Veste buna pentru olimpici: sexul nu influenteaza performantele sportive

Miercuri, 01 August 2012, ora 13:12
6129 citiri
Veste buna pentru olimpici: sexul nu influenteaza performantele sportive

Olimpicii le pot rade antrenorilor in nas, anul acesta, la Londra. Oamenii de stiinta spun ca nu exista suficiente dovezi in sprijinul faptului ca performantele sportive ale atletilor ar avea de suferit de pe urma sexului practicat in ajunul unei competitii importante.

Abstinenta inainte de o proba decisiva pentru palmaresul unui sportiv este o idee mult vehiculata. Din pacate pentru cei care au respectat-o, si fara acoperire, spun oamenii de stiinta citati de MedicalDaily.

Vechii greci credeau ca abstinenta creste performantele fizice, iar sexul inainte de o competitie secatuieste atletul de energie. Din acest motiv, multi antrenori au interzis sportivilor sa faca sex in ajunul competitiilor, cateodata chiar si cu saptamani inainte de marele eveniment.

Studiile nu au reusit sa confirme faptul ca o astfel de strategie este una de succes, nereusind nici sa arate ca sexul facut in ajunul unei competitii reduce puterea fizica sau rezistenta. E drept ca in laboratoarele oamenilor de stiinta s-a testat in primul rand performanta, pe cand in cazul evenimentelor sportive psihologia joaca un rol foarte important, explica profesorul Ian Shrier, de la Universitatea McGill din Canada, pentru Reuters.

In cadrul unui astfel de studiu, au fost testati 14 barbati casatoriti, fosti atleti, dupa ce, cu o noapte inainte, facusera sex, si dupa o perioada de 6 saptamani de abstinenta. Concluzia: nu a avut de suferit nici rezistenta, nici muschii atunci cand probele au fost dupa o noapte in care subiectii facusera dragoste.

Un alt studiu similar, realizat la Universitatea de Stat din Colorado, a ajuns la un rezultat similar. Cei 10 barbati sanatosi, casatoriti, cu o varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani, s-au descurcat la fel de bine la toate testele la care au fost supusi indiferent daca facusera sau nu sex. Puterea a fost aceeasi, echilibrul, timpul de reactie, rezistenta etc.

O alta cercetare a aratat ca a face sex cu 12 ore inainte de un test de fitness nu afecteaza organismul din punct de vedere fizic.

Pro si contra

E adevarat insa ca privarea de sex frustreaza, facand sportivii mai agresivi, si ca ejacularea mai duce la eliminarea de testosteron, un hormon care are legatura cu performantele fizice. Chiar si daca aceasta teorie ar fi corecta, trebuie sa fim cu totii de acord ca exista un nivel optim de agresivitate sau concentrare - nici prea mare, nici prea mic.

In plus, potrivit cercetatorului Emmanuele Jannini, de la Universitatea L'Aquila din Italia, sexul chiar stimuleaza productia de testosteron. Potrivit acestuia, dupa trei luni de abstinenta, ceea ce nu e deloc rar in randul atletilor, nivelul de testosteron din corpurile acestora este acelasi cu cel al copiilor, ceea ce, de exemplu, este un dezavantaj major pentru un boxer.

In cele din urma, tot ceea ce conteaza tine de persoana implicata, de cat de des face sex, de durata actului si chiar de pozitiile alese. O noapte intreaga de amor cu siguranta va afecta performantele fizice, a doua zi, pentru ca atletul nu va avea timpul necesar sa se odihneasca si mintea lui va fi in alta parte.

Eveniment Quarterly Report

Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, câștigător ar ieși PSD, potrivit ultimului sondaj politic realizat de CURS la comanda PNL. Lupta e strânsă pentru locul doi,...
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
#abstinenta inainte probe atleti, #sex inainte competitii sportivi, #performante sportivi abstinenta, #performante sportivi sex competitii , #stiri sex