Poliandria, un fenomen rar, dar nu absent in istoria omenirii

Joi, 07 Februarie 2013, ora 23:14
14968 citiri
Poliandria, un fenomen rar, dar nu absent in istoria omenirii
Foto: Factroom

Poliandria, desi foarte rara in evolutia societatii umane, a fost totusi o realitate. Aceasta situatie ciudata a aparut in unele cazuri, cand mediul social permitea unei femei sa se casatoreasca simultan cu mai mult decat un singur barbat.

Se pare ca putinele cazuri de poliandrie cunoscute in evolutia societatii au rezultat din necesitatea familiilor de a-si proteja mai bine bunurile impotriva unor factori care reprezentau o amenintare, scrie factroom.ru.

Cele mai vechi practici de acest fel s-au constatat in Asia medievala. Explicatia data de cercetatori este aceea ca, prin constituirea unei familii comune, se evita parcelarea terenurilor agricole mostenite de la inaintasi. Intr-o asemenea familie, mai multi frati se casatoreau cu aceeasi femeie comuna.

Prelucrarea in comun a solului determina o exploatare mai eficienta decat exploatarea terenului in loturi mici. Practica n-a luat niciodata amploare, dar a constituit o cutuma de durata, pe arealuri restranse.

S-a mai constatat ca, la unele popoare nordice, capul familiei simtea nevoia unui al doilea barbat, care sa protejeze bunurile, copiii si sotia, atunci cand el insusi era plecat la vanatoare, lipsind de acasa.

Capul familiei pefera ca avutul si copiii sa fie aparati de un al doilea barbat, decat sa lase totul lipsit de aparare, expus atacatorilor, jefuitorilor sau animalelor de prada.

O situatie unica s-a constatat in Venezuela, unde o familie putea declara un nou nascut ca fiind fiul a doi tati. Cutumele stabileau ca, daca respectiva filiatiune era recunoscuta la nasterea copilului, acestuia ii reveneau toate drepturile de la fiecare tata in parte, inclusiv cele succesoriale.

Ultimele tari unde se pare ca s-au mai inregistrat cazuri de poliandrie au fost India si China, in perioade anterioare secolului XX. In schimb poligamia - familia unde un barbat poate avea mai multe sotii legitime - se mai practica inca si astazi, chiar pe o scara larga, in multe tari ale lumii.

#poliandrie cazuri istorie, #poliandrie popoare , #stiri sex