Criza economica ajunge si in dormitor

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 10:24
2706 citiri
Criza economica ajunge si in dormitor

Libidoul romanilor este afectat de criza economica globala, spun expertii, subliniind ca 35% dintre barbati sufereau deja de disfunctie erectila.

La femei se constata o lipsa a libidoului, un studiu dezvaluind ca pana la 30% dintre reprezentantele sexului frumos si-au pierdut interesul pentru sex, informeaza Evenimentul Zilei.

Dereglarile de excitare sexuala afecteaza intre 15 si 20% dintre femei. 10% au declarat ca nu au avut niciodata orgasm.

Specialistii sustin ca cele mai multe dintre disfunctiile sexuale sunt de natura psihologica, iar numarul cazurilor ar putea sa creasca pe fondul crizei.

Psihologul Paula Irimia considera ca "oamenii coplesiti de stres, anxiosi sau care nu stiu sa-si gestioneze stresul pot suferi mai mult decat ceilalti de tulburari de dinamica sexuala", potrivit sursei citate.

Psihiatrul Alexandru Micu este de parere ca stresul este cel mai important factor in declansarea impotentei.

"Pe langa existenta unui conflict in cuplu sau a rutinei in familie, intervine si suprasolicitarea la locul de munca sau teama de pierdere a jobului", a declarat el pentru EVZ.

Psihoterapeutul Jeni Chiriac sustine ca cele mai expuse persoane la riscul de a dezvolta astfel de afectiuni sunt cele din patura de mijloc, stresate, preocupate sa faca rost de bani, cu simtul datoriei.

"Din cauza carierei, partenerii sunt tot mai obositi, fapt ce taie cheful de sex. Pe de alta parte, starea de nesiguranta creeaza neliniste", a spus ea pentru sursa citata.

La barbati, mai spune specialistul, se pierde respectul de sine, de cap al familiei.

Presedintele Asociatiei de Sexualitate din Romania, Nicolae Calomfirescu, spune ca disfunctiile sexuale sunt probleme care nu se pot rezolva decat in cuplu.

Cea mai mare piedica pe care specialistul o identifica este tacerea, care nu face decat sa agraveze afectiunea si relatia de cuplu.

"Trebuie sa indraznesti sa vorbesti cu partenera, cu un psiholog sau cu un medic specialist. Daca o faci dupa 5-7 ani, degeaba. Partenerii se despart social, sexual", spune expertul pentru EVZ.

Jeni Chiriac recomanda consiliere, terapie de cuplu, pentru ca "si partenerul poate sa genereze probleme. Nu mai exista intimitate, apare frustrarea femeii ca nu mai este iubita sau dorita".

Paula Irimia este de parere ca, prin psihoterapie, pot fi constientizate acele cauze emotionale sau corectate convingerile irationale care intretin aceste disfunctii.

In plus, poate fi atins un nivel mai bun de gestionare a stresului si de autocontrol emotional.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#criza economica globala, #disfunctii sexuale , #sexy