Viața erotică în regatul Dacia. Orgiile soldaților romani în templele închinate zeului Liber Pater FOTO

Autor: N.G.
Sambata, 29 Ianuarie 2022, ora 03:19
12112 citiri
Viața erotică în regatul Dacia. Orgiile soldaților romani în templele închinate zeului Liber Pater FOTO
Falusul uriaș și statuia zeului Liber Pater. Foto: Muzeul Unirii Alba Iulia

Ocupaţia romană în Dacia a lăsat în istorie şi o bogată moștenire privind viața sexuală. Soldații romani organizau veritabile orgii, petrecerile fiind organizate în special în templele închinate zeului Liber Pater, protector al viţei de vie şi fertilității ogoarelor.

Istoria a păstrat mai ales amintirea unor întâmplări şi a unor personaje indecente, a unor poveşti de alcov care au stârnit senzaţie, a unor scandaluri sexuale, cum ar fi Messalina şi Caligula, doi obsedaţi de sex.

Ceea ce a contribuit la faima de societate destrăbălată de care ”se bucură” şi azi lumea Romei antice a fost faptul că erotismul se amesteca şi în alte aspecte ale vieţii sociale - de exemplu, mesele şi băile, unde prezenţa unor sclavi şi sclave, tineri şi frumoşi, aduceau o dimensiune în plus plăcerii.

Cultul erotismului exista şi în Dacia Romană, mai ales acolo unde prezenţa soldaţilor romani era mai mare din punct de vedere numeric. Vechiul oraş roman Apulum (Alba Iulia) nu a făcut excepţie de la această realitate. Arheologii au descoperit zeci de obiecte cu tentă erotică în şantierele arheologice din oraş. Populaţia care locuia în secolele II şi III în zona actualului oraş participa periodic la petreceri care se încheiau cu orgii sexuale.

Statuia zeului Liber Pater, descoperită în anul 1989. Foto. Muzeul Unirii

Descoperirile arheologice realizate de-a lungul anilor pe teritoriul municipiului Alba Iulia atestă faptul că acum 2000 de ani, în perioada ocupaţiei romane, populaţia se bucura de o viaţă erotică interesantă. Locurile de distracţie erau foarte apreciate în cadrul comunităţii.

Foto: Muzeul Unirii

În colecţia Muzeului Naţional al Unirii se află numeroase obiecte care susţin această teorie. Istoricii susțin că viaţa erotică în perioada ocupaţiei romane nu era foarte mult diferită faţă de prezent. Exista un templu închinat zeului Liber Pater, unde erau organizate periodic serbările dionisiace cu un pronunţat caracter sexual.

Templul Liber Pater este localizat în zona actualului cartier Partoş, în apropierea râului Mureş. În această zonă era la vremea respectivă Colonia Aurelia Apulensis, localitate apărută prin colonizare în jurul castrului Legiunii a XIII-a Gemina. Aici a şi fost descoperită o statuie reprezentândul pe Liber Pater.

Foto: Muzeul Unirii

Printre descoperirile cele mai interesante se află amulete din bronz cu forme erotice, statui reprezentându-i pe zei în diferite ipostaze cu tentă sexuală, plăcuţe şi artefacte pe care sunt reprezentate scene de sex. Rolul amuletelor din bronz era şi unul religios, fiind folosite anti-deochi de către cei care credeau în anumite superstiţii. Unul dintre cele mai interesante obiecte este un falus în lungime de 1,14 metri descoperit în zona Coloniei Aurelia Apulensis.

Priapus, zeul fertilității. Foto: Muzeul Unirii

La Muzeul din Alba Iulia poate fi văzută şi o plăcuţă de dimensiuni medii, de factură romană (sec. II – III d. Hr) pe care sunt reprezentate scene erotice explicite. Piesa a fost descoperită în mormântul unui soldat roman, iar specialiştii susțin că era fie o monedă de intrare la bordel, fie un obiect cu rol magic. De asemenea, există pandantive din bronz şi sticlă cu reprezentarea unui falus. Cel mai adesea, acestea erau utilizate în Epoca Romană împotriva deochiului, chiar şi la copii.

O statuetă din bronz din Epoca Romană reprezentându-l pe zeul fertilităţii, fecundităţii şi regenerării naturii, Priapus, întregeşte colecţia de piese erotice a Muzeului Unirii.

Quarterly Report - Editia 4

De ce se plâng că mor de foame românii care primesc salarii decente. "Standardele legate de stilul de viață au crescut enorm"
De ce se plâng că mor de foame românii care primesc salarii decente. "Standardele legate de stilul de viață au crescut enorm"
Toată lumea se plânge de salarii și de prețuri prea mari. În mediul online sunt frecvent dezbătute cazuri concrete în care unii români cu venituri decente spun că banii ajung cu greu de la...
Trei români au anunțat că se află în Noua Caledonie, unde Franța a instaurat stare de urgență din cauza protestelor violente
Trei români au anunțat că se află în Noua Caledonie, unde Franța a instaurat stare de urgență din cauza protestelor violente
Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie, iar Consulatul General al României la Paris ţine legătura cu ei, monitorizează situaţia lor şi este pregătit să...
#sex, #erotism, #orgii, #Dacia, #romani , #stiri Dacia
Comentarii
Poza CaCasCaval
CaCasCaval
rank 1