Sexualitatea femeilor, intre placere si tabu

Sambata, 06 August 2011, ora 17:18
7648 citiri
Sexualitatea femeilor, intre placere si tabu

Spre deosebire de barbati, carora le este relativ clar ce organe ale corpului isi aduc contributia la placerea actului sexual, femeile au pendulat totdeauna intre cunoastere si tabu.

Tabuurile, adesea impuse de cutume, educatie si societate, au indepartat-o adesea brutal de placere, au determinat-o sa-si creeze complexe secrete si, in final, au facut-o frigida.

Fiecare organ isi are zona lui in creier

Explozia informatica din ultimele decenii, patrunzand in acest domeniu, le-a repus si pe femei in dreptul lor, dar se constata ca mecanismele legate de sex sunt atat de complexe, incat chiar si specialistii descopera cu greu misterele sexualitatii feminine.

Unul din acestia, profesorul Barry Komisariuk de la Universitatea de Stat Rutgers din New Jersey, SUA, impreuna cu echipa sa de specialisti, a elaborat un interesant studiu pe aceasta tema, publicat in Journal of Sexual Medicine si reluat in

medicalxpress.com.

Studiul a pornit de la ideea ca excitarea sfarcurilor sanilor ar putea induce, la nivelul creierului, stimulari sexuale analoage celor induse de alte organe, specifice actului sexual.

Testarile au fost efectuate pe un grup de 11 femei voluntare, cuprinse intre varstele de 23 si 56 ani. Activitatea lor cerebrala a fost urmarita, cu un scanner, in timp ce un vibrator stimula - in prima faza - zonele cele mai sensibile: colul uterin, clitorisul si vaginul.

Imaginile au relevat activitatea crescuta in lobul paracentral medial, unde fiecare organ stimulat a produs efecte intr-o anumita regiune.

Exista patru nervi care transmit semnale din zonele genitale la creier: nervul pudental este actionat de clitoris, nervii pelvieni de vagin, nervul hipogastric de catre colul uterin si nervul vag ,de asemenea, de catre col.

Un domeniu inca necercetat suficient

Acestea sunt realitati deja cunoscute in medicina, dar profesorul Komisariuk a dovedit ca, in acelasi fel, excitarea sfarcurilor de la sani trimite semnale similare in aceeasi zona genitala a creierului, ca orice organ cu valente sexuale.

Se cunoaste ca stimularea sfarcurilor in timpul alaptarii elibereaza o substanta numita oxitocina, care declanseaza contractii uterine, responsabile de semnale in directia cerebrala.

Faptul ca, pana acum, nu se cunosc mecanismele legate de semnalele provenite de la sfarcuri nu arata ca acestea nu exista, ci pur si simplu ca ele nu au fost inca studiate.

Nu trebuie sa ne mire. Sunt situatii mult mai evidente inca nestudiate, printre care modul cum se resimt in respectivele zone ale creierului urmarile unei operatii de histerectomie (extirparea uterului).

Profesorul Komisariuk are convingerea ca studiile efectuate vor fi de folos pentru a ajuta acele femei care nu ajung la orgasm, dar si acelea pentru care nici placerea insasi nu este pe deplin satisfacatoare. Societatea le-a inhibat prin cutumele ei, tot societatea este datoare sa le redea drepturile lor naturale.

Mai mult decat atat, cercetarile in domeniu ar putea permite reluarea in alta optica a actualelor cunostinte, prin care medicina incearca sa ajute pacientii - si indeosebi pacientele, in cazul nostru - ca sa invinga depresia, anxietatea sau chiar obezitatea.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#sexualitate femei, #orgasm femei, #placere sexuala femei zone erogene , #placere