Monogamia dezavantajeaza barbatii: le scade testosteronul

Luni, 07 Mai 2012, ora 10:46
6608 citiri
Monogamia dezavantajeaza barbatii: le scade testosteronul
foto google

Un studiu realizat in California, SUA, si publicat de revista britanica Proceedings of Royal Society B, arata ca barbatii casatoriti sau cei care se afla intr-o relatie pe termen lung cu aceeasi partenera au un nivel mai scazut de testosteron decat cei aflati in cautarea unei partenere permanente sau ocazionale.

Efectul benefic al flirtului

Totodata, studiul a scos la iveala faptul ca nivelul de testosteron al barbatilor atinge apogeul la varste cuprinse intre 20 - 25 de ani, dupa care intra in declin. Faptul insa nu trebuie sa alarmeze pe nimeni, intrucat declinul are loc lent, iar pe termen scurt este practic imperceptibil.

Cercetatorii constata ca flirtul are totdeuna un efect benefic asupra sexului opus, deoarece contactul cu acesta provoaca o benefica explozie de hormoni, conform Infoniac.

Pentru barbati, chiar si simpla prezenta a unei femei atragatoare, si cu atat mai mult excitante, contribuie la cresterea semnificativa a nivelului de testosteron si de cortizol. Ambii hormoni sunt asociati cu simtul afectiunii si tendinta spre curtoazie.

Studiile au aratat ca, pentru un barbat, simpla conversatie cu o femeie atragatoare, chiar si fara perspectiva unor intalniri ulterioare, poate fi adesea mai de efect decat petrecerea timpului cu prietenii la un bar.

La animale, activitatea sexuala are functii simplificate

Pentru a concretiza cercetarile, autorii studiului au facut comparatii in evolutia hormonilor la om si la unele animale, in timpul imperecherii. Experimentul a implicat 149 de studenti de sex masculin cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. O treime dintre ei au purtat conversatii cu barbati, iar ceilalti cu studente, avand varsta intre 18 si 22 ani.

Studiind pe acest esantion uman, cercetatorii au constatat ca dupa o conversatie de numai cinci minute cu fetele, nivelul de testosteron al barbatilor a crescut cu 14 la suta, iar nivelul cortizolului a depasit 48 la suta. Este suficient pentru a confirma efectul pozitiv al simplei comunicari cu persoane de sex opus.

In acelasi timp, in cazul discutiilor doar intre barbati s-a constatat o scadere a acelorasi hormoni in organism - e drept, mai putin semnificativa. Efecte asemanatoare s-au observat la animale, dar numai in timpul imperecherii, ceea ce confirma inca o data faptul ca fenomenele privind atractia sexuala la oameni sunt mult mai nuantate si graduale decat la alte fiinte.

Monogamia nu exclude atractia

Cortizolul, asociat cu testosteronul, exercita o puternica influenta asupra organismului masculin asigurandu-i parametrii necesari pentru o viata echilibrata. Profesorul James Roney, seful grupei de cercetare, merge pana acolo incat constata asemanari intre comportarea organismului uman in timpul flirtului cu cel al animalelor in timpul imperecherii.

Spre deosebire insa de animale, unde efectul asupra producerii hormonilor este cauzat de imperechere, la oameni - respectiv la barbati - el este nuantat in functie de de cat de atractiva este partenera.

Ca urmare, o femeie atractiva face ca centrii sai nervosi sa trimita anumite semnale catre glanda pitulara, responsabila de producerea hormonilor despre care am vorbit.

In masura in care monogamia este motivul scaderii atractiei pentru partenera, pare fiziologic normal sa scada nivelul hormonilor. Dar n-a dovedit inca nimeni, pe nici o baza ca, in mod obligatoiriu, atractia femeii fata de partenerul sau este blocata prin monogamie.

In schimb, exista si cazuri cand relatiile multiple duc la scaderea interesului pentru partenere.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#monogamie barbati, #testosteron monogamie, #monogamie dezavantaje barbati , #flirt