Tainele sarutului, explicate stiintific

Marti, 15 Februarie 2011, ora 23:06
7405 citiri
Tainele sarutului, explicate stiintific
Foto: graphicshunt.com

Sarutul este mult mai important pentru noi decat credem. Este implicat in multe procese fiziologice si are chiar efectul unui drog asupra creierului. Nu degeaba se spune ca primul sarut nu se uita niciodata. Cei care se pregatesc sa mearga la o intalnire ar face bine sa citeasca informatiile care urmeaza.

Sarutul este una dintre cele mai intalnite activitati umane, care a ramas neexplicata in intregime. Informatiile sunt oferite, prin intermediul New Yorker, de Sheril Kirshenbaum, cercetatoare la Universitatea din Texas si autoarea unei carti, "The Science of Kissing" ("Stiinta sarutului").

Un raspuns clar in privinta sarutului nu este usor de dat. In cartea sa, autoarea se bazeaza pe informatii din mai multe domenii: literatura, istorie, biologie, psihologie, cultura populara si neurologie. Se stie ca un sarut bun provoaca dilatarea pupilelor, accelerarea pulsului si neregularitati in respiratie.

Se pare ca si mirosul natural al oamenilor are o importanta mare in reusita unui sarut. Acesta le ajuta, de exemplu, pe femei sa identifice un sistem imunitar sanatos al barbatului pe care il saruta. Prin sarut, ele isi pot alege viitorul partener de viata.

Din acest punct de vedere, urmasii pe care ei ar putea sa ii aiba vor fi si ei sanatosi. Este un aspect de care oamenii sunt mai putin constienti, insa el exista in interiorul unei relatii.

Ce provoaca un sarut nereusit

58% dintre femeile care au fost intrebate au raspuns ca au pus capat unei relatii din cauza unui sarut prost. Primul sarut este foarte important pentru un nou cuplu. El arata daca cei doi vor sa continue impreuna.

In acest proces este implicat si un neurotransmitator numit dopamina. Aceasta este asociata cu dorinta. Sarutul stimuleaza aceeasi zona cerebrala ca drogurile, cum ar fi cocaina. S-a constatat, in timpul unui sarut, si cresterea nivelului de oxitocina, acesta fiind hormonul dragostei.

Femeile spun ca un sarut poate arata multe in legatura cu un barbat. Sarutul o ajuta pe aceasta sa isi dea seama ce intentii are el, ce simte fata de ea si daca au un viitor impreuna. In alegerea partenerului, femeile sunt mult mai atente decat barbatii.

Ce se tramsmite prin sarut

Motivul este dat de o constrangere fiziologica. Ele sunt fertile o perioada mult mai mica de timp din viata fata de barbati. De aceea, aceasta alegere este una importanta. Ele sunt mult mai sensibile in privinta sarutului, dar si fata de alte lucruri precum mirosul si gustul. In sarut, toate aceste simturi sunt implicate.

Specialistii sustin ca, prin intermediul sarutului, femeile preiau din testosteronul barbatilor. Acesta este principalul hormon masculin. Timp de cateva saptamani sau chiar luni, testosteronul preluat de femeie de la barbat prin sarut ii va creste libidoul acesteia, ceea ce duce la o receptivitate mai mare fata de sex.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#relatie sex femei barbati, #sarut creier, #taine sarut , #sarut