut o verificare similara si cand Shhaideh a fost propusa pentru functia de ministru al Dezvoltarii, in 2015, ca urmare a demisiei lui Liviu Dragnea, iar raspunsul a fost tot unul pozitiv, motiv pentru care Iohannis ar fi emis decretul de numire in functie.

In ceea ce priveste cazul acordarii cetateniei romane catre sotul lui Sevil Shhaideh, Ponta spune ca nu cunoaste detaliile, dar stie ca Ministerul Justitiei da o decizie doar dupa primirea unui aviz de la SRI si de la SIE.

"Cred ca dl Klaus Iohannis a amanat decizia de desemnare a doamnei Shhaideh nu din cauza unor informatii de la Servicii - ci din motive pur si simplu politice!", mai scrie Ponta.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca in zilele urmatoare va avea discutii in legatura cu concluziile consultarilor cu partidele, iar "desemnarea va avea loc dupa Craciun".

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, referitor la faptul ca sotul lui Sevil Shhaideh este sirian si are afaceri in Damasc, ca nu exista niciun fel de vulnerabilitate, iar Serviciile secrete ar trebui sa aiba o pozitie foarte clara daca exista o problema de securitate in acest caz.

Sotul lui Sevil Shhaideh ar fi un sustinator al regimulului Bashar al Assad

Jurnalistii de la Rise Project scriu ca propunerea de prim-ministru a lui Liviu Dragnea poate introduce Romania in mijlocul unor controverse diplomatice privind conflictul din Siria, in conditiile in care Akram Shhaideh, sotul lui Sevil Shhaideh, ar fi sustinator al dictatorului sirian Bashar al Assad, acuzat de comunitatea internationala de crime de razboi.

Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, de origine siriana, ar transmite mesaje pro-Assad, folosind simbolurile loialitatii fata de regimul de la Damasc si criticand atat rebelii, cat si liderii arabi si vestici care sustin opozitia siriana. De asemenea, sotul lui Sevil Shhaideh a comentat, in scris, la mai multe articole aparute in presa siriana, aparand de fiecare data regimul de la Damasc, mai scriu jurnalistii de la Rise Project.

Astfel, in 2011, la cateva luni de la izbucnirea razboiului civil, Akram Shhaideh publica un articol in care punea revolta populara pe seama organizatiei Fratii Musulmani, criticand opozitia si denuntand interesele externe mascate sub umbrela apararii drepturilor omului: "Fratia Musulmana este partidul-cheie in lupta impotriva puterii si impotriva oricarei forme de guvernare: civila, militara si stiintifica".

Sevil Shhaideh, propusa de PSD-ALDE pentru functia de premier, are 52 de ani, este de religie musulmana, este absolventa de ASE, iar timp de aproape 20 de ani a lucrat in CJ Constanta, institutie condusa, din 2004 si pana in vara acestui an, de Nicusor Constantinescu. In ultima declaratie de avere, ea a mentionat un apartament in Constanta, precum si mai multe proprietati din Siria ale sotului ei, Shhaideh Akram.

Citeste mai multe despre sotul lui Sevil Shhaideh

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Ponta nota SRI numire Shhaideh, #Ponta sot Sevil Shhaideh, #Ponta cetatenie sot Shhaideh , #premier