Cand barbatii sufera de... lipsa de dorinta

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 00:52
14497 citiri
Cand barbatii sufera de... lipsa de dorinta

Cu toate ca imaginea unui barbat fara impulsuri sexuale contrazice toate prejudecatile vis-a-vis de sexul tare, este bine de stiut ca si ei isi pot pierde libidoul.

"Barbatilor le este rusine sa vorbeasca despre faptul ca sufera de o lipsa de dorinta", observa Michele Weiner-Davis, terapeut din Chicago, pentru Psychology Today. "Le incalca propriul simt al masculinitatii", spune expertul, care estimeaza ca, cel putin in SUA, intre 20 si 25% dintre barbatii adulti sunt afectati de un libido scazut.

Cu toate acestea, cifra reala este greu de ghicit, intrucat barbatilor le este teama sau jena sa vorbeasca despre acest subiect, care le pune la indoiala propria virilitate.

Weiner-Davis are insa de-a face cu tot mai multe cupluri care se prezinta la cabinetul sau cu aceasta problema.

Si libidoul scazut nu este o problema de hormoni sau biologie, ci este legat de femeile din viata barbatilor afectati. Se pare ca barbatii din ziua de azi sunt foarte suparati pe partenerele lor.

Expertul explica ca o parte a problemei este declansata de faptul ca partenerii lucreaza din greu toata ziua, iar femeile au tendinta sa ii cicaleasca pe barbati.

"In teorie, femeile sunt echipate cu limbajul necesar pentru a cere o schimbare. Insa ele nu fac asta, prefera sa se planga intr-una si sa-i cicaleasca pe barbati", explica terapeutul.

In loc sa spuna "as vrea sa petrec mai mult timp cu tine" sau "m-am bucurat ca am fost impreuna si m-am simtit bine cand am iesit la film", femeile le spun barbatilor: "Nu vrei sa facem niciodata nimic" - sau o variatiune a acestei idei.

Mai mult, femeile nu-si exprima aprecierea pentru ceea ce fac barbatii pentru familie. Toate aceste atitudini negativiste distrug dorinta sexualaa barbatilor.

Indiferent daca lipsa dorintei a fost sau nu determinata de partenera, rezultatul acestei situatiii este acelasi. Incepe cu o lipsa a contactului fizic, care este perceputa de partner precum o respingere.

"Cand unul dintre parteneri tanjeste dupa mai multa apropiere fizica si atingere, iar celalalt este prea preocupat, prea stresat sau prea suparat, devine o situatie foarte serioasa", insista Weiner-Davis.

In prezenta unei nepotriviri de dorinta, orice intimitate intre parteneri, incepand cu cea sexuala, dispare. Cuplurile nu mai au dialog, intimitate si apropiere. Risca despartirea, infidelitatea sau divortul.

Weiner-Davis are un sfat simplu insa "provocator" pentru cuplurile afectate de nepotrivirea de dorinta, pe care il numeste "abordarea Nike": JUST DO IT (fa-o pur si simplu, n.r.)!

Terapeutul explica faptul ca cea mai rapida modalitate de a schimba sentimentele este prin actiune. Pentru majoritatea oamenilor, dorinta nu "se intampla" pur si simplu.

Trebuie "lucrat" la ea - dorinta vine mancand. De aceea, cea mai simpla metoda este sa intri in actiune, straduindu-te sa fii mai tandru, mai apropriat, mai activ din punct de vedere al intimitatii fizice.

In raspuns la actiunile partenerului, partenera se simte fericita, mai dorita si mai anjagata in relatie. Ambii obtin mai mult din ceea ce isi doreau la inceput.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#sfaturi pentru cupluri, #lipsa de dorinta, #apetit sexual scazut , #dorinta