Dovada ca sexualitatea noastra e mai fluida decat am crede

Luni, 06 Mai 2019, ora 08:44
18718 citiri
Dovada ca sexualitatea noastra e mai fluida decat am crede
Foto: Arhiva Pixabay

Termenii folositi pentru a descrie orientarea sexuala sunt total inadecvati si prea putini, fata de cum stau in realitate lucrurile, arata un studiu recent.

Folosim cuvinte precum "gay", "heterosexual" sau "bisexual" pentru a descrie orientarea sexuala a cuiva, dar realitatea e ca acestea ne reprezinta doar intr-un moment al vietii. Lucrurile se pot schimba si se schimba, arata o cercetare realizata la Virginia Tech, in SUA, in cadrul careia au fost monitorizati, de la 16 la 32 de ani, peste 6.000 de oameni.

Potrivit autorului studiului, Christine Kaestle, identitatea sexuala si atractia sufera schimbari de-a lungul vietii. Totul incepe in adolescenta si continua pana dupa ce devenim adulti.

Iar in cazul femeilor aceasta fluiditate sexuala e si mai pronuntata decat in cazul barbatilor, spune omul de stiinta, citat de Science Alert.

"Orientarea sexuala implica mai multe aspecte din viata, de la cine ne simtim atrasi pana la cu cine facem sex si cum ne identificam din punct de vedere sexual", explica ea. Pana acum, mai spune omul de stiinta, cercetatorii s-au concentrat mai degraba pe unul dintre cele trei aspecte, pentru a incadra oamenii. Insa asta nu face decat sa simplifice (prea) mult lucrurile, spune ea.

In cadrul studiului, subiectii au fost supusi unor chestionare de patru ori in perioada mentionata, iar rezultatele au aratat ca au existat schimbari mai mici sau mai mari, iar in unele cazuri chiar extreme.

S-a dovedit ca nu numai adolescenta a fost o perioada a sexualitatii fluide, ci si mult dupa 20 de ani, in cazul ambelor sexe.

Mai cu seama femeilor le-a fost greu sa se incadreze in categorii si nu numai intr-un moment al vietii, ci in mai multe, ele fiind si cele care au explorat mai mult din punct de vedere sexual, se arata intr-un raport publicat de Journal of Sex Research. Totusi, dupa 20 de ani, acestea s-au declarat clar atrase de sexul opus.

Vezi si Asexualitatea, a patra orientare sexuala

A.P.

Citește și:
Începe distribuirea cardurilor de energie. Plățile din ajutorul de încălzire vor putea fi făcute și online
Începe distribuirea cardurilor de energie. Plățile din ajutorul de încălzire vor putea fi făcute și online
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat marți, 31 ianuarie, că Guvernul a aprobat a treia modalitate de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire,...
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor...