Un studiu intocmit pe un esantion de 1281 barbati si femei din Marea Britanie a concluzionat ca femeile ating apogeul sexualitatii la varsta de 28 de ani, in timp ce barbatii la 33 de ani.
Studiul isi propusese sa verifice in ce masura corespund realitatii opiniile anterioare, cu carcater empiric, care apreciau ca aceste niveluri corespund varstei de 30 ani la femei si 18 ani la barbati, scrie Infoniac.
Studiul arata ca nu trebuie confundat momentul trairii maximale a exercitiului sexual la apogeu, cu practicarea sexului in sine, care, atat la barbati cat si la femei, se desfasoara pe o plaja mai larga, de obicei cuprinsa intre varstele de 20 si 29 de ani.
Rezultatele studiului au o logica fireasca, daca ne gandim ca orice exercitiu, inclusiv cel sexual, are nevoie de un anumit antrenament pentru ca sa ajunga la un maximum de performanta.
Expertul britanic Tracey Cox a explicat ca, desi contactul sexual poate fi mai atragator la inceputul relatiei, cand partenerul reprezinta o noutate, puterea actului sexual are sanse sa fie simtita mai intens, atunci cand corpul va ajunge sa inteleaga mai bine dorinta si reactia partenerului.
El a mai explicat ca "desi sistemul sexual feminin este mult mai dificil decat cel al barbatilor, femeile incep sa-si inteleaga preferintele mai devreme decat barbatii".
Constatarile insa n-au nici o legatura cu momentul inceperii vietii sexuale, care in cazul barbatilor, are loc, in medie, la 18 ani, iar in cazul femeilor la 17 ani.
Faptul ca barbatii ating apogeul placerii sexuale abia la 33 de ani isi are explicatia in timpul care le este necesar pentru a-si controla orgasmul si pentru a intelege modul in care trebuie sa raspunda necesitatilor sexuale, adesea complexe, ale prtenerei.
Este esential in acest domeniu faptul ca ca, intr-un domeniu atat de sensibil ca actul sexual, nu cantitatea este cea care da satisfactia suprema, cat calitatea exercitiului.
Abordand aceeasi problema, psihologul american David Schnarch observa ca modul in care corpul raspunde la stimulare este numai un indicator al reactiei sexuale. Adevarata inflorire a sexualitatii este strans legata de personalitatea fiecaruia.
Concluzionand asupra celor constatate, studiul britanic atrage atentia asupra faptului ca s-a bazat pe un sondaj si, ca urmare, concluziile, cand vorbesc de 28 sau respectiv 33 de ani, se refera la un nivel mediu.
Individualitatea si simtul confortului difera insa foarte mult de la o persoana la alta si, pentru ca sa ne facem o imagine corecta cu privire la comportarea in raport cu viata sexuala, n-ar fi de prisos sa ne referim la comportarea indivizilor in viata de zi cu zi.
In timp ce unii demonstreaza o timiditate bolnavicioasa in adolescenta si o inving la o anumita maturitate, altii se dovedesc stapani pe sine din primii ani ai tineretii, dar vicisitudinile vietii ii fac cu timpul obiditi si timizi. Ca si in viata, in sexualitate nu exista o regula universal valabila.