OMV Petrom a convocat actionarii ca sa o revoce pe Sevil Shhaideh din Consiliul de Supraveghere al companiei

Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 23:18
5986 citiri
OMV Petrom a convocat actionarii ca sa o revoce pe Sevil Shhaideh din Consiliul de Supraveghere al companiei
Foto: Arhiva Hepta.ro / Hepta Syndicate / Marian Ilie

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a convocat Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor pentru data de 3 martie, pentru revocarea fostului vice-premier Sevil Shhaideh din pozitia de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.

Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de afaceri, Virgil Popescu, a solicitat luna aceasta OMV Petrom convocarea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor in vederea revocarii lui Sevil Shhaideh din calitatea de membru in Consiliul de Supraveghere, argumentand ca "actionariatul roman al OMV Petrom nu trebuie sa-si permita sa mentina in asemenea pozitii de decizie persoane cu abordari discutabile".

In locul sau va fi numit un nou membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom "ca urmare a revocarii doamnei Sevil Shhaideh din pozitia de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom", arata un raport transmis miercuri Bursei de Valori Bucuresti.

Pe ordinea de zi se afla totodata si aprobarea duratei mandatului noului membru numit al Consiliului de Supraveghere pentru durata ramasa din mandatul acordat fostului vice-premier ca urmare a revocarii acesteia din calitatea de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.

De asemenea, vor fi numiti doi membri in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom pentru durata ramasa din mandatul acordat lui Manfred Leitner si al lui Christopher Veit, ca urmare a renuntarii de catre acestia la mandatele de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.

Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de afaceri, care detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, a cerut in ianuarie directoratului companiei revocarea fostului vicepremier Sevil Shhaideh din Consiliul de Supraveghere al companiei, potrivit unui anunt publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"Am solicitat OMV Petrom convocarea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor in vederea revocarii doamnei Sevil Shhaideh din calitatea de membru in Consiliul de Supraveghere. OMV Petrom este un jucator important pe piata de energie romaneasca si europeana, iar statul roman, care detine aproape 21% din capitalul social al acestei companii, trebuie sa ia decizii care sa nu afecteze capitalul de imagine si performantele economice ale companiei", scria ministrul Virgil Popescu pe pagina de Facebook, pe 11 ianuarie.

El precizeaza ca unul dintre obiectivele mandatului sau este acela de a sustine in functii importante ale institutiilor din subordinea sa "oameni pregatiti si asupra carora nu exista semne de intrebare cu privire la profesionalismul si integritatea lor".

"Actionariatul roman al OMV Petrom nu trebuie sa-si permita sa mentina in asemenea pozitii de decizie persoane cu abordari discutabile si care au facut parte dintr-o guvernare care a adus grave prejudicii economiei romanesti", adauga oficialul.

Sevil Shhaideh a fost prima propunere de premier a lui Liviu Dragnea, in decembrie 2016, dar a fost respinsa de presedintele Klaus Iohannis. In 2017, ea a ocupat functia de vicepremier.

In iunie 2018, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Sevil Shhaideh, in dosarul "Belina", fiind acuzata de abuz in serviciu comis in perioada in care a fost secretar de stat in cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

OMV Petrom a anuntat in octombrie 2017 numirea fostului vicepremier in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, dar si in alte doua comitete.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#OMV Petrom revoca Sevil Shhaideh , #vicepremier