Prostituatele din Roma antica erau obligate sa se vopseasca blonde sau roscate

Sambata, 17 August 2013, ora 23:17
8487 citiri
Prostituatele din Roma antica erau obligate sa se vopseasca blonde sau roscate

Mai multe scrieri consemneaza faptul ca, in Roma antica, prostituatele aveau parul rosu, iar uneori blond. S-a creat la un moment dat chiar prejudecata ca parul roscat ar inclina femeile sa se dedice prostitutiei, cu atat mai mult cu cat unul din istoricii cei mai respectabili, Titus Livius, vorbeste despre seriozitatea unei oarecare Lavinia justificand cu faptul ca avea parul negru.

De unde asemenea idei? Cercetatorii observa ca, in perioada de glorie a armatelor romane, atunci cand acestea cucereau spatiile Galiei si mai ales ale Germaniei, aduceau de acolo nu numai prada, dar si femei, noteaza Factroom.

Aceste femei nordice luau repede calea prostitutiei, pentru care de altfel fusesera aduse la Roma, si erau usor de recunoscut datorita infatisarii blonde, pe care romanii au ajuns sa o asocieze cu insasi nefericita lor profesie.

Cu timpul, avand tendinta sa statuteze totul in viata sociala a cetatii, romanii au considerat necesara aplicarea unei reglementari, stabilind prin lege obligatia prostituatelor de a-si vopsi parul in roscat sau blond.

Nu este clar motivul pentru care oficialii imperiului roman au luat asemenea hotarare. Este probabil ca, formal, indreptau oprobiul public spre respectiva categorie sociala. Este insa posibil ca romanii sa fi fost constienti de faptul ca prostitutia este una din caile raspandirii unor boli specifice si era normal ca amatorii sa fie pusi in garda.

Faptul ca in antichitate femeile isi puteau vopsi parul este o realitate, dar mijloacele tehice nu se cunosc. Se presupune ca se foloseau procedee vegetale. Este cunoscut si astazi faptul ca decoctul de musetel determina o modificare a culorii parului, iar in orient se cunosc mai multe fierturi care actioneaza in acest sens, fara insa sa poate decolora parul asa cum face apa oxigenata.

In orice caz, se stie ca apa oxigenata (perhidrolul) cu ajutorul careia se obtine decolorarea parului in timpurile moderne, a fost izolata pentru prima oara abia in anul 1818, de catre francezul Louis Jacques Thenerd. In niciun caz nu le putea fi accesibila romanilor.

Este interesant ca, dupa disparitia imperiului roman, cand reglementarea a disparut, prostituatele au mai continuat multa vreme sa-si vopseasca parul, ca semn distinctiv.

Nu putem face speculatii ca sa ne explicam motivele, dar in literatura veche sud-europeana se face de mai multe ori referire la prejudecata conform careia blondele ar ceda mai usor barbatilor decat brunetele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#par decolorare, #par vopsire, #prostitutie reglementari Roma antica, #prostitutie legi Imperiul Roman , #mituri