Sexul pe bani, ceva usor de amendat, dar greu de interzis

Vineri, 20 Mai 2011, ora 21:06
3990 citiri
Sexul pe bani, ceva usor de amendat, dar greu de interzis
Foto: europeword.com

Definitia din DEX pentru prostitutie este cel putin schioapa: "Fapta (infractionala) comisa de femeia care practica relatii sexuale cu diverse persoane pentru a-si procura mijloacele de existenta".

Definitia insasi este partinitoare

Mai intai, discriminarea il omite pe acel "gigolo", care tot prostitutie face, dar nu savarseste o infractiune, pentru faptul nu este femeie.

Discriminarea nu iarta nici femeile. O amarata care practica respectivele relatii sexuale, pentru a nu muri de foame, e pusa la zidul infamiei, in timp ce o alta, care intretine exact aceleasi relatii, tot cu diverse persoane, dar pentru a se alege cu vacante de vis, cu masini de lux, cu vila, cu piscina, cu rochii de la Paris si cu cont la banca, este, conform DEX, o persoana onorabila.

Ciudata logica. Mi se pare mult mai la obiect si mai nediscriminatorie definitia din Webster's Dictionary:

"Prostitutia este practica de a se angaja in activitatea sexuala fara discernamant relativ, in general cu alte persoane decat un sot sau un prieten, in schimbul unei plati imediate in bani sau obiecte de valoare".

Este de neinteles faptul ca, in ciuda unei definitii atat de clar, unele dictionare enciclopedice distorsioneaza definitia, numai pentru a incrimina o anumita categorie si a le scoate din cauza pe altele.

Si mai de neinteles sunt statisticile. Ele nu dispun de date clare, desi sustin ca, in lume, exista 40 de milioane de prostituate.

Cercetatoarea americana Annie Lobert, ea insasi o fosta prostituata, care la un moment dat s-a integrat in viata sociala normala, a studiat acest fenomen pe cont propriu, dand publicitatii cifrele obtinute, localizate in SUA, dar valabile in multe parti ale lumii:

Prostitutia in cifre

Varsta medie cand fetele incep sa se prostitueze: 14-16 ani

Media de varsta in activitate: 31 ani

Durata medie a activitatii de prostitutie: 11 ani

Procentul celor care au debutat inainte de 18 ani: 42%

Numarul prostituatelor violate de cel putin cinci ori: 73%.

Numarul celor care s-au lansat in profesie din lipsa de adapost: 84%

Prostitutate provenind din copii agresati sexual: 65-90%

Persoane pe care pornografia le-a impins spre prostitutie: 49%

Prostituate consumatoare de droguri: 78%

Consumatoare de alcool in exces: 26%

De retinut ca procentele nu trebuie adunate aritmetic, cazurile suprapunandu-se frecvent.

Sanatatea ramane in mare primejdie

Cercetatorii americani au determinat un sindrom numit "posttraumatic stress disorder - PTSD", adica tulburare prin stres post-traumatic, care produce un grav proces de anxietate, consecutiv traumelor psihice, suferite de persoanele in cauza, datorita comoprtarii partenerilor.

Asemenea tulburare ameninta grav sanatatea. Este afectata intreaga fiziologie a organismului, dar apar si efecte uneori iremediabile asupra sistemului nervos, cu implicatii psihopatologice. S-au semnalat cazuri de suicid.

Putina lume stie ca aceasta amenintare poate lovi mai grav decat oricare alta persoanele care si-a ales respectivul mod de viata.

Cu stresul nu-i de glumit

Cercetari sistematice au determinat-o pe Annie Lobert sa analizeze impactul fenomenului in cateva areale geografice, concluzionand ca PTSD atinge cote inimaginabile: Canada 75%, Columbia 85%, Germania 60%, Mexic 54%, Africa de Sud 75%, Thailanda 58%, Turcia 69%, Zambia 71%.

Asemenea cifre ar trebui sa ingrijoreze omenirea. Intrucat, insa, interzicerea prostitutiei nu s-a putut realiza nicaieri in fapt, numeroase tari si-au pus problema protejarii respectivei categorii sociale, in primul rand prin legalizare activitatii.

Interzicerea de drept e simpla. In fapt, e imposibila

In tari ca Olanda, Germania, Austria, Grecia, Danemarca, Noua Zeelanda prostitutia este legalizata. In total, 22 tari au legalizat prostitutia. Alte numeroase tari se opun, pe diferite considerente si cu diferite argumentari.

In Olanda, din ianuarie 2001, prostitutia este considerata o profesie, iar prostituatele au dreptul sa ceara protectie sociala, sanitara si chiar siguranta la locul de munca. Femeile platesc taxe din veniturile incasate prin prostitutie.

In Marea Britanie, prostitutia nu este ilegala, atata vreme cat prostituata lucreaza indepedent si fara sa tulbure ordinea publica. Prostitutia, ca industrie de profil, nu este insa permisa. Cu alte cuvinte, recrutarea de personal pentru prostituatie sau deschiderea de bordeluri sunt fapte netolerate de lege.

In Cuba, desi prostitutia este interzisa, adolescente de 12-13 ani sunt vazute facand partide de sex cu turistii straini, pe banchetele automobilelor si fara ca autoritatile sa reactioneze in vreun fel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#prostitutie Romania, #sex bani, #legalizare prostitutie, #case toleranta , #stiri sex