Nici barbat, nici femeie: Hijra, al treilea gen recunoscut al Indiei

Joi, 01 Mai 2014, ora 17:54
14624 citiri
Nici barbat, nici femeie: Hijra, al treilea gen recunoscut al Indiei
Foto: Cloud Front

Intr-o lume in care suntem obisnuiti sa impartim oamenii doar in barbati si femei, exista si persoane care nu se asociaza cu niciunul dintre aceste doua genuri.

Este si cazul celor din comunitatea hijra, asa cu sunt numite persoanele transsexuale din tarile din sudul Asiei. In India, populatia hijra a fost recunoscuta, in luna aprilie a acestui an, ca apartinand celui de-al treilea gen, noteaza The Telegraph.

Astfel, dupa ani si ani de discriminare, comunitatea hijra a obtinut recunoastere legala, avand dreptul la noi acte de identitate in care sa le fie trecut alt gen decat cel care corespunde sexului biologic cu care s-au nascut, masculin sau feminin.

Legi similare au fost adoptate in trecut si in Nepal, Pakistan sau Bangladesh, unde populatia apartinand acestei minoritati are dreptul la locuri de munca si la invatamant superior.

Potrivit New States Man, comunitatea hijra are in spate o istorie de peste 4.000 de ani, fiind mentionata in miturile antice ca aducatoare de noroc si fertilitate sau in lucrari sanscrite precum Mahabharata sau Kama Sutra.

Inca din 2006, persoanele hijra din statul indian Bihar au inceput sa fie angajate ca bugetari, in special pe posturi ce presupun colectarea de taxe, dovedindu-se foarte eficiente in acest sens.

In pofida acestui fapt, multe persoane hijra din India inca mai practica prostitutia si cersitul pentru a-si castiga traiul.

In afara "umbrelei" LGBT

Termenul "hijra" are radacini arabe, astfel ca "hjr" era asociat in trecut cu cei care isi abandonau tribul. Indienii i-au dat insa un alt sens si l-au asociat cu cel de "eunuc" sau de "hermafrodit".

Cu toate acestea, termenul nu are un corespondent in limbile occidentale, astfel ca nu poate fi asociat cu niciunul dintre cuvintele din paleta LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali - n.red.).

Persoanele hijra nu se asociaza cu nicio orientare sexuala si nici cu genul masculin sau feminim, ele transformand energia sexuala intr-o putere sacra.

Totusi, acestea sunt in mare parte nascute barbati si aleg sa renunte la sexualitatea masculina, imbracand haine traditionale si podoabe femeiesti. Genul lor nu este insa nici masculin, nici feminin.

Chiar si asa, multe persoane hijra ajunga sa aiba relatii cu barbati heterosexuali, numiti "kothis" in traditia indiana.

Colonistii britanici au introdus, in 1897, o lege prin care toti eunucii, travestitii sau interssexualii, considerati parte a populatiei hijra, erau ostracizati.

Efectele masurilor prin care aceasta minoritate a fost discriminata se vede in rata mare a imbolnavirilor cu HIV-Sida, care atinge 18% in Mumbai. O cauza ar fi accesul limitat la asistenta medicala, iar alta prostitutia ca principala indeletnicire.

Recunoasterea celui de-al treilea gen, buna si nu prea

In pofida luptei acerbe duse de activisti pentru recunoasterea legala a acestei minoritati, ei avertizeaza ca unele persoane hjra ar putea sa fie nemultumite de asocierea cu un "al treilea gen" si sa prefere, la fel ca cei mai multi dintre transsexuali, sa fie asociati cu genul cu care ei se identifica, fie el masculin sau feminin.

Mai mult, desi a fost facut un mare pas spre toleranta prin recunoasterea identitatii de gen a acestei minoritati cu o istorie milenara, activistii sustin ca adevarata provocare este dezincriminarea homosexualitatii.

In prezent, legea indiana interzice si condamna actele sexuale intre persoane de acelasi sex. Textul de lege a fost actualizat la sfarsitul anului 2013, cand relatiile gay au fost reincriminate, la fel ca pe vremea colonistilor britanici.

In ultimele luni, state precum Australia si Germania au adoptat legislatii similare, dand dreptul persoanelor care nu se considera nici barbati, nici femei sa fie trecuti in acte ca apartinand genului "neutru".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#populatie hijra transsexuali India, #hijra al treilea gen, #gen neutru recunoscut India , #stiri sex