Cum sa alegi metoda contraceptiva potrivita pentru tine

Vineri, 02 Martie 2012, ora 07:00
4410 citiri
Cum sa alegi metoda contraceptiva potrivita pentru tine

Metodele contraceptive folosite de femei ar trebui sa fie alese in functie de sanatate, stilul de viata, eficienta si alte criterii, si asta deoarece, cu cat te simti mai confortabil in legatura cu metoda aleasa, cu atat sunt mai mari sansele de a o folosi consecvent si de a evita astfel o sarcina nedorita.

Potrivit Health.com, iata cateva sfaturi pentru a alegecea mai buna metoda pentru tine, in functie de mai multi factori.

1. Daca nu ai un partener stabil, dar ai relatii sexuale

Cea mai buna solutie: prezervativul si, in paralel, inca o metoda

Indiferent daca ai 25 de ani sau 45, prezervativul este absolut necesar atunci cand ai o relatie sexuala cu un barbat despre care nu stii daca este purtator sau nu de boli cu transmitere sexuala. Insa, avand in vedere ca rata de esec este mai mare in cazul prezervativelor decat in cel al altor metode contraceptive, este mai bine sa folosesti in paralel si o metoda hormonala combinata - pilula, plasturele contraceptiv sau inelul vaginal.

Acestea pot si sa regleze ciclul menstrual, sa reduca simptomele sindromului premenstrual si sa reduca riscul de aparitie a unor tipuri de cancer.

Daca vrei sa eviti o metoda care presupune eliberarea de estrogen (cele trei contin si estrogen si progesteron sintetic), poti apela la una care presupune doar progesteron sintetic, cum ar fi injectiile Depo-Provera, care se fac o data la trei luni.

Ai grija insa sa nu osicilezi prea des in folosirea metodelor hormonale combinate deoarece acestea au si efecte adverse, cum ar fi cresterea riscului de formare a unor cheaguri de sange. Iar riscul este mai mare in primul an in care folosesti pilula, plasturele sau inelul. Astfel, daca utilizezi una din ele si apoi renunti la ea, o perioada, dupa care optezi pentru alta sau aceeasi si apoi renunti la ea, riscul marit se mentine de fiecare data cand incepi sa o folosesti.

In cazul in care ai relatii sexuale ocazionale, dar stii sigur ca partenerul nu are boli cu transmitere sexuala, o metoda usor de folosit este diafragma.

2. Daca ai de gand sa ramai gravida in urmatorul an sau urmatorii doi ani

Cea mai buna solutie: o metoda de bariera sau una hormonala

In acest caz este foarte bun prezervativul (metoda de bariera) si de asemenea poate fi utila si o metoda hormonala, cu conditia sa nu uiti sa renunti la ea cu cel putin cateva luni inainte de a incerca sa concepi un copil (intreaba un medic ginecolog care este perioada indicata).

3. Daca ai devenit mama de curand si nu vrei sa mai ramai gravida un timp

Cea mai buna solutie: metoda intrauterina (sterilet) sau Implanon (implant subcutanat)

Acestea au avantajul ca nu reduc productia de lapte in masura in care metodele pe baza de estrogen o pot face. Daca nu alaptezi, poti folosi pilula, plasturele sau inelul, dar doar dupa circa sase saptamani de la nastere (nu mai devreme din cauza riscului de formare a unor cheaguri de sange).

4. Daca esti sigura ca nu mai vrei copii

Cea mai buna solutie: metoda intrauterina, Implanon sau metoda permanenta

Metoda intrauterina - steriletul si Implanonul sunt contraceptive eficiente si potrivite pe termen lung, dar reversibile, pentru cazul in care te razgandesti totusi si vrei sa mai faci un copil.

Daca insa esti sigura suta la suta ca nu iti mai doresti unul, poti apela la sterilizare, care poate fi facuta prin legarea trompelor uterine sau printr-o procedura nechirurgicala, cum ar fi Essure (este vorba despre mici implanturi care sunt plasate in trompele uterine).

De asemenea, mai poti lua in calcul o vasectomie pentru partenerul tau, in cazul in care este de acord.

5. Daca te afli la perimenopauza

Cea mai buna solutie: o metoda pe baza doar de progestin sau una fara hormoni

In perioada de dinaintea menopauzei, perimenopauza, este mai bine sa optezi pentru o metoda hormonala care presupune doar progestin (progesteron sintetic), nu si estrogen, cum ar fi steriletul Mirena sau injectiile Depo-Provera. De asemenea, poti folosi una fara hormoni, cum ar fi steriletul ParaGard sau sterilizarea.

Multe femei sanatoase si nefumatoare s-ar putea sa poata folosi pilule contraceptive cu estrogen si la perimenopauza, fara sa le faca rau, insa, pana cand nu se vor cunoaste mai multe informatii despre rolul estrogenului in cazurile de cancer la san aparute in perimenopauza sau postmenopauza, este mai bine sa fie folosite metodele mentionate anterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#metode contraceptive, #alegerea metodei contraceptive, #cum alegi metoda contraceptiva, #criterii alegere contraceptie, #contraceptie metode , #viata sexuala