Cat de des fac sex oamenii casatoriti si de ce barbatii au mai multa nevoie de el

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 11:22
22113 citiri
Cat de des fac sex oamenii casatoriti si de ce barbatii au mai multa nevoie de el

Va mai amintiti scena din "Annie Hall", din filmul lui Woody Allen, unde unul dintre personaje, interpretat de Diane Keaton, raspunde la intrebarile unui psihoterapeut care o chestioneaza asupra ritmului vietii sale sexuale? Aceasta raspunde plangandu-se: "Rareori. Poate de trei ori pe saptamana". Sigur, e amuzant si cea mai buna dovada ca frecventa cu care se face sex e privita subiectiv.

Un studiu publicat de Wall Street Journal vorbeste despre insingurarea oamenilor casatoriti si despre realatiile intime ale partenerilor care au devenit formale. Expertii cred ca sexul este o experienta care are efecte emotionale puternice mai ales pentru barbati, ceea ce explica de ce femeile sunt cele care refuza din ce in ce mai des relatiile intime din cupu.

Conform studiului, barbatii au tendinta de a-si exprima sentimentele prin actiune si gesturi, si nu prin cuvinte, asa cum le este mult mai usor femeilor. Acestea isi iau doza de iubire din imbratisari si afectiunea aratata copiilor si trec adesea cu vederea amorul conjugal.

In replica, spun expertii, psihologi la Univesitatea Harvard, pentru barbati sexul poate fi modul principal de comunicare si exprimare a intimitatii. Abstinenta face ca barbatii sa-si reprime instinctele emotionale primare. Studiul a mai aratat ca barbatii, in mult mai mare masura decat femeile, se raporteaza la un partener, prin sex, iar privarea emotionala ajunge sa degradeze, incet, dar sigur relatiile cuplului. In plus ii face pe barbati interesati de alte mijloace prin care pot obtine satisfacerea nevoilor emotionele primare: alcool, droguri, aventuri pasagere.

Atingerea fizica, care produce placere, determina producerea de oxitocina la nivelul creierului, atat la femei, cat si la barbati. Orgasmul face ca in creier sa se elibereze oxitocina si vasopresina, denumiti hormonii "starii de bine", care, in plus promoveaza, si sustin atasamentul fata de partener.

Cat de mult sex este "normal"? Cercetarea a aratat ca aproape 32% dintre respondenti au recunoscut ca fac sex de doua-trei ori pe saptamana, 47% au raportat ca fac sex de 4-5 ori pe luna, iar restul au recunoascut ca nu mai au relatii intime decat extrem de rar.

In cadrul unui alt studiu publicat in numarul din luna mai al revistei de Psihologie si Stiinta au fost urmarite 44 de cupluri pe termen lung. Partenerii aveau varste cuprinse intre 23 si 60 de ani. Ei au raspuns la o serie de chestionare legate de viata lor sexuala in cuplu si au tinut jurnale in care trebuiau sa noteze nu doar partidele de sex consumate, ci si cat de mult s-au implicat emotional, precum si alte detalii cu privire la satisfactia si sentimentul de apropiere.

Rezultatele au indicat ca persoanele care au avut mai multe reprize de sex aveau si cea mai mare dorinta sexuala, dar simteau si bucuria apropierii de partener, inregistrand si un nivel al satisfactiei mai mare. Interesant este ca concluziile au fost similare indiferent de sexul celor intervievati.

Concluzia cercetatorilor a fost ca amorul fizic in cuplu sustine relatia, sporesc colaborarea si intimitatea intre parteneri si, fapt dovedit, stimuleaza dorinta acestora fata de apropierea fizica.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#viata sexuala casatorie, #relatii sex cuplu casatorit, #frecventa relatii sexuale cuplu, #casatorie frecventa sex, #statistici sex oameni casatoriti, #femei sex cuplu, #barbati sex casatorie , #viata sexuala