Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce cumpara barbatii sex?

Duminica, 29 Martie 2009, ora 11:42
4746 citiri
De ce cumpara barbatii sex?
Foto: Stanford.edu

Fenomenul prostitutiei nu tine cont de criza economica, sezon sau schimbari sociale ori politice. In tarile in care aceasta nu este legalizata, cresterile sunt alarmante, iar psihologii incearca sa gaseasca o solutie prin aflarea cauzei.

De ce barbatii cauta sex? Este intrebarea care sta la baza dezvoltarii fenomenului prostitutiei. Mai multi experti americani au incercat sa raspunda la intrebare pentru Scientific American.

Una din cauzele acestui fenomen poate fi nevoia de dominatie a barbatului. Cu alte cuvinte, o refulare a frustrarilor domestice, prin care se simt stapani pe femeie, chiar si daca stiu ca o platesc pentru a se supune.

Alti psihologi cred ca este vorba de incercarea de a gasi in alta parte afectiunea pe care nu o au in viata de cuplu. Sunt si voci care cred ca barbati cumpara sexul din cauza libidoului lor ridicat, fara nici o alta implicare afectiva.

Pe de alta parta, expertii americani cred ca, intr-adevar instinctele primare ale barbatilor sunt mai puternice decat orice implicare rationala, dar atunci cand sunt este vorba de o simpla relatie.

De ce simt nevoie de a plati pentru ceva ce pot avea fara nici un cost, cu mai putine riscuri pentru sanatate si mai mult respect de sine?

Mai mult, fenomenul este cu atat mai greu de explicat cu cat barbatii care platesc pentru serviciile prostituatelor provin din toate mediile sociale.

De la soferi de tir si pana la profesori, de la oameni casatoriti pana la tati cu familii numeroase, prostitutia nu cunoaste varsta, nivel educational sau social.

Cum arata barbatul care cumpara sex?

Potrivit unui studiu realizat de psihologul Dieter Kleiber, de la Universitatea din Berlin, un posibil profil al consumatorului de placeri platite s-ar putea rezuma la cateva cuvinte.

Casatorit, agresiv si reticent in a folosi mijloacele de protectie. "Cu cat este mai protejat cu atat se simte mai vulnerabil", a spus Kleiber.

Este trecut de prima tinerete, limbajul este unul liber, lipsit de prejudecati si este un cautator de placeri rapide si femei supuse.

Kleiber a realizat studiul pe un esantion de 600 de barbati, care consuma in mod regulat sex platit.

Unii dintre ei au apelat la serviciile prostituatelor de 50 si chiar de 100 de ori, potrivit propriilor declaratii.

Cum arata o prostituata?

Pentru barbatii care au participat la studiul realizat de psihologul german Kleiber, prostituatele sunt "deschise" si "incantatoare". Mai mult, unii barbati cred ca sunt "inteligente" si "intelepte".

Eu existat si barbati care au spus ca si-ar putea imagina o viata langa aceste persoane, in ciuda meseriei lor.

"Acesti barbati sunt mai degraba implicati emotional decat sexual. Ei descriu numai latura afectiva a fenomenului si nu cea comerciala", a spus Kleiber.

Prostitutia in cifre

In anul 2007, autoritatile americane au retinut 78.000 de persoane pentru prostitutie, atat proxeneti cat si prostituate si consumatori.

Potrivit studiilor realizate de autoritatile americane, 16% dintre barbati au apelat la placerile platite.

La un nivel asemanator se afla si germanii, cu un procent de 14%, dar in Spania, fenomenul este practicat de 40% dintre barbati.

In Tailanda, unde prostitutia este ilegala, dar acceptata din punct de vedere social, 95% dintre barbati au recunoscut ca au facut sex cu o prostituata macar o singura data.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#motive cumparare sex, #prostitutie , #sexy