Dragostea excesiva poate distruge dorinta sexuala? - Sondaj Ziare.com

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 21:02
8915 citiri
Dragostea excesiva poate distruge dorinta sexuala? - Sondaj Ziare.com
Foto: femina.fr

De-a lungul anilor, s-a constatat ca exista tendinta de a crede ca a fi foarte indragostit iti ofera un "bonus" pentru a ajunge in al saptelea cer.

Cu toate acestea, se poate intampla ca puterea sentimentelor sa compromita intalnirea trupurilor. Mai ales la inceputul unei relatii, cand teama ca dragostea ar constitui o piedica in drumul spre implinirea sexuala este justificata, sustin sexologii, conform Femina fr.

Cu cat celalalt este mai important pentru noi, cu atat ne temem sa nu-l pierdem, dezamagindu-l printr-o imagine de sine ce nu se ridica la inaltimea asteptarilor si care poate inhiba intalnirea trupeasca.

Si chiar daca avem incredere in propria-i persoana, uneori e posibil ca doar o singura problema emotionala sa antreneze un esec, legat de erectie sau de placere, incat o temere atat de mare sa duca la blocaj.

Intr-adevar, pentru a functiona normal, corpul are nevoie sa se asigure de excitatia aferenta. Este stiut ca atunci cand unul dintre parteneri este foarte indragostit de celalat il doreste si trupeste. Dar, dorinta sexuala nu este o simpla excitatie, ci acea nevoie psihologica similara celei resimtite in fata unui fel bun de mancare, cand ne este foame.

Daca esti pur si simplu atras sexual de partener- si nu prea indragostit- "a consuma" actul sexual nu este o problema. Insa, daca dorinta se bazeaza pe cautarea celuilalt, actul sexual devine o problema mai complexa. Depinde si de speranta inconstienta de a regasi vechea senzatie a plenitudinii si bucuriei, cea dovedita odinioara in momentul fuziunii cu trupul mamei.

Asta pentru ca unele fiinte, fara sa stie, le asociaza cu acele amintiri ascunse pe care le iubesc mult. O astfel de familiaritate devine deja sursa de complicatii. Nu numai din cauza acestui "tabu incestual", ascuns in subconstientul nostru, ci si pentru ca erotismul are nevoie, pentru a se dezvolta, ca partenerul sa fie diferit de sine, putin strain.

Erotismul se bazeaza pe convingerea ca celalat are ceva ce ne lipseste, de care avem nevoie si ca atare il vrem. De unde ideea ca fuzionand cu acea fiinta complementara, fericirea ar putea fi atinsa. Altfel spus, cele doua componente ale dorintei- curentul tandru si curentul senzual, cum le numea Freud- pot intra in competitie.

Iar daca tandretea predomina, ne aflam in situatia in care cele doua vechi cupluri, inca foarte indragostite, au devenit mai degraba frati sau surori decat amanti.

Nu o data, viata de zi cu zi a explicat uzura erotismului si nevoia adesea resimtita a relatiilor extraconjugale, practicate pentru a regasi excitatia sexuala cu persoane mai putin dragi noua.

Din fericire, de cele mai multe ori, atunci cand sentimentele sunt foarte puternice, ele reusesc sa invinga toate capcanele, ba chiar sa creasca placerea sexuala.

Ziare.com te invita la vot si dezbatere. Dragostea excesiva poate distruge dorinta sexuala?

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ciucă afirmă că problema transnistreană are nevoie de o soluţie paşnică şi durabilă, în conformitate cu dreptul internaţional FOTO
Ciucă afirmă că problema transnistreană are nevoie de o soluţie paşnică şi durabilă, în conformitate cu dreptul internaţional FOTO
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a avut, joi, 29 februarie, o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova Oleg Serebrian. Liderul PNL a afirmat că...
Nicușor Dan susține că va scăpa primăria de datorii pe final de mandat. În octombrie 2020, debitele „erau de 3 miliarde de lei”
Nicușor Dan susține că va scăpa primăria de datorii pe final de mandat. În octombrie 2020, debitele „erau de 3 miliarde de lei”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, că primarul care va prelua mandatul în octombrie 2024 nu va găsi nicio...
#dragoste dorinta sexuala, #sondaj viata sexuala , #dorinta