Inca de cand oamenii si-au dat seama prima data ca un contact sexual poate duce la aparitia unei sarcini, au existat incercari de a impiedica acest lucru, fara a afecta placerea.
La romani, potrivit unui sondaj realizat recent, cele mai cunoscute metode contraceptive sunt prezervativul (95%), pilulele contraceptive (94%), retragerea inaintea ejacularii (83%), steriletul (75%) si metoda calendarului (74%).
In afara de acestea, au existat si vor continua sa existe si mijloace anticonceptionale cel putin inedite. Live Science a adunat cateva dintre cele mai vechi, precum si cateva noi, destul de putin cunoscute.
1. Pesarul vaginal din lemn
Cuvantul "pesar" include o gama variata de obiecte pe care femeile le-au introdus in vaginele lor de secole, pentru a bloca sau ucide spermatozoizii. Unul dintre acestea era un dispozitiv confectionat din lemn de la care se spera sa acopere colul uterin fara a vatama organele. Acesta functiona pe acelasi principiu ca si diafragma vaginala de astazi.
2. Excremente de crocodil
Pe langa pesare, in mai multe texte inscriptionate pe papirus de egipteni au fost gasite si metode care modificau aciditatea vaginului, creand astfel un mediu neprietenos pentru lichidul seminal. Printre acestea se numara mierea, unele plante medicinale, dar si excrementele de crocodil.
3. Alcool si testicule de castor
Aceasta metoda era folosita de primii colonisti europeni sositi in Canada. Femeile beau un amestec facut din pudra de testicule de castor uscate si alcool in speranta ca le va feri de o sarcina nedorita.
4. Bureti de mare
Acestia au reprezentat metoda favorita de contraceptie a comunitatilor antice evreiesti. Buretele era invelit in matase si introdus in vagin, pentru a absorbi lichidul seminal (i se adauga chiar si un fir, pentru a fi usor de indepartat ulterior). Mai mult, femeile obisnuiau sa ude buretele cu otet si suc de lamaie, pentru un plus de siguranta (aceste doua lichide omoara spermatozoizii).
5. Prezervativele
Initial acestea au fost facute din intestine sau panza de in, cele mai vechi ramasite ale unui astfel de prezervativ datand din 1.600 (Anglia). Reprezentarile artistice ale acestor obiecte sunt insa mult mai vechi, existand de acum 3.000 de ani in Egipt sau de acum 12.000 de ani (picturi in pesteri din Franta).
6. Pilula care ar putea prelungi perioada de fertilitate
In viitor, femeile s-ar putea sa aiba posibilitatea de a combina pilula contraceptiva clasica cu o substanta care le-ar putea ajuta sa ramana fertile mai mult timp.
In fiecare luna, zeci de ovule incep sa creasca in ovarul unei femei, insa numai unul ajunge la maturitate, celelalte murind pur si simplu. O pilula care va contine substanta respectiva ar putea sa lase mai multe ovule disponibile pe masura ce femeile ating 30, 40 de ani.
7. Adjudin
O alta metoda contraceptiva care deocamdata este la nivelul cercetarilor este pilula contraceptiva pentru barbati. Este vorba de Adjudin, o substanta care impiedica maturizarea spermatozoizilor, astfel ca acestia nu mai pot fecunda ovulele. Aceasta ar putea fi dezvoltata si sub forma de plasture.
8. Ftalatii
Acestia sunt substante chimice folosite pentru a face plasticul mai flexibil. Se gasesc atat in jucariile pentru copii, cat si in sticlele sampoanelor. Ftalatii sunt insa si un motiv de ingrijorare, deoarece s-a descoperit ca pot afecta aparatul reproducator, actionand asupra testosteronului. Specialistii incearca sa transforme insa acest dezavantaj intr-o mina de aur, dorind sa incorporeze ftalatii in eventualele contraceptive pentru barbati.
9. Pilula care ar putea bloca lichidul seminal
Inca din 1950, mai multi medici descoperisera ca unele medicamente, in special pentru tensiune arteriala ridicata sau schizofrenie, pot provoca sterilitate la barbati. In 2006, cercetatorii si-au dat seama si care era motivul. Este vorba de faptul ca medicamentele respective blocheaza contractiile muschilor care propulseaza lichidul semnial. Prin urmare, barbatul are orgasm, dar fara a ejacula. Aceasta descoperire ar putea conduce la crearea unui mijloc contraceptiv pentru barbati care sa aiba acelasi efect.