Prostituatele din Roma antica erau obligate sa se vopseasca blonde sau roscate

Sambata, 17 August 2013, ora 23:17
7032 citiri
Prostituatele din Roma antica erau obligate sa se vopseasca blonde sau roscate

Mai multe scrieri consemneaza faptul ca, in Roma antica, prostituatele aveau parul rosu, iar uneori blond. S-a creat la un moment dat chiar prejudecata ca parul roscat ar inclina femeile sa se dedice prostitutiei, cu atat mai mult cu cat unul din istoricii cei mai respectabili, Titus Livius, vorbeste despre seriozitatea unei oarecare Lavinia justificand cu faptul ca avea parul negru.

De unde asemenea idei? Cercetatorii observa ca, in perioada de glorie a armatelor romane, atunci cand acestea cucereau spatiile Galiei si mai ales ale Germaniei, aduceau de acolo nu numai prada, dar si femei, noteaza Factroom.

Aceste femei nordice luau repede calea prostitutiei, pentru care de altfel fusesera aduse la Roma, si erau usor de recunoscut datorita infatisarii blonde, pe care romanii au ajuns sa o asocieze cu insasi nefericita lor profesie.

Cu timpul, avand tendinta sa statuteze totul in viata sociala a cetatii, romanii au considerat necesara aplicarea unei reglementari, stabilind prin lege obligatia prostituatelor de a-si vopsi parul in roscat sau blond.

Nu este clar motivul pentru care oficialii imperiului roman au luat asemenea hotarare. Este probabil ca, formal, indreptau oprobiul public spre respectiva categorie sociala. Este insa posibil ca romanii sa fi fost constienti de faptul ca prostitutia este una din caile raspandirii unor boli specifice si era normal ca amatorii sa fie pusi in garda.

Faptul ca in antichitate femeile isi puteau vopsi parul este o realitate, dar mijloacele tehice nu se cunosc. Se presupune ca se foloseau procedee vegetale. Este cunoscut si astazi faptul ca decoctul de musetel determina o modificare a culorii parului, iar in orient se cunosc mai multe fierturi care actioneaza in acest sens, fara insa sa poate decolora parul asa cum face apa oxigenata.

In orice caz, se stie ca apa oxigenata (perhidrolul) cu ajutorul careia se obtine decolorarea parului in timpurile moderne, a fost izolata pentru prima oara abia in anul 1818, de catre francezul Louis Jacques Thenerd. In niciun caz nu le putea fi accesibila romanilor.

Este interesant ca, dupa disparitia imperiului roman, cand reglementarea a disparut, prostituatele au mai continuat multa vreme sa-si vopseasca parul, ca semn distinctiv.

Nu putem face speculatii ca sa ne explicam motivele, dar in literatura veche sud-europeana se face de mai multe ori referire la prejudecata conform careia blondele ar ceda mai usor barbatilor decat brunetele.

Citeste si:
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Primii candidați au intrat deja la audieri
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Primii candidați au intrat deja la audieri
Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri vor fi audiaţi marţi în comisiile de specialitate. Primii programaţi sunt candidaţii de la Cultură şi...
Cioloș, pandemia, democrația și mefiența
Cioloș, pandemia, democrația și mefiența
Cioloș știe că factorul comun al crizelor afectând democrația și combaterea pandemiei e mefiența. Ea nu se combate prin ezitări, cenzură ori afișarea asumării de răspunderi cu realism...
Sursa: Ziare.com